Godaste såsen till kött! Pepparsås med whisky

30 oktober, 2017

Goooood förmiddag måndag!
Tidigt i säng i går och klockan ringde 6:45 i dag.
Så skönt att få komma i gång och beta av jobb i lugn och ro innan husets yngre tjejer vaknar.
Nu är mailkorgen tom och jag har hunnit med en massa annat som jag skjutit på. Bästa känslan!
Här kommer den supergoda såsen!
En perfekt sås till alla sorters kött och den är så användbar!
Byt ut svartpeppar mot t.ex mortlad rosépeppar eller grönpeppar (då kan ni dubbla mängden peppar, addera dock gärna lite grovt malen svartpeppar också)
Gillar ni inte whisky? Ersätt med konjak! Gillar du inte konjak? Uteslut!
Eller varför inte ersätta vattnet med rött vin?


En härlig sås som inte behöver mjöl eller annan redning! Den reder sig själv!



Skriv ut

Pepparsås med whisky

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1/2-1 msk grovt malen svartpeppar (börja med mindre mängd!)
  • 1 tsk Worcestershiresauce
  • 1 msk tamarisoja
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk konc. kalvfond
  • 3 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 tsk svart vinbärsgelé
  • 3 msk whisky eller konjak
  • 1 tsk dijonsenap
  • smör att steka i

Instruktioner

  1. Fräs lök och peppar i smör på medelstark värme.
  2. Tillsätt övriga ingredienser utom whiskyn. Låt koka ihop tills konsistensen är tjock och såsig.
  3. Tillsätt whiskyn och låt småputtra några minuter. Smaka av med lite dijonsenap och eventuellt mer peppar.

SparaSpara
SparaSpara
SparaSpara
SparaSpara

18 kommentarer
0

Du kanske också gillar

18 kommentarer

Ann-Sofi 6 november, 2017 - 17:53

Hej.
Tror du det skulle funka att byta till grönpeppar?
Ann-Sofi

Svara
Maria 4 november, 2017 - 10:06

Hej!
Vad kan man använda istället för Worcester? Behöver göra den glutenfri..
Mvh Maria

Svara
Åse 4 november, 2017 - 10:19

Då får du utesluta det, finns inget du kan ersätta med.

Svara
Anna 1 november, 2017 - 13:25

Tack för receptet, jag letade precis efter någon sås att ha till fläskfilén som legat ett par månader i kylen nu…precis vad jag behövde! Som vanligt JÄTTEGOTT! Jag tog whisky för det var vad jag hade hemma, men kan tänka mig att konjak är lika gott! Stort tack för ännu ett toppenrecept!

Svara
Åse 1 november, 2017 - 13:26

Härligt Anna! tack för feedback! Stor kram!

Svara
Anna-Karin 1 november, 2017 - 07:03

Låter jättegott! Jag undrar lite över tamarisojan som jag ser att du har i många recept. Vad är det för skillnad mellan den och vanlig japansk soja? (Jag försöker hålla nere antalet flaskor och burkar i skåpen)

Svara
Åse 1 november, 2017 - 07:38

Tamarisoja är en japansk soja som är gjord enligt tradition. Den är fermenterad, glutenfri och innehåller inget socker. Du kan använda din vanliga japanska om du vill det 🙂

Svara
Kate 30 oktober, 2017 - 20:32

Skön känsla när man är ” i fatt” med en massa måsten…Tack för tips och recept alltid gott med något nytt !
Måndagskram från Kate

Svara
Åse 31 oktober, 2017 - 09:15

Visst är det så! Bästa känslan! =) KRAM!

Svara
Nina 30 oktober, 2017 - 19:25

ÅÅÅÅ, vilken sås!!!!
Sååå god!!!

Svara
Åse 30 oktober, 2017 - 19:26

Gillade du?? Hihi =))

Svara
Marie 30 oktober, 2017 - 17:58

Tack snälla du för alla goda recept som du tipsar oss om! Guld värt för mig❤️ Kan du tipsa om både en whiskey samt en konjak som du använder vid matlagning? Tack för en bra och inspirerande blogg!
// Marie

Svara
Åse 30 oktober, 2017 - 18:12

Hej! Konjak kör jag alltid Larsen om den finns hemma, behövs inga finkonjak/whiskys. Maken köper ofta IKEACH whisky som är en prisvärd och supergod single malt! Den har jag i detta receptet =)

Svara
Kristin 30 oktober, 2017 - 17:01

Tack snälla Åsa för receptet! Såsen ser himla god ut på bilderna, så jag kan bara tänka mig hur gott den smakar… 🙂 Ska laga såsen när barnen kommer hem på middag nästa helg.
Kram Kristin

Svara
Åse 31 oktober, 2017 - 09:18

Hoppas det smakar! KRAM!

Svara
Jenny 30 oktober, 2017 - 11:46

Denna såsen… alltså mums och tack för att du påminner mig om den👍älskar dina kokböcker 😍

Svara
Therése 30 oktober, 2017 - 10:24

Hej! Vilken tajming jag som just funderade på en god köttsås till fredagens middag 😊
Fråga: hela pepparkorn eller kanske mortlade?
/Therése

Svara
Åse 30 oktober, 2017 - 10:52

Uppdaterat nu! 🙂

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.