Goooood förmiddag!
Redan ONSDAG! Första lillörda’n på det här året!
Jag är sugen på skaldjur i kväll så vi får väl se vad det blir för något! Eller lax!
Räk Tacos är ju galet gott! (Från vår bok men finns även variant HÄR)
Eller jag kanske gör en Räkbakelse? MUMS! Jag har en påse frysta räkor i frysen som duger bra!
Tror jag gör den på Kesobröd i såfall!

Som sagt, här kommer det bli mycket mer fisk & grönt under året!
PS! Adlibris har vår nya bok till bra kampanjpris just nu! Passa på!

I går blev det betoning på grönt! Jag gjorde en såååå god grönkålsgratäng!
Grönkål är ju såååååå gott och efter mitt stora hälsotest hos Werlabs så fick jag det svart på vitt, jag äter mycket mörkgröna grönsaker som kål för mitt Folatvärdet var något förhöjt (B9) vilket inte innebär några problem! Det viktigaste är att inte ha brist som så många av oss i Sverige har!
Att äta mycket folsyra är bra för att förhindra hjärt & kärlsjukdomar och om du har serotoninbrist (oro, ångest, depression) så är det ännu viktigare att äta mycket folsyra! Dessutom ser det till att du har en frisk tarm vilket är viktigt för både vikt och hälsa!
Det här är min nya favorit i köket! Biofoods Grönsaksbuljong som är fri från jäst och är ekologisk.
Den är enkel att använda i soppor, grönsaksrätter etc

Jag hade en skvätt Vina Sol från Torres kvar i kylen sedan nyår så det hällde jag i. Man kan utesluta om man inte har eller tex ta lite vitvinsvinäger istället.

Grönkål, vitlök, rödlök, grönsaksbuljong och lite vin fick puttra ihop.

Inte den vackraste gratängen fotograferad sent under köksspottarna haha men tro mig den sååååååg smarrig ut! MUMS!

Jag serverade med lite bönpasta (10 g kolhydrater per portion) men det går minst lika bra med en smarrig sallad!
Man behöver givetvis inte ha ädelost om man nu inte gillar! Går bra att ersätta med annan (gärna lagrad) ost!

Skriv ut

Grönkålsgratäng med ädelost och kyckling
Ingredienser
- 400 g grönkål
- 1 röd lök
- 1 vitlök solo eller 2 vitlöksklyftor
- buljong eller salt efter smak.
- 1/2 dl vitt vin
- smör att steka i
- 1 kilo kycklingfiléer
- 140 g ädelost
- 3 ägg
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl grädde
- 75 g lagrad ost
- 1 paket klippt, knaperstekt bacon
- 1 dl grovhackade valnötter
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 gr.
- Finhacka rödlök och vitlök. Fräs mjuka i smör i stekpanna. Ta bort stjälken om du använder hel grönkål, om grönkål i påse används är det bara att lägga ner i pannan. Blanda ihop allt och rör sedan ner vinet och buljong/salt. Lägg åt sidan.
- Strimla kycklingen och stek i stekpanna med smör tills kycklingen fått fin yta.
- Blanda ihop kyckling och grönkålsfräset i ugnsform. Rör ner smulad ädelost.
- Gör äggstanningen: Vispa ihop ägg med creme fraiche och grädde och riven ost. Salta och peppra något. Häll över kycklingen/Grönkålen.
- Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. När det är ca 10 minuter kvar, strössla knaperstekt bacon och grovhackade valnötter över och sätt sedan in i ugnen igen de sista 10 minuterna.
Näringsinnehåll
- Portioner: 8
8 kommentarer
Hej undrar om man kan göra den utan kyckling och äta en köttbit till istället
Absolut!!
Då. Ska jag prova det idag
Såg jättegott ut. Nu har jag fått Eran nya bok. Så mycket bra recept och läsning.
Önskar dig ett underbart 2017.
Kramar
Åh hoppas du kommer gilla den Maritha! God fortsättning!
Gratängen låter god! Har allt hemma så denna får jag testa imorgon.
Hej!
Nu vet jag vad jag ska göra med all grönkål, som blir över efter jul. jag fick kasta en påse färsk då den hann bli gammal och ful efter jul och jag visste inte vad jag skulle laga. detta såg magiskt gott ut. har skriviit ut och lagt i mappen för att testlaga, tack snälla för det!
Fin kväll till dig från kristina
Hej Åse 🙂
Då jag har dina tidigare böcker, så är det väl så att även denna ska komma till sin plats här hemma 🙂
Ska bli spännande o kul med lite mer fiskrätter.
Här har vi haft snöstorm men lugnat ner sig nu på em som tur är. Imorgon ska tydligen kylan komma, usch! Ha en fin kväll o trettondagshelg. Kram / Malin