Hallongrottor / Syltkakor LCHF

2 november, 2016

Nu var det längesedan här kom något sötsaksrecept, så det kändes på tiden!
Jag vill ju ge er alla alternativ och även om jag inte anser sötsaker (även de sockerfria) som direkt hälsosamma så ser jag inte det som lika ohälsosamt som sockervarianterna – min syn på saken!
För många som lägger om kosten, vad det nu beror på: Diabetes, viktminskning, IBS mage, Celiaki eller att man bara vill komma bort från mjöl och socker – så kan det vara en livskvalitet att kunna äta något sött ibland.
Såååååååå, här kommer ett UNDERBART recept på småkakor, och det på mina favoritsmåkakor: Hallongrottor!
Superenkla och snabba att göra!
Som sylt hade jag Önos sockerfria hallonsylt men man kan givetvis använda vilken hallonsylt man nu föredrar, hemmagjord t.ex eller bara färska hallon!
Detta receptet kan ni ha som grundrecept för småkakor!
012a5246
012a5261
012a5257
Mina barn gav kakorna tummen upp! KUL!
012a5263
Skriv ut

Hallongrottor / Syltkakor / Småkakor glutenfri, sockerfri, lchf

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl Ica Sötströ (mitt val)
  • 1 äggula
  • knappt 5 dl Ica mandelmjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk vaniljessens + ev några droppar Stevia vaniljdroppar (mest för att balansera sötman från Ica Sötströ)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 160 gr varmluft.
  2. Ta fram smöret så det hinner bli mjukt.
  3. Vispa sötning och smör riktigt fluffigt.
  4. Blanda mandelmjöl och bakpulver.
  5. Vispa ner äggula och vaniljessens och till sist mandelmjölsblandningen.
  6. Lägg ett ark bakålåtspapper på en plåt och forma kakor med händerna, platta till dem och lägg på plåten. Med tummen gör en grop i varje kaka och klicka i en klick hallonsylt i varje hål.
  7. Grädda ca 15 minuter eller tills kakorna precis börja bli lite gyllene i kanterna.
  8. De kommer vara lite mjuka men stelnar när de svalnar.

Näringsinnehåll

  • Portionerr: 20

Har du lagat detta receptet?

Tagga @56kilo.se på instagram och hashtagga det #56kilo

Print Friendly, PDF & Email

16 kommentarer
0

Du kanske också gillar

16 kommentarer

Mandelmusslor LCHF - 56kilo - LCHF, Glutenfritt och Sockerfritt 31 oktober, 2017 - 14:42

[…] har mitt recept på hallongrottor / syltkakor som grund men mandelmjöl tenderar till att bli lite mjukt så jag adderar till både kokosmjöl […]

Svara
Camilla 23 maj, 2017 - 08:25

Jag bakade dessa kakor igår i två olika varianter, både som i receptet med hallonsylt men även som nötkakor med ca 505 mandelmjöl och 50% hasselnötsmjöl. Bägge två blev väldigt smaskiga och kommer att bakas igen. Men hur får jag kakor att hålla ihop bättre? Mina blev väldigt spröda och går jättelätt sönder.

Svara
Camilla 23 maj, 2017 - 08:25

Givetvis 50% mandelmjöl;-)

Svara
Åse 23 maj, 2017 - 08:38

Hej! Vad använder du för mandelmjöl? Det verkar skilja en del beroende på vad man använder, mina är lagom spröda. Du kan prova att tillsätta lite fiberhusk, kanske 1 tsk

Svara
Alice 11 november, 2016 - 19:20

Dessa var suupergoda!
Använde steviasocker som sötning och tillsatte salt. Bra tips är att mixa hela smeten innan man bakar ut på plåten. Då blir konsistensen bättre.

Svara
Lina 8 november, 2016 - 10:01

Gud så gott! Skulle gärna testa med hjortron också:)

Svara
Elisabeth 6 november, 2016 - 19:50

Åh, vad bra. Saknar lite dom hederliga gamla småkakorna ibland.
Dom här vill jag definitivt prova att göra. Fast jag har ingen varmluftsugn:(
Ska man lägga på både extra värme och tid tror du?
En tacksam recept stalker;)

Svara
Margareta 6 november, 2016 - 10:53

Härligt! Kanske ska ta och baka några varianter då (hallongrottor och pepparkakor) till jul. Funkar det bra att frysa in?

Svara
Åse 6 november, 2016 - 10:58

Hej! Jag vet faktiskt inte om de behåller sin krispighet då.

Svara
Hallongrottor, städande, packande – Jennys sida 3 november, 2016 - 18:57

[…] På grund av att jag lämnar Mikael ensam hemma så lovade jag att baka småkakor, som det lilla kakmonster han är. Men den här gången gjorde jag ”nyttiga” kakor. Eller åtminstone mindre onyttiga. De innehåller varken vetemjöl eller socker. Så efter middagen ställde jag mig och lagade Hallongrottor. 🙂 Receptet hittade jag hos fina, underbara och härliga Åse. Den bloggerska jag följt i så många år och verkligen gillar, även om jag inte direkt äter som hon gör. Receptet hittar ni hos Åse i det här inlägget: Åses hallongrottor! […]

Svara
Pepparkakor LCHF - 56kilo - Lågkolhydrat, glutenfritt, sockerfritt 3 november, 2016 - 18:00

[…] gymmet idag svängde jag ihop ett gäng pepparkakor från detta receptet – alltså de blev så goda! Jag gjorde dem som kakor, men jag misstänker att man kan […]

Svara
Jenjo 2 november, 2016 - 20:18

Hallongrottor. Då tänker man (iaf jag) på mormor. Hon gjorde fantastiska hallongrottor. Hade hon varit i liv hade jag testat baka dessa till henne. Tveksam om hon skulle ha gillat, men om man inte berättade att de var sockerfria så kanske. 😉
Hur som helst, jag ska absolut testa!
Kram <3

Svara
Åse 3 november, 2016 - 08:19

Haha nä våra gamla mormödrar skulle nog veat ha äkta vara 😉 KRAM

Svara
Ninni 2 november, 2016 - 19:50

Favoritkakan! Skippar sylten och använder färska eller frysta hallon,så mycket godare! Mosa dem med lite socker eller sötningsmedel,blir syrligare än sylt.

Svara
Ulrika Berggren 2 november, 2016 - 19:46

Ser goda ut! Kan man byta ut mandelmjölet mot något annat?

Svara
Therese 2 november, 2016 - 16:39

Åhh dessa ska provas. Detta recept kom ju lägligt då vi ska ha kalas på lördag, tummen upp för bättre kakalternativ 🙂

Svara

Lämna en kommentar