Fredrikas Nöt- och Fröbröd PALEO, LCHF

16 mars, 2015

Som jag berättade om i ett tidigare inlägg så blev jag så bortskämd på Marstrands havshotell av en läsare här på bloggen som har hand om bageriet.
Hon hade bakat ett bröd bara för mig och när vi beställde upp frukost till rummet så låg det två skivor av detta brödet där. Så genomsnällt och jag blev jätteglad!
Att brödet sedan var så gott att jag undrade om det verkligen bara innehöll frön och nötter, gjorde ju inte saken sämre!

012A7662

Jag älskar t.ex. danskt rågbröd, är egentligen inte mycket för mjukt bröd då jag vill ha lite tuggmotstånd.
Så jag har saknat ett lågkolhydratbröd som är lite som ett riktigt gott danskt rågbröd med hela korn. Nu har jag funnit ett. TACK Fredrika ♥
Jag fick tips att brödet kommer från Thomas Rode Andersens kokbok Stenålderskost: Paleo – kokbok för moderna människor.

Lite annan nöt & fröblandning och mått i originalreceptet dock.
Supergott!
Du kan givetvis använda vilka nötter som helst! Pistagenötter är ju gott! Eller varför inte valnötter och paranötter?
012A7735

16032015-012A7754

 
Brödet är ju rejält och fullt med fiber och nyttiga fetter så jag skar mitt bröd i relativt tunna skivor och då fick jag ut 28 stycken skivor, lagom skivstorlek tycker jag.

Ca näringsvärden:
Per skiva: 198 kcal, 6 g protein, 3.1 g kolhydrater, 17,4 g fett
(Kan variera lite beroende på nötter använda)
Skriv ut

Fredrikas Nöt- och Fröbröd PALEO, LCHF


Ingredienser

  • 100 g pekannötter
  • 100 g hasselnötter
  • 100 g cashewnötter
  • 100 g krossade linfrön
  • 100 g skalade sesamfrön
  • 100 g solrosfrön
  • 150 g pumpakärnor
  • 50 g chiafrön
  • 1 tsk salt
  • 100 g kallpressad rapsolja eller deodoriserad kokosolja
  • 6 st ägg
  • (Några hackade dadlar i är också gott i)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 gr.
  2. Väg upp alla nötter (nötterna ska vara hela) och häll i stor skål.
  3. Blanda i salt, olja och ägg och rör ihop allt noggrant.
  4. Smörj en form och strö den med sesamfrön.
  5. Strö chiafrön över limpan.
  6. Baka 60 min i 150 grader.
  7. Låt svalna och skär sedan upp, gärna med skärmaskin.
  8. Frys in skivorna så har du alltid ett färskt bröd att ta fram! Brödet håller länge i rumstemperatur också!

Näringsinnehåll

  • Portioner: 32

36 kommentarer
0

Du kanske också gillar

36 kommentarer

Mats Sundelin 21 november, 2017 - 07:52

Jag tycker det här receptet verkar spännande. Jag ser direkt att det är ganska dyrt att göra ett sånt här bröd men man äter säkert mycket mindre än av vanligt bröd.
I alla fall så läser jag på nätet att krossade linfrön kan vara giftiga. Är det något du håller med om eller inte?
https://www.ica.se/halsa/artikel/hur-farliga-ar-krossade-linfron/
Där står det Varför är krossade linfrön farliga för kroppen?
– Linfrö innehåller ämnet linamarin som omvandlas till vätecyanid i kroppen. Vätecyanid är mycket giftigt.
Livsmedelsverket avråder också så sent som 2017-04:
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/notter-och-froer/linfro
Jag kommer nog att använda hela linfrön i stället för säkerhets skull. Linfröolja kan ju vara ett alternativ också men det får jag nog kolla upp bättre.
En annan fråga är blötläggning av nötterna.
Det lär ju vara mycket hälsosammare att blötlägga nötter och en del fröer innan man äter dem. Vad är din åsikt om det?
Jag ska helt klart prova det här brödet.

Svara
Åse 21 november, 2017 - 11:08

Det går säkert bra att ersätta med hela linfrön.
jag oroar mig dock inte över de 3 gram krossade linfrön man får per skiva bröd speciellt inte då brödet hettats upp i ugn under lång tid.

Svara
Villa Strandvägen i Ystad - YSB - 56kilo - LCHF Recept och Livsstil! 22 januari, 2017 - 13:08

[…] i Ystad och slötittar TV och njuter av tystnaden och lugnet här. I går efter frukost (Fredrikas Nöt- och Fröbröd) så satte vi oss i bilen mot Ystad och Villa Strandvägen som alltså ligger precis bredvid […]

Svara
1 2 3

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.