Grekisk vegetarisk pizza på blomkålsbotten

6 mars, 2014

I går kom svärmor på besök och jag gjorde en härligt smarrig glutenfri pizza på blomkålsbotten. Så gott!!
Om du är skeptisk mot en pizza botten på blomkål (som jag länge var!) så måste du prova! Du kommer bli förvånad att det inte alls påminner om blomkål!
Först, riv blomkålen i matberedare så fint det bara går.
IMG_7884
 
På pizzan hade jag: pizzasås, mozzarella, feta, sparis, tomat, rödlök, oliver, kronärtskocka
IMG_7886
 
Och denna underbara kryddan! MUMS!
IMG_7887
 
Perfekt pizzadeg!
IMG_7888
 
Färdig! Lite tzatziki till det sedan. Omnomnom!
IMG_7893
IMG_7906
 
Skriv ut

Grekisk vegetarisk pizza på blomkålsbotten

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Förberedelsetid: 10
  • Tillagningstid: 20
  • Totaltid: 30

Ingredienser

Pizzabotten

  • 1 mediumstort blomkålshuvud
  • 1 ägg
  • 1 dl riven ost (jag hade hälften parmesan, hälften mozarella)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1-2 tsk heureka krydda alternativt valfria örter

Topping

  • Pizzasås
  • Mozzarella
  • Fetaost
  • rödlök
  • tomat
  • grön paprika
  • Kalamata oliver
  • grön sparris
  • Inlagd kronärtskocka
  • Efter gräddning, färsk rosmarin

Instruktioner

  1. Riv blomkålen (utan stam och blad) i matberedare till fint mjöl.
  2. Mikra i 8 minuter, låt svalna.
  3. I en handduk, vrid ut så mycket vatten du bara kan! (Jag ber min man göra det hehe)
  4. I en skål, blanda blomkålen, ägg, ost och kryddar och forma till en deg.
  5. Platta ut degen på bakpapper.
  6. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter, pizzabottnen ska vara gyllengul.
  7. Addera till din pizzatopping och grädda ytterligare i 7-8 minuter. Smaklig spis!

Näringsinnehåll

  • Portionerr: 4

Har du lagat detta receptet?

Tagga @56kilo.se på instagram och hashtagga det #56kilo

40 kommentarer
0

Du kanske också gillar

40 kommentarer

The search for the perfect Pizza botten – No Junk Kiruna 3 juli, 2017 - 15:56

[…] som jag hittills gillat bäst är pizzabotten gjord på blomkål och botten gjord på […]

Svara
Matuma 18 mars, 2017 - 15:31

Jättegott men fick inte loss den från bakplåtspappret.
Vad gick fel?

Svara
Åse 18 mars, 2017 - 16:17

Antagligen så har du köpt smörpapper och inte bakplåtspapper? 😉

Svara
matuma. 20 mars, 2017 - 08:55

Nästan så jag tror du var i mitt kök….stämmer precis! 😀 Tack för tipset .

Svara
Lyxig hemmagjord pizza med glutenfri pizzabotten - Matochresebloggen 11 februari, 2016 - 19:59

[…] 1)      Den bästa glutenfria pizzabotten. Ingen mix utan består av blomkål, ägg och ost Får en helt annan karaktär än vanlig deg och blir mer som en grov ostomelett. Recept hos 56kilo.se […]

Svara
Pizzabotten made of blomkål | Wafa Wafai 18 november, 2015 - 19:15

[…] Receptet hittar ni här. […]

Svara
Ylva på Åland 16 oktober, 2014 - 20:57

Testade detta pizzabotten-recept ikväll, men var nog lite för snabb med att få till bottnen. Borde ha låtit ”mjölet” svalna lite till och haft annan handduksteknik. Men hur som – jättegod smak! Det doftade jättegott när jag förgräddade bottnen 🙂 Måste testa igen för att få till en lite stadigare deg, nu blev den för lös.
Har du Åse experimenterat nåt mer med just det här receptet?
Ha det gott!

