Grymt God Moussaka

30 augusti, 2017

Det är några år sedan jag postade det HÄR receptet på LCHF Moussaka som jag vet att många av er uppskattar.
I går gjorde jag ännu ett recept på Moussaka som blev såååååå gott! Tror personligen att jag tycker att det här är ännu godare än mitt förra =) Kanel i moussaka är ju bara magiskt gott!
Att vattna ur aubergine är enkelt genom attn låta dem gå i varmluft i ca 20 minuter. Plättlätt!


Oströran

Lite grekcypriotiskt rött vin i blev pricken över i:et!





Alla barnen åt med god aptit och äldsta sonen Nicholas åt det även till lunch idag.

Skriv ut

Grymt God Moussaka

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 8

Ingredienser

  • Köttfärssås:
  • 1 kg nötfärs
  • 2-3 st stora aubergine
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlök solo
  • 1 burk krossade tomater (Mutti är min favorit)
  • 2 msk tomatpuré
  • 
3 msk kalvfond
  • 1/2 dl rött vin
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk malen muskot
  • 1/2 dl färsk hackad persilja
  • salt, svartpeppar
  • Oströra:
  • 5 dl creme fraiche
  • 150 g riven smakrik ost
  • 2 äggulor
  • salt, peppar
  • 50 g riven ost till topping
  • smör eller olivolja till stekning

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 g (gärna varmluft)
  2. Skiva auberginerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem vattnas ur i ca 20 minuter.
  3. Fräs finhackad lök med finhackad vitlök. Rör ner färsen och stek i omgångar. Rör ner tomatkross, tomatpuré, kryddor , fond och vin. Låt puttra ihop.
  4. Rör ihop creme fraiche med riven ost och äggulor. Salta och peppra lite.
  5. Varva köttfärsröra, oströra och aubergine i en ugnsfast form. Avsluta med aubergine och strö riven ost över. Gratinera i ugnen i ca 40 minuter. Servera med en god fetaostsallad.

Har du lagat detta receptet?

Tagga @56kilo.se på instagram och hashtagga det #56kilo


 
SparaSpara
SparaSpara

Print Friendly, PDF & Email

12 kommentarer
0

Du kanske också gillar

12 kommentarer

Catti 10 april, 2018 - 22:31

Tack för uppdaterat recept! Jag älskar detta recept och gör det ofta – det blir alltid lika uppskattat. En sak jag hittills gjort är att lägga skivad aubergine i ett durkslag, slå över salt vilket sägs dra ut bitterämnena och sedan skölja av och torka skivorna efter ca 20 min. Väldigt tidskrävande och omständligt:-( Din metod med urvattning i ugnen låter mycket enklare så tack får tipset! Ska också lägga till kanel och rödvin – låter jättegott och kan bara höja smaken ytterligare! Har du något bra tips på smakrik ost?

Svara
Mia 28 februari, 2018 - 15:04

Supergott! Använt det här receptet många gånger, både till vardags och festbjudningar👌

Svara
Anna 28 februari, 2018 - 14:54

Vad brukar du använda för ost?

Svara
Vanessa 24 november, 2017 - 00:07

Hej hej
Tack för en alldeles underbar blogg! 99% av alla mina middagar kommer härifrån, sen gör jag dom vegetariska på nått sätt eftersom jag äter vegetarisk lchf :).. njae fisk och skaldjur också.
En liten fråga, köttfärsen löser jag, men gubben gillar inte aubergine, kan du komma på nån annan grönsak man kan ha?
Tack på förhand och trevlig helg 🙂

Svara
Åse 24 november, 2017 - 08:45

Härligt att höra! <3
Zucchini =)

Svara
Jenny 31 augusti, 2017 - 09:51

Så smarrigt det låter!!!! Mumma!
Hur många grader har du ugnen på när du vattnar ur auberginerna?
Ha en härlig dag!
Kram

Svara
Åse 31 augusti, 2017 - 09:53

175 🙂

Svara
Elisabeth Layza Hällås 31 augusti, 2017 - 08:28

Mums nu blev jag hungrig och inspirerad! Tack för tips om hur man vattnar ur auberginer på ett enkelt sätt. Och det röda grekiska vinet måste jag testa! Jag har nog bara druckit rött grekiskt vin när jag varit i Grekland, visste inte ens att det fanns på systembolaget.

Svara
Åse 31 augusti, 2017 - 09:55

Vinet är köpt på Cypern :))

Svara
Anna 30 augusti, 2017 - 21:54

Vill bara tacka för inspiration och fina recept. Försöker komma i form efter en alltför vilsam och god sommar och försöker köra low carb (om än inte superstrikt) och mer motion. Har hittat ett bra flow men haft idétorka på mat.
Nu har vi gjort zucchiniplättar, flygande Jacob och kantarelldoftande fläskfilé. Wow så gott! Tusen tack. Ska testa moussakan också 👍😄

Svara
Jeanette 30 augusti, 2017 - 17:57

Åh vad gott:)
Brukar använda kanel i köttfärspaj och köttfärssås ibland, blir sååå smarrigt.

Svara
Ewa 30 augusti, 2017 - 17:40

Hej Åse
sitter på Mallorca och läser din blogg
uppskattar att du lägger ut recept och tränings tips
Kram Ewa S

Svara

Lämna en kommentar