Helstekt kyckling med örtig gräddsås

11 november, 2018

Hej på er!

Åh vilken skön söndag jag har!
Huset är nystädat och jag har precis tänt upp lite ljus här och mumsa på en jordnötsfudge. Skulle ju inte göra många knop här hade jag tänkt men har ju lite svårt för sådant 🙈
Tog en Power Hour och lät min Roomba (robotdammsugare) dammsugga så svabbade jag och fixade i övrigt – bra fördelning hehe =)

I går så åt vi sååååå gott!
Lördag och då blir det lite gott i glasen. Fick tips om detta vinet från en bekant på instagram. Åh så gott! Jag älskar strama viner med hög syra och detta vinet var fantastiskt! Vacker ljus färg och så snygg flaska. Finns på bolaget.

Till det åt vi helstekt örtkryddad kyckling fylld med citron och till det rotfrukter. Det ä’r ju så enkelt men sååååå gott!

Jag fyllde kycklingen med citronklyftor och stoppade rivet citronskal under skinnet. LJUVLIGT!
Kycklingen penslades sedan med marinaden och så lade jag rotfrukter bredvid. (Potatis,morötter, palsternacka och vitlöksklyftor)

Klart! Doftade sååå ott!

Till det min hemmagjorda pressgurka, lite rödkål och god gräddsås med dragon och körvel.

Här kommer receptet!

Skriv ut

Helstekt kyckling med örtig gräddsås

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

Kycklingen:

2 st hela kycklingar
2 citroner
Valfri mängd rotfrukter
salt, torkad timjan

Marinad:

1 dl smält smör
3 msk kinesisk soja
4 tsk salt
4 krm svartpeppar
2 tsk torkad rosmarin

Sås:

1 finhackad schalottenlök
2 tsk smör
1,5 msk kycklingfond
3 dl creme fraiche
2 dl grädde
lite vitpeppar
1 tsk dragon
1 tsk körvel


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 gr (180)
Blanda marinaden, skala och skär rotfrukterna i lagom storlek.
Riv skalet på citronerna. Skär sedan citronerna i klyftor. Fyll kycklingarna med vars tre klyftor. Stoppa in citronskalet under skinnet vid brösten. .Lägg kycklingarna på ugnsplåt och pensla med marinaden.
Spraya rotfrukterna med smörspray alt lite olivolja, salt och timjan.
Sätt in i ugnen och grilla i 1,5 timme. Pensla kycklingen med överbliven marinad emellanåt.
Förbered gräddsåsen under tiden.
Finhacka schalottenlöken och fräs mjuk i smör. Rör ner kycklingfond, creme fraiche och grädde. Rör ner soja och kryddor. Låt puttra ihop tills såsen är tjock och smaka av med kryddor som peppar och ev. lite mer salt.

Du kanske också gillar

5 kommentarer

Ulrika 18 november, 2018 - 19:26

Så gott! Tillagade detta recept i helgen när vi hade grannarna över på middag. Superbra recept, och såsen också, den gjorde succé. Jag hade sötpotatisklyftor, potatis, morot och palsternacka.
Till efterrätt blev det saffransostkaka med ”chiasylten”.
Tack för ett bar recept.
/Ulrika

Svara
Åse 18 november, 2018 - 20:47

Ojoj låter smarrigt! Kul det uppskattades!

Svara
Therése 13 november, 2018 - 08:26

Älskar helstekt kyckling! Brukar göra ungefär så här faktiskt men undrar lite ang rotfrukterna –
ligger de med hela tiden – i 1,5h? Låter länge men temperaturen är ju låg…

Svara
Åse 13 november, 2018 - 08:30

De ligger med hela tiden., blir perfekta! 1,5 timme i 175 g är standard för hel kyckling och då blir den saftig och klar.

Svara
Therése 13 november, 2018 - 08:32

Ja kycklingen hade jag koll på – men tack ska testa att lägga med rotfrukter nästa gång! Ha en bra tisdag!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.