Min goda Flygande Jacob

16 november, 2018

Flygande Jacob är klassikern som brukar funka i alla lägen och kan anpassas efter smak och behov.

Perfekta fredagsmiddagen 😃
Så här gör jag och jag tycker den blir som godast så här och mina barn älskar det.

Visst kan man använda färdiggrillad kyckling men det blir mycket saftigare av att använda färsk kyckling tycker jag, men ta det som blir smidigast för er.

Kombinationen paprika, curry och chili tillsammans med just banan och nötter är ju oslagbar. MUMS.
Jag äter frukt i mat men gör man inte den kan man ju utesluta banan.
Är man jordnötsallergiker funkar salta cashew bra =)

Jag köper Ica’s Ett gott liv som innehåller lite mindre socker än vanligt. Men det fungerar bra att ersätta chilisåsen med 1 dl passerade tomater + 2 msk tomatpuré och lite extra kryddor.

012A2456

012A2458

012A2459

Skriv ut

Supergod Flygande Jacob!

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 1 kilo utbankad kycklingfilé (t.ex Kronfågel minutfilé)
  • Smör att steka i
  • salt,peppar, paprikapulver *
  • 5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl chilisås med låg sockerhalt (Ica ett gott liv)
  • 1 krm salt
  • 2 tsk curry (eller efter smak)
  • 2 bananer
  • 1 dl salta jordnötter
  • 1 paket bacon

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Om du inte köpt färdigt utbankade kycklingfiléer, banka ut filéerna.
  3. Krydda dem och stek dem i smör, ca 2 minuter på varje sida. Gör inget att de inte är helt genomstekta. Ta upp på skärbräda och skär i skivor.
  4. Vispa grädden, rör ner chilisås, curry och lite salt.
  5. Lägg kycklingen i botten på en ugnsform och 1 skivad banan ovanpå. Bred den vispade gräddsmeten ovanpå och avsluta med 1 skivad banan.
  6. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
  7. Stek strimlad bacon och låt fettet rinna av på hushållspapper. Ta ut formen och strössla baconet och jordnötterna ovanpå och sätt in i ugnen igen de sista 5 minutrarna.
  8. Servera md valfritt tillbehör som en sallad eller råris.

Notering

  • * i originalreceptet används italiensk salladskrydda till kycklingen. Krydda med det du föredrar!

Näringsinnehåll

  • Portioner: 6

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Therese 28 november, 2018 - 14:44

Jag brukar steka champinjoner och bacon i hop och strö över sedan har jag även bitar av färsk ananas i hop med bananen. Mycket smarrigt. Curry ska jag testa nästa gång!

Svara
Tobbe 16 november, 2018 - 17:37

Som lite extra kuriosa kan nämnas att originalreceptet inte heller innehåller curry. Och så ”ska” bananerna delas först på mitten, och sedan på längden, så att det bara blir fyra stora bitar av bananerna. Perfekt om man bara vill ha lite av smaken i såsen, men inte vill äta själva bananen. Mycket lättare att plocka bort stora bitar ju 🙂

Svara
Åse 19 november, 2018 - 11:05

Haha ja men det står ju ingenstans att detta är originalreceptet =)
Det härliga är ju att recept lever och att det blir bäst när man utvecklar det efter tycke och smak =)
Jag tycker det ska vara curry i min Flygande Jacob och älskar bananer i mindre bitar 😅

Svara
Tobbe 19 november, 2018 - 11:34

Absolut! Gör som du vill! Jag föredrar också bananerna i mindre bitar (men så äter jag ju bananen också). Det var bara för att du påpekade salladskryddan i originalreceptet, så ville jag utveckla det ännu mer. Kanske någon som är intresserad av att testa originalet tänkte jag 🙂 Absolut inte menat som någon kritik mot varken dig eller ditt recept! Kombinationen banan+curry är ju en klassiker. Kör ofta skinka+banan+curry på varma mackor. Supergott!

Svara
Åse 19 november, 2018 - 11:37

None taken! 😃
Ja jisses vad gott med varma mackor med skinka, banan och curry! YUM!

Svara
Linda 16 november, 2018 - 13:02

Åh det låter supergott, det här måste jag testa framöver!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.