Ghana del 2 – Alla barn ska få gå i skolan!

av Åse

Del 1 i vår Ghana resa kan ni läsa om HÄR

Anonssamarbete med Nestlé Cocoa Plan

Det som kändes extra i hjärtat när vi var i Ghana var så klart att möta alla barnen i de olika samhällena!
Nyfikna linslusar med stora leenden och något som intresserade mig med projektet var just arbetet med att skolgång är bästa vägen från barnarbete och det görs genom att stötta odlarna och att bygga skolor.
Ca 50 skolor har byggts och vi fick besöka några stycken.






Barnarbete på kakao-odlingarna är ett utbrett problem som drivs av flera faktorer och Nestlé är ett av de företag som arbetar ambitiöst med att försöka förändra attityden genom bland annat utbildning.
Det är helt andra livsvillkor där nere och vi fick prata med några barn som hjälper sina föräldrar på fälten.
Majoriteten av kakaoproducenterna är små-hushåll med låg produktivitet och inkomster. Många föräldrar använder sina barn för att de inte har råd att anställa och det är ju så klart farligt både fysiskt och psykiskt.
 

Många föräldrar är inte medvetna om hur farligt både psykiskt och fysiskt det är att använda sina barn på fälten och många barn vill ju så klart vara behjälpliga för sina familjer även om det i sig inte betyder att de vill arbeta.
CLMRS (Child Labor Monitoring and Remediation System) är Nestlés metod och system för att kartlägga problematiken med barnarbete.
På så sätt ser man omfattningen av problemet och vilka odlare och föräldrar som använder sina barn som arbetskraft.
Detta sker genom CPL som enkelt förklarat är kontaktpersoner i samhället som alltså bor och verkar i närområdet.
Dessa väljs lokalt av människorna i byn och är respekterade av de andra byborna.
Deras arbete är att upptäcka fall av barnarbete, men även att öka medvetenheten och upplysa om barns rättigheter och vilka arbetsuppgifter som inte är lämpliga för barn samt vad barn eventuellt kan hjälpa till med när skolan är avklarad. En CPL får utbildning och viss ersättning av Nestlé för att göra detta som kan bli ett viktigt steg för att få till en förändring i dessa samhällen.
Den unga killen på bilden ovan arbetar med just detta – han är CPL som finansieras av Nestlé och bor i det samhället vi besökte och hans uppgift är bland annat att prata med barnen för att dokumentera vilka som används ute på fälten av sina föräldrar. För att lösa problemet måste man förstå hur omfattande det är och vilka föräldrar och odlare som har barn i arbete. 
Den här 16-åriga tjejen som CPL upptäckt arbetar på fälten med sina två yngre bröder. Det gör hon efter skolan, de dagar hon inte har läxor. Det tar henne 3 timmar att gå till fälten… 3 timmar hem, ofta i mörker.
Hennes arbetssysslor består bland annat av att med hjälp av en machete rensa bort ogräs. 

Som vanligt så är det komplext när det gäller industrier, företagens intressen och de val vi konsumenter gör.
Som sagt, så många tankar som väckts och något som definitivt stod klart för mig är att saker och ting är komplicerade och inte alltid så enkla att lösa så där på ett bräde. Faktorer som kultur, ekonomi och sociala strukturer spelar ju in.
Det är så enkelt att sitta i vårt trygga land och tycka och tänka en massa, eller hur?
Jag gör inte alltid de bästa valen för vår planet eller för våra medmänniskor, men jag vill göra så gott jag kan i fortsättningen med de förutsättningarna jag har.
SparaSpara
SparaSpara
SparaSpara
SparaSparaSparaSpara
SparaSpara
SparaSpara
SparaSpara
SparaSpara
SparaSpara
SparaSpara
SparaSpara
SparaSpara
SparaSpara

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

1 kommentar

Jenny 7 december, 2017 - 07:05

Vilken intressant resa💜 tänk vilken upplevelse ni har varit med om… Ha en bra dag👍🏼

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!