Det är nu 2,5 år sedan jag först lade upp Fröknäcke receptet och jag tror många av er har provat det vid detta laget, men det är värt att lyftas fram!
Jag gör det numera lite annorlunda! Perfekt i en glutenfri kosthållning och passar LCHF, Paleo etc.
OBS! Du kan använda vilka fröer du vill ha! Linfröna är dock viktiga för att smeten ska hålla ihop.
Så här gör jag:

Skriv ut

Fröknäcke / Knäckebröd LCHF- Glutenfritt

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrön
  • 1/2 dl pumpafrön (kan bytas mot solroskärnor)
  • 1/2 dl hela linfrön
  • 4 msk chiafrön
  • 2 msk pofiber eller mandelmjöl alt kruskakli
  • 1 msk fiberhusk
  • 2,5 dl hett vatten
  • 1 msk rapsolja eller kokosolja utan smak
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk mortlad anis, kummin och fänkål (blanda 50/50)
  • Vallmofrön + flingsalt till topping

Instruktioner

  1. Lägg bakpapper på en plåt.
  2. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Häll därefter vattnet och oljan i fröblandningen, rör om ordentligt.
  3. Låt stå en liten stund tills vattnet blandats in och frösmeten håller ihop.
  4. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper (OBS! Inte smör(gås)papper!), sprid ut till en kaka med slickepott. Se till så det inte blir några lufthål. Se bara till så knäckebrödet inte blir på tok för tunt, då bryts det lätt sedan.
  5. Sprinkla vallmofrön och lite flingsalt över.
  6. Grädda på 160° varmluft i ca 60-70 minuter. Efter ca 30 min, ta ut plåten och skär smeten i rutor med pizzaskärare. Det går givetvis bra att bara bryta fröknäcket i bitar sedan.
  7. När knäcket är hårt men inte bränt så är det klart. Förvara i burk.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 20

IMG_7162

IMG_7169

IMG_7172

012A5155

012A5160

IMG_7178

Gamla receptet:
1 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrön
1/2 dl hela Linfrön
2 msk Pofiber
1 msk Fiberhusk (psylliumfröskal)
1/2 dl deodoriserat kokosfett
2 1/2 dl kokande Vatten
1 tsk Havssalt

Lägg bakpapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Smält kokosfett i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.
Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.
Häll omedelbart upp på en plåt med bakplåtspapper, sprid ut till en tunn kaka med slickepott.
Grädda på 150° i ca 45-60 minuter. Ta ut och skär ut skivor med tex en pizzaskärare.
Sänk temperaturen till 80 grader och låt stå och torka i ett par timmar. Knäcket ska vara hårt, inte segt.

61 kommentarer
1

Du kanske också gillar

61 kommentarer

Margreth 6 september, 2017 - 18:26

Otroligt gott och lättbakat knäckebröd. Ett tips är att använda non-stick ugnsduk istället för bakplåtspapper, återanvänds, behöver ej smörjas. Använder det alltid i ugnen – lätt att rengöra.:)

Anna 11 juli, 2017 - 09:33

Är det ok om jag delar dina recept på min blogg?

Åse 11 juli, 2017 - 10:08

Hej! Ett och annat recept går bra, hänvisa till min blogg så blir jag glad (bilderna får dock inte lämna bloggen)

Anna 31 mars, 2017 - 12:26

Hur är bästa sättet att förvara dessa så dom inte blir sega?

Åse 31 mars, 2017 - 16:34

Utan olja blir de inte sega så ovanlig burk 🙂

1 2 3 4

Kommentarer är stängda