Grymt god och mustig köttgryta i Crockpot

8 mars, 2017

Jag hade två fina paket ekologiskt hängmörde grytbitar som jag köpt hos Mathem i frysen som jag tog upp (Älskar att ha frysen full!) och när klockan var 10 i går förmiddag var grytan i gång i Crockpoten!
Jag tog vad jag hade hemma och det blev sååååå gott! När klockan var 19 i går kväll satte vi tänderna i den här skönheten!
Det går så klart att tillaga den här grytan på spisen. Dubbla mängden vin och vatten då och låt den puttra på låg värme i 3 timmar. När det är 20 minuter kvar lägg i syltlöken och persilja.

Redo att sättas på!

Grytan just redd med grädde och får gå 30 minuter till!

Klar!
Jag serevarde grytan med blomkålsris och en god sallad – Sååååå gott!

Skriv ut

Grymt god och mustig köttgryta i Crockpot

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 6

Ingredienser

  • ca 1 kg fina och putsade grytbitar
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 rödbetor
  • 1 vitlök solo
  • 1 stor paprika
  • 3 palsternackor
  • 1 dl vatten
  • 2 dl rödvin
  • 2 tsk torkad timjan
  • 3 lagerblad
  • 5 hackade soltorkade tomater
  • 4 msk oxfond eller 2 tärningar
  • lite soja
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl syltlök
  • 2 dl grädde
  • salt, peppar efter smak
  • 1 dl hackad persilja
  • Smör att bryna köttet i

Instruktioner

  1. Bryn grytbitarna i smör i het panna. Lägg över i Crockpot.
  2. Skala och finhacka löken och vitlöken.
  3. Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar/klyftor och lägg ner.
  4. Häll i vatten, rödvin, kryddor och fond. Sätt Crockpoten på 8 timmar låg.
  5. När det är 2 timmar kvar, rör ner syltlöken.
  6. När det är 30 minuter kvar rör ner grädde och persilja.

Har du lagat detta receptet?

Tagga @56kilo.se på instagram och hashtagga det #56kilo


 

24 kommentarer
0

Du kanske också gillar

24 kommentarer

Eva Hansen 14 januari, 2018 - 12:03

Hej Åse.
Jag är nybörjare på det här med fond och buljong:-)
4 msk fond eller 2 buljongtärningar.
Ska det vara bara fonden/tärningarna eller ska de först späs ut i vatten (som de står på fondflaskan)?
Eva

Svara
Åse 14 januari, 2018 - 12:33

Hej!, de ska ner i grytan =) behöver inte späs ut.

Svara
Henrik Edman 29 september, 2017 - 20:32

Hej. Vitlök solo – är det en klyfta eller är det en hel vitlök?

Svara
Henrik 29 september, 2017 - 20:31

Hej. Vitlök solo – är det en klyfta eller är det en hel vitlök?

Svara
Åse 29 september, 2017 - 20:34

Vitlök solo är en speciell vitlök som inte har klyftor

Svara
Madde 14 augusti, 2017 - 19:00

Jag har ingen croc pot men det måste ju gå och göra i vanlig gryta?

Svara
Käthe 18 april, 2017 - 22:07

Hej
Just nu puttrar köttgrytan i pot´en och samma fenomen som tidigare grytor, det ser torrt ut och så rätt mycket vätska runtom. Även om det är mindre vätska i denna, enl recept. Jag har minskat med en timma då det brukar bli lagom och inte för torrt, detta kött är väldigt mört så det räcker nog. Men trots att jag rör om och har i grädde så blir det liksom inte nån rednings-känsla. Har du nåt tips? Det uppstår varje gång jag använder grytan.
Tack för en fin blogg!
Käthe

Svara
Åse 19 april, 2017 - 08:35

Hej Käthe! Jag tror inte riktigt jag förstår hur du menar? Menar du att det är för såsigt och inte krämigt / rett?

Svara
Käthe 20 april, 2017 - 12:49

Ja, det blir liksom vattnigt men jag får väl reda lite mer. Tack för respons Åse samt recept på en JÄTTEGOD gryta som jag nu äter
tredje dagen i rad, kan inte frysa in den. Så himla god 🙂
Käthe

Svara
Maria 8 april, 2017 - 12:37

En fråga till…ska man röra.om i crockpotten någon gång under tiden? Är nybörjare på crockpot så tar tacksamt emot om det är något annat.Jag ska tänka på nu.

Svara
Åse 8 april, 2017 - 14:30

Jag brukar röra efter någon timme! 🙂

Svara
maria 7 april, 2017 - 22:13

Uppfattar inte hur länge den ska vara i crockpotten och på låg eller hög värme? Ska göra den i morgon så jag ar tacksam om jag får veta snart. Tack på förhand/ Maria

Svara
Åse 7 april, 2017 - 22:27

Hej det står i receptkortet:) 8 timmar låg.

Svara
Eva 11 mars, 2017 - 09:37

Spelar det nån roll egentligen om man bytar oxbuljong mot kalvbuljong eller köttbuljong? Eller vad är skillnaden?

Svara
Miranda Kedbäck - Maid in the kitchen 9 mars, 2017 - 09:16

Vad lustigt, jag gjorde en köttgryta I Crockpot I helgen och kommer publicera det receptet senare idag. Det var första gången jag gjorde köttgryta I Crockpot, men som med allt annat i slökokare blir det ju UNDERBART!

Svara
Malin 8 mars, 2017 - 17:57

Hej Åse! Har jag hittat hit till din inspirerande sida då jag har liknande historik som dig. Socker och jag är inte bästa vänner direkt om man säger så.. 😉 Har läst en del om kost och näring och vet egentligen inte varför jag inte testat förrän nu att utesluta kolhydrater så mycket det går, men bättre sent än aldrig, så nu ger jag det en chans, både för vikten skull och hälsan i övrigt. Uppskattar verkligen dina tips och har redan testat flera som är toppen, bla ostfrallorna, mmm! De fina bilderna gör mig hungrig! 🙂

Svara
Åse 9 mars, 2017 - 09:02

Tack för det och stort lycka till med din nya livsstil!

Svara
Linda 8 mars, 2017 - 12:49

Vad gott det ser ut. Får bli söndagsmiddag tror jag! Ha det gott och tack för alla braiga recept och inlägg.
Kram från Linda

Svara
Anne Forstén 8 mars, 2017 - 10:38

Stort fan av cock pot/Nordic cooker är jag också. Världens uppfinning! Trevlig kvinnodag från Anne på Landebistro i Finland.

Svara
Siw Edin 8 mars, 2017 - 14:39

Gammaldags som jag är så har jag inte riktigt fattat vad crockpot är för nåt? Vad är fördelarna mot att laga i gryta på spisen? Går det snabbare? Blir det godare?

Svara
Åse 8 mars, 2017 - 14:40

Det är godare, sköter sig själv en hel dag och mat som tillagas på låg värme är mer näringsrikt 🙂

Svara
Petra 8 mars, 2017 - 10:18

Låter jättegott. Har fin älg i frysen. Kanske kan passa?
Ska testa i helgen.
Kram Petra

Svara
Miranda Kedbäck - Maid in the kitchen 9 mars, 2017 - 09:20

Jag hade fransyska av älg som jag gjorde köttgryta på i Crockpoten I helgen – sambon som är uppvuxen på älgkött sa att det var det godaste älgkött han hade ätit! Så det blir nog kanon!

Svara
Petra 10 mars, 2017 - 14:45

Tack Miranda. Ska kolla. Ha en fantastisk helg.
// Petra

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.