Grönkålsgratäng med ädelost och kyckling

4 januari, 2017

Goooood förmiddag!
Redan ONSDAG! Första lillörda’n på det här året!
Jag är sugen på skaldjur i kväll så vi får väl se vad det blir för något! Eller lax!
Räk Tacos är ju galet gott! (Från vår bok men finns även variant HÄR)

012a2822

Eller jag kanske gör en Räkbakelse? MUMS! Jag har en påse frysta räkor i frysen som duger bra!
Tror jag gör den på Kesobröd i såfall!

012a7106

 
Som sagt, här kommer det bli mycket mer fisk & grönt under året!
PS! Adlibris har vår nya bok till bra kampanjpris just nu! Passa på!

I går blev det betoning på grönt! Jag gjorde en såååå god grönkålsgratäng!
Grönkål är ju såååååå gott och efetr mitt stora hälsotest hos Werlabs så fick jag det svart på vitt, jag äter mycket mörkgröna grönsaker som kål för mitt Folatvärdet var något förhöjt (B9) vilket inte innebär några problem! Det viktigaste är att inte ha brist som så många av oss i Sverige har!

Att äta mycket folsyra är bra för att förhindra hjärt & kärlsjukdomar och om du har serotoninbrist (oro, ångest, depression) så är det ännu viktigare att äta mycket folsyra! Dessutom ser det till att du har en frisk tarm vilket är viktigt för både vikt och hälsa!
Det här är min nya favorit i köket! Biofoods Grönsaksbuljong som är fri från jäst och är ekologisk.
Den är enkel att använda i soppor, grönsaksrätter etc
012a8329

Jag hade en skvätt Vina Sol från Torres kvar i kylen sedan nyår så det hällde jag i. Man kan utesluta om man inte har eller tex ta lite vitvinsvinäger istället.
012a8332

Grönkål, vitlök, rödlök, grönsaksbuljong och lite vin fick puttra ihop.

012a8333

Inte den vackraste gratängen fotograferad sent under köksspottarna haha men tro mig den sååååååg smarrig ut! MUMS!
012a8334

Jag serverade med lite bönpasta (10 g kolhydrater per portion) men det går minst lika bra med en smarrig sallad!
Man behöver givetvis inte ha ädelost om man nu inte gillar! Går bra att ersätta med annan (gärna lagrad) ost!
012a8340

Skriv ut

Grönkålsgratäng med ädelost och kyckling

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 400 g grönkål
  • 1 röd lök
  • 1 vitlök solo eller 2 vitlöksklyftor
  • buljong eller salt efter smak.
  • 1/2 dl vitt vin
  • smör att steka i
  • 1 kilo kycklingfiléer
  • 140 g ädelost
  • 3 ägg
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl grädde
  • 75 g lagrad ost
  • 1 paket klippt, knaperstekt bacon
  • 1 dl grovhackade valnötter

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 gr.
  2. Finhacka rödlök och vitlök. Fräs mjuka i smör i stekpanna. Ta bort stjälken om du använder hel grönkål, om grönkål i påse används är det bara att lägga ner i pannan. Blanda ihop allt och rör sedan ner vinet och buljong/salt. Lägg åt sidan.
  3. Strimla kycklingen och stek i stekpanna med smör tills kycklingen fått fin yta.
  4. Blanda ihop kyckling och grönkålsfräset i ugnsform. Rör ner smulad ädelost.
  5. Gör äggstanningen: Vispa ihop ägg med creme fraiche och grädde och riven ost. Salta och peppra något. Häll över kycklingen/Grönkålen.
  6. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. När det är ca 10 minuter kvar, strössla knaperstekt bacon och grovhackade valnötter över och sätt sedan in i ugnen igen de sista 10 minuterna.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 8

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Louice Forsmark 10 februari, 2017 - 17:34

Hej undrar om man kan göra den utan kyckling och äta en köttbit till istället

Svara
Åse 10 februari, 2017 - 17:35

Absolut!!

Svara
Louice 11 februari, 2017 - 09:31

Då. Ska jag prova det idag

Svara
Maritha Hakfelt 5 januari, 2017 - 09:37

Såg jättegott ut. Nu har jag fått Eran nya bok. Så mycket bra recept och läsning.
Önskar dig ett underbart 2017.
Kramar

Svara
Åse 5 januari, 2017 - 17:33

Åh hoppas du kommer gilla den Maritha! God fortsättning!

Svara
Camilla 4 januari, 2017 - 23:00

Gratängen låter god! Har allt hemma så denna får jag testa imorgon.

Svara
kristina 4 januari, 2017 - 21:24

Hej!
Nu vet jag vad jag ska göra med all grönkål, som blir över efter jul. jag fick kasta en påse färsk då den hann bli gammal och ful efter jul och jag visste inte vad jag skulle laga. detta såg magiskt gott ut. har skriviit ut och lagt i mappen för att testlaga, tack snälla för det!
Fin kväll till dig från kristina

Svara
Malin henriksson 4 januari, 2017 - 15:04

Hej Åse 🙂
Då jag har dina tidigare böcker, så är det väl så att även denna ska komma till sin plats här hemma 🙂
Ska bli spännande o kul med lite mer fiskrätter.
Här har vi haft snöstorm men lugnat ner sig nu på em som tur är. Imorgon ska tydligen kylan komma, usch! Ha en fin kväll o trettondagshelg. Kram / Malin

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.