Svara
Åse 17 oktober, 2014 - 09:36

Hej! Nej om den är för lös så har du inte fått ut all vätska! Minst 2-2,5 dl vätska ska ut ur bottnen =) Kram!

Svara
Camilla Hammarlind 28 maj, 2014 - 18:48

Om jag skulle anställa en kock::)) Så skulle det vara du!!!:::)))så supergod mat../Camilla::))

Svara
Underbar pizza på blomkålsbotten | Lisas mat och bak 17 maj, 2014 - 00:40

[…] Inspiration till blomkålsdegen hittade jag hos Åse på bloggen 56kilo. […]

Svara
Desiree 17 mars, 2014 - 21:40

Det låter jättegott , jag måste prova. Men jag undrar 2 saker. Nån hade skrivit i kommentaren att det skulle va 0,5 dl vatten. Vart står det? Är det när man värmer den i mikron? Och sen undrar jag över kokosfett. Använder du kokosolja då? Eller vilket kokosfett använder du och vart kan man hitta det? Tacksam för svar 😉

Svara
Vidde 25 juli, 2017 - 16:25

Nu blev jag också fundersam. Det står ju inget om vatten i receptet?

Svara
Åse 25 juli, 2017 - 16:27

Nu hänger jag inte med? Vattnet kommer från blomkålen eller vad är det för vatten du referear till?

Svara
Maria 10 mars, 2014 - 11:56

Blev supergott. Tack.

Svara
Åse 7 mars, 2014 - 15:31

Hur stort är ett ”medelstort” blomkålshuvud? Numera när man tar bort blast och stock så blir det ju som ett huvud i babystorlek.
Vore bättre att skriva gram kanske? Enklare att då veta mängden, tycker jag.

Svara
Åse 7 mars, 2014 - 15:35

Det finns generellt bara små, mediumstora och stora blomkålshuvud ute, det är inte så noga som att jag måste ange gram!
1 huvud som är ca 15 cm i diameter tycker jag är mediumstort (med blast!)

Svara
Åse 7 mars, 2014 - 15:39

Topp! Tack för att du tog dig tid att svara

Svara
Åse 7 mars, 2014 - 15:49

Kram!

Svara
Tina 7 mars, 2014 - 11:16

Hej, hur lyckas du m dina foton av mat? Har försökt att ta fina bilder på mat för att väcka MINA vänners lust att äta lchf . Men de blir bara gråtråkiga, även om det ser gott ut i verkligheten. 😉 Kram

Svara
Jenny 6 mars, 2014 - 21:34

Hej! (Gick inte att kommentera inlägget här under så skriver här)
Jag lärde mig om periodisk fasta här på din blogg (16:8) långt innan 5:2 dieter prydde löpsedlarna. Så nytt kan jag inte kalla det!
Vad jag däremot reflekterat över är att det är mer frukt, honung, bär och nötter i dina blogg recept. Men har inte sett det som att du bytt inriktning utan snarare till skillnad från mig nått din målvikt och hittat den balans som din kropp tål.
Jag och min sambo lagar massor av mat utifrån dina recept, kyckling gulash, pulled pork, pannacotta och laxgratäng. Alla med fantastiskt resultat, så inspirerar gör du verkligen. Tack
Ta hand om dig!

Svara
Åse 6 mars, 2014 - 21:52

Ja mer frukt har det blivit nu under Paleoutmaningen! Och det behåller jag, perfekt naturlig sötning 🙂
Nötter och bär har jag nog alltid haft mycket av i recept men just mandelsmör har nog ingått mer i recepten 🙂 kram och kul att du trivs här och gillar recepten.

Svara
KatarinaHJ 6 mars, 2014 - 20:55

Det låter helknasigt med en botten på blomkål, men jättespännande. Måste testas! Men jag tror jag provar med Västerbottensost. Det är grejer det 🙂

Svara
Åse 6 mars, 2014 - 21:05

Ääääääääälskar västerbottensost!
Bästa!!

