Hej vänner!

I går var det lillördag och därmed vill jag äta lite extra gott =)
Hel kyckling i ugn är ju såååå gott och såååå enkelt och härmed lovar jag att göra det oftare fr det är ju så mycket billigare dessutom!
Jag gjorde det alltid förr så vet inte varför jag gör det så sällan nu.

20012016-012A9598

Hemligheten med en riktigt god kyckling med krispigt skinn är att använda rikligt med smör och goda kryddor!
har man tid så kan man låta kycklingen marinera i kylskåpet under dagen så är det bara att sätta in i ugnen 1 1/2 timme innan middagen ska serveras!

Under tiden kycklingen är i ugnen så gjorde jag rotfrukterna (Rotselleri, gulbetor med olivolja, salt, peppar och timjan)

20012016-012A9604

Till detta gjiorde jag en såååå god äpplegräddsås som passade perfekt till kycklingen! Slurp!

20012016-012A9607

Härligt smarrig kyckling med krispigt skinn!

20012016-012A9602

20012016-012A9610

20012016-012A9621

Grillad hel kyckling med äpplegräddsås

Författare: åse falkman fredrikson   Portioner: 6

Ingredienser

Marinad

  • 1 dl smält smör
  • 3 msk kinesisk soja
  • 4 tsk salt
  • 4 krm svartpeppar
  • 2 tsk paprika
  • 2 hela kycklingar

Sås

  • 1/2 dl av kycklingspadet
  • 1 rött äpple
  • 1 gul lök
  • 1 kycklingbuljong
  • lite kinesisk soja
  • 2 dl fraiche
  • 3 dl grädde
  • salt, peppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 gr.
  2. Smält smöret och blanda med soja och kryddor. Pensla kycklingen med det.
  3. Sätt in mitt i ugnen och låt kycklingen gå ca 1,5 timme. Kolla om kycklingen är klar när köttsaften är klar och inte rosa när du sticker med en kniv i lårbenet.
  4. Om du serverar rotfrukter till kan du sätta in dem när det är ca 30-40 minuter kvar av kycklingen.
  5. Tärna äpple och hacka löken. Fräs i lite smör.
  6. Häll av lite av kycklingspadet i botten av formen, sila och häll i kastrull tillsammans med creme fraiche, grädde, buljong. Rör ner äpple och lök.
  7. Låt småputtra i ca 10 minuter, smaka av med salt och peppar och mixa såsen slät med stavmixer.
  8. Skär upp kycklingen och servera med såsen och valfritt tillbehör, tex rotfrukter.
  1. Låter jättegott! Hel kyckling är alltid gott. Lagar det ofta. Brukar göra ungefär som du fast med rapsolja. Ska ta smör nästa gång. Idag ska jag koka en hel kyckling och göra currysås till. I morgon till lunch blir det grönkålssoppa på buljongen med hårdkokt ägg. Har du något tips på redning till sås? Fiberhusk kanske går det?

    1. Hej,
      Undrar hur du gör grönkålssoppan?
      Jag vill också använda min goda buljong när jag kokat kycklingen till currysås men det brukar sluta med att jag slänger den pga idétorka…
      Grönkål är en ganska ny bekantskap till mig som jag tycker mycket om, så soppa med Grönkål låter toppen ?
      Hälsningar Ulrika

  2. Vi äter sällan sås, och ännu mer sällan till kyckling. Men den här såsen lät ju väldigt god, den måste jag testa nästa gång vi äter kyckling 🙂

    Och jag håller med dig, vi äter också filéer och lår från kyckling, men sällan hel kyckling i ugn så som vi gjorde förut. Jag tror att man påverkas av utbudet. Jag letade efter hel kyckling i butiken för någon månad sedan, men det var knappt att de hade hel kyckling längre. Samma sak med nötkött, det finns knappt hela, rejäla bitar i butiken, mest skivat kött. Det stämmer nog som många säger, att köken blir mer och mer välutrustade, men det lagas mindre och mindre vällagad mat.

  3. Din sås till kycklingen får man allt testa nån gång.Jag brukar göra hel kyckling i min lergryta och det saftigt och gott.
    Ha en fortsatt bra dag i solen samt tack för matrecept som du delar med dej av.
    Kram

  4. Ser onekligen gott ut! Och som många ovan skriver, så säljs det betydligt mer filéat/skivat i köttväg, oavsett om det är nöt/fläsk/kyckling/fisk. Det måste vara det stressade samhället som påverkat köpmönstret. Allt ska gå så fort numera. Skynda hem från jobbet och hämta barn på förskola/fritids, slänga ihop mat och så träningar på det, både för vuxna och barn.. Men, även prisskillnaden på helt och skivat kött har ändrats under åren som gått, så nu är det nästintill samma kg-pris på dem.
    Kram ÅsaS

  5. Jag vet att du förespråkar mjölkfria alternativ men har ändå créme fraiche och grädde i såsen. Gör du undantag ibland?

  6. Hej!
    jag undrar lite, med så många magar att mätta, blir inte maten väldigt dyr??
    jag menar man vill ju gärna köpa så bra råvaror som möjligt.. hur gör du??
    Med vänlig hälsning, Kristin

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..