Gorgonzolafylld oxtournedos med kålrotspommes

9 mars, 2015

I lördags åt vi sååååå gott!
Jag gjorde ett recept från leif mannerström som var en riktig höjdare!
Gorgonzolafyllda oxfiléer i en sås på gin och rött vin, huuuuuuuur gott!??? Yum!
Oxfiléen fick först vila tills den blev rumstempererad sedan skar jag filéen i ca 5 cm tjocka bitar.
Varje bit snittades på sidan och jag stoppade in ca 1 msk ost och tryckte till och slöt igen snittet så gott det gick.
I en gjutjärnspanna smälte jag sedan både smör och lite kokosfett utan smak och stekte på filéerna hastigt. Håll fläkten igång!

07032015-012A7497

När filéerna fått yta frästes schalottenlök i lite smör och sedan hälldes gin, rödvin, grädde, viltfond och tills sist resterande gorgonzola i.
Egentligen ska köttet flamberas i gin men jag var lite stressad så skippade detta momentet, men det är ett tips!
Jag sätter en termometer i köttet så jag får den som jag vill ha den, dvs 60 grader i innertemperatur.
07032015-012A7499

Kålroten skars i stavar och sedan friterades de, men man kan lika gärna ugnssteka dem!
Såsen blev såååå god! Smarrigt!!
07032015-012A7504

Skriv ut

Gorgonzolafylld oxtournedos

  • Författare: Leif mannerström

Ingredienser

  • Oxtournedos (à ca 200 g)
  • 200 g mogen gorgonzolaost
  • smör
  • 4 cl Gin
  • 3 st finhackade schalottenlökar
  • 6 cl rödvin
  • 2 msk viltfond
  • 2 dl vispgrädde

Instruktioner

  1. Skär upp en ficka i sidan på varje köttbit.
  2. Tryck in ca 1 msk gorgonzola i varje bit. Salta och peppra.
  3. Bryn köttet hastigt i smör och lite rapsolja eller kokosfett i en stekpanna.
  4. Ta upp köttbitarna, tillsätt lite smör i pannan och fräs löken lätt. Smula ner resten av osten och häll på gin, vin, viltfond och grädde. Låt såsen koka ihop under några minuter.
  5. Lägg tillbaka köttet i pannan och låt puttra under lock några minuter.
  6. Smaka av med salt och peppar.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 4

15 kommentarer
0

Du kanske också gillar

15 kommentarer

Anna 10 mars, 2015 - 20:13

Jag håller med tidigare kommentarer, det låter jättegott! En fråga; viltfond-ja fonder över huvudtaget-vilka ska man köpa? Jag hittar ingen utan e-ämnen, socker el dyl. Med vänlig hälsning, Anna.

Svara
Åse 11 mars, 2015 - 12:49

De innehåller en del skräp allihop! Så välj vad du vill. Jag har valt att blunda för det eftersom jag gör så många andra bra val. Man får välja sina strider känne rjag =)

Svara
Anna 12 mars, 2015 - 15:44

Tack för svar! Gulligt att du tog dig tid att svara!! Ha en fin vår!!!

Svara
Anette 10 mars, 2015 - 08:03

Var har du köpt termometern? Ser väldigt smidig ut. Receptet måste provas, ser jättegott ut.

Svara
Åse 10 mars, 2015 - 09:50

Hej! Tror Ica Maxi men kan även vara cervera, kommer dessvärre inte ihåg.

Svara
Jane 9 mars, 2015 - 11:11

Var hittar jag receptet till Kålrotspomme???

Svara
Åse 9 mars, 2015 - 11:18

kålrotspommes finns här på lite olika stllen, bara använda sökfunktionen här till höger.

Svara
Nathalie 9 mars, 2015 - 10:35

Hej Åse, jag har ett problem, jag gillar verkligen inte kokosmjölk. Flingor och kokosfett går jättebra men mjölken ger mig kväljningar. Finns det något annat ”mjölkigt” som jag kan ha i smoothie och så? Mandelmjölk? Yoghurt?
Tack!!

Svara
Åse 9 mars, 2015 - 11:18

Hej! Mandelmjölk eller tex kvarg om du gillar det.

Svara
Therése 9 mars, 2015 - 10:21

Hej,
Detta lät ju jättegott. Oxfilé och gorgonzola… mums!
Men en fråga – hur får man ihop 5dl sås (som dessutom fått koka ihop) av de mängdangivelserna? Kanske är jag som tänker fel, men det känns inte som det är nog med vätska för det.
/Therése

Svara
Åse 9 mars, 2015 - 10:28

Du har helt rätt! I originalreceptet ingick 4 dl hemkokt fond men jag använde koncentrerad fond, så jag har ändrat i beskrivningen 🙂 tack för påpekandet!

Svara
Anna 9 mars, 2015 - 23:13

Tack för ett recept som låter supergott! Jag ville bara kolla att receptet nu är som det ska vara (med tanke på att originalet innehöll 4 dl hemkokt fond). Det ska m a o vara två msk viltfond och 2 dl vispgrädde, plus rödvin o gin?

Svara
Åse 10 mars, 2015 - 07:18

Ja så gjorde jag och det blev gott, vill man ha mer sås kan man spä med lite mer grädde.

Svara
Anna 10 mars, 2015 - 19:37

Tack, Åse, låter supergott, ska testas till helgen!

ÅsaS 9 mars, 2015 - 10:17

Åh… Så smarrigt! Måste testa det nån helg, när jag känner att det är dags att lyxa till det lite!
Kram, och ha det gott fina Du!
//ÅsaS

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.