Svara
Christina 6 mars, 2014 - 15:05

Hej! Jag tycker du har fantastiskt många fina recept och blir väldigt inspirerad av din sida.
En fråga angående blomkålsbotten, måste man ha ost i för att den ska bli bra/god? Jag försöker nämligen äta helt mejerifritt.
Tack på förhand!
Christina

Svara
Åse 6 mars, 2014 - 15:45

Jag är inte säker på att det blir likadan konsistens som i denna men du kan ju prova att tex tillsätta lite bakpulver och fiberhusk för att binda ihop!

Svara
Lotta 6 mars, 2014 - 13:32

Printfunktionen fungerar inte, kommer ut en blanksida.

Svara
Åse 6 mars, 2014 - 14:12

Inte? Ska kika på det senare.

Svara
Åse 6 mars, 2014 - 17:00

Hej! Nu har både jag och min man provat och vi får det att skriva ut ok!

Svara
Jenny 6 mars, 2014 - 12:31

Om man inte har micro…. Vad har du för tips då?

Svara
Åse 6 mars, 2014 - 12:34

Koka upp blomkålen med 0,5 dl vatten, locket på och medium värme. Låt koka i 5-8 minuter. kolla så det inte bränns!

Svara
Susanna i Oslo - mamma till Melwin 7 mars, 2014 - 20:12

Ska göra din blomkålspizza nu men undrar om det verkligen stämmer med 0,5 dl vatten till så mycket blomkålsmjöl?

Svara
Åse 8 mars, 2014 - 16:24

Lite sent svar, men gick det bra? Det ska ju bara vara tillräckligt med vätska så att blomkålen ångas! Inte kokas =)

Svara
Åse 6 mars, 2014 - 11:13

Inga ”senaste undersökningar” 😉 bara gamla artiklar som kommer upp då och då.
1. För mycket rött kött från djur som proppats fulla med hormoner etc kan aldrig vara bra. Som tur är så äter man ju inte mer kött på LCHF än i någon annan kosthållning. Man ersätter kolhydraterna från stärkelse med energin från fett, thats it.
2. Artikeln handlar inte om LCHF, utan om ovan: för mkt proteiner av tveksam härkomst. Finns inget klart samband mellan kolesterol och hjärtsjukdomar. Läs gärna docent Ravnskovs böcker om fett och kolesterol och hur myten hålls vid liv av medicinindustrin.
3. Samma som ovan: Lchf är inte proteindiet!

Svara
Emma 6 mars, 2014 - 10:03

Vilket underbart recept, glad jag blir =) Hur gör du din pizzasås?

Svara
Åse 6 mars, 2014 - 10:05

Jag brukar göra ett recept som Leila Lindholm har, googla det =) Annars går krossade tomater också bra! Bara salt och krydda lite med oregano och basilika.

Svara
Nevrie 6 mars, 2014 - 09:29

Hej Åse,
Tack för en underbar sida/blogg. Jag undrar om du har smakat på proteinbrödet från vagott? Jag är nybörjare och försöker gå ner i vikt. Kan jag äta den?
Tack för svar

Svara
Susanne 6 mars, 2014 - 09:25

Hej! Detta bara måste jag prova! Har bara svårt att hitta en parmesanost som inte smakr fot i munnen, vilket/ vilka märke brukar du hålla dig till?

Svara
Åse 6 mars, 2014 - 09:27

Fot? Haha! Jag köper äkta parmesan dvs parmigiano reggiano

Svara
Varvara 6 mars, 2014 - 09:07

Hej fina Åse!
Jag tycker också om att göra pizza på blomkål, jag blev förvånad första gången!
Apropå förra inlägget; fortsätt som du gör, dvs. dela med dig av ditt liv som du vill, bygg din egna självkänsla och inspirera oss andra, vi tar vad vi tycker är intressant!
För min egen del så har jag upptäckt Helsingborg, snart är vi på väg igen!
Kram

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.