Som jag berättade om i ett tidigare inlägg så blev jag så bortskämd på Marstrands havshotell av en läsare här på bloggen som har hand om bageriet.
Hon hade bakat ett bröd bara för mig och när vi beställde upp frukost till rummet så låg det två skivor av detta brödet där. Så genomsnällt och jag blev jätteglad!
Att brödet sedan var så gott att jag undrade om det verkligen bara innehöll frön och nötter, gjorde ju inte saken sämre!

012A7662

Jag älskar t.ex. danskt rågbröd, är egentligen inte mycket för mjukt bröd då jag vill ha lite tuggmotstånd.
Så jag har saknat ett lågkolhydratbröd som är lite som ett riktigt gott danskt rågbröd med hela korn. Nu har jag funnit ett. TACK Fredrika ♥

Jag fick tips att brödet kommer från Thomas Rode Andersens kokbok Stenålderskost: Paleo – kokbok för moderna människor.
Lite annan nöt & fröblandning och mått i originalreceptet dock.
Supergott!

Du kan givetvis använda vilka nötter som helst! Pistagenötter är ju gott! Eller varför inte valnötter och paranötter?

012A7735

16032015-012A7754

 

Brödet är ju rejält och fullt med fiber och nyttiga fetter så jag skar mitt bröd i relativt tunna skivor och då fick jag ut 28 stycken skivor, lagom skivstorlek tycker jag.

Ca näringsvärden:
Per skiva: 198 kcal, 6 g protein, 3.1 g kolhydrater, 17,4 g fett
(Kan variera lite beroende på nötter använda)

Fredrikas Nöt- och Fröbröd PALEO, LCHF

Författare:   Portioner: 32

Ingredienser

  • 100 g pekannötter
  • 100 g hasselnötter
  • 100 g cashewnötter
  • 100 g krossade linfrön
  • 100 g skalade sesamfrön
  • 100 g solrosfrön
  • 150 g pumpakärnor
  • 50 g chiafrön
  • 1 tsk salt
  • 100 g kallpressad rapsolja eller deodoriserad kokosolja
  • 6 st ägg
  • (Några hackade dadlar i är också gott i)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 gr.
  2. Väg upp alla nötter (nötterna ska vara hela) och häll i stor skål.
  3. Blanda i salt, olja och ägg och rör ihop allt noggrant.
  4. Smörj en form och strö den med sesamfrön.
  5. Strö chiafrön över limpan.
  6. Baka 60 min i 150 grader.
  7. Låt svalna och skär sedan upp, gärna med skärmaskin.
  8. Frys in skivorna så har du alltid ett färskt bröd att ta fram! Brödet håller länge i rumstemperatur också!
  1. Hej! Detta brödet ser så gott ut. Ska jag verkligen testa! En fråga bara; ska nötterna vara hela?! Tack för fina recept! Ha en fin dag! Hälsningar, Caroline

  2. Hej!
    Hur länge håller brödet? Eller kan man frysa det? Och är det svårt att skära det då det är hela nötter i?
    Tack för en inspirerande blogg!
    /Åsa

  3. Åh, jag saknar också danskt rågbröd! Det är dags att göra nötblandning i ugnen och bröd idag, ska testa detta! 😀
    Din formfranskaar jag ätit en skiva i snart en vecka, håller mig såå mätt! 🙂 kom på efter någon dag att den bör förvaras i kylskåpet! 😉

  4. Hej, ser så gott ut. En fråga…rapsolja, är det för att det inte har så mycket smak som t.ex. olivolja?

    Tack för en bra blogg!

      1. Hej Åse, tack för snabbt svar!
        Jag har en fråga till…ser att det står RAW bröd…använde du bara råa nötter, inga rostade?
        Tack igen,
        Marie

        1. Bara råa ja men med Raw ska egentligen inget vara upphettat till mer än 70 grader och detta brödet når nog lite högre än så men i min värld är brödet så gott som RAW godkänt.

  5. Hejhej! Ser verkligen supergott ut! Ska testa och baka detta ikväll.
    Jag äter mycket raw food och skulle nog inte kalla detta brödet för raw, pga den höga ungstemperaturen och ägginnehållet, men detta bara måste jag testa. Kanske att man kan testa och tillsätta någon krydda också. Får helt enkelt göra två stycken 🙂 en med och en utan kryddor.
    Tack för alla härliga recept som du delar med dig av.

  6. Tack för receptet! Supergott men mitt bröd fastnade i formen och jag är rädd att jag kommer få äta brödet med sked..ngt tips på hur jag ska göra för att det inte ska fastna? För jag tänker försöka igen

  7. Hej!
    Älskar ju dina recept, men de går ju inte att pinna längre! Ser du någon lösning på problemet? Det är ju många fler sidor som har samma problem, har provat runt på andra sidor också och försökt pinna. Vissa fungerar, men många gör det inte… Hoppas, hoppas du kan lösa detta!!
    Tack för bra blogg och instagram!

    Linda =)

    1. Hej! Nej jag har kollat på detta och varken jag eller support hittar felet. Jag har sett samma fel på andra webbsajter så det är någon konflikt med nya Pinterestuppdateringen.

  8. Super! Bästa mjölfria brödreceptet hittills. Älskar den rejäla ”tuggigheten” och smaken.
    Men mitt fastnade också i formen trots smörj och frön så nästa gång (för det blir det garanterat!) så blir det bakplåtspapper.

  9. Mitt nya favoritbröd! Just i detta nu står det i ugnen. Tredje gången som jag bakar det nu. Förra gången testade jag med mandel o valnötter istället för cashew o paranötter och så hade jag torkade fikon i. Det blev riktigt gott! Denna gång testar jag med lite russin i. Kul att kunna variera receptet.

  10. Hej! Jag kan inte äta linfrö. Vad tror du, kan jag bara utesluta eller behöver jag ersätta med något annat som ”binder”

  11. Hejsan!
    Jag har bakat ett bröd som är likt detta och undrar lite över hållbarheten! Jag såg att du skrivit att det håller sig länge i rumstemperatur, men ungefär hur länge är länge? En vecka? I kyl borde det väl hålla sig längre? Jag kommer själv inte ihåg, för jag fryser alltid in mitt bröd.. (Tacksam för ett snabbt svar då jag har en uppgift på min dietistutbildning att jämföra detta brödets hållbarhet med ett liknande från affären)
    Ha en fin dag!

    1. Hej! Jag har tyvärr inga raka svar att ge då jag alltid själv fryser in bröd! Men då brödet inte innehåller mejeri så lär det hålla längre än andra och jag tippar på en vecka men det är bara gissning. Du får googla 😉

  12. Jag gjorde exakt som det stod i receptet och resultatet blev PERFEKT Det godaste brödet jag ätit, tuggmotstånd och mycket smak! Köpte en ny fräsch form på ICA som jag smörade ordentligt och klädde med sesamfrön. Brödet ramlade i princip ur formen och fastnade inte det minsta som andra tyvärr hade problem med. Rekommenderar detta bröd 100% ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  13. Skall handla ingridienser till detta brödet….en fråga bara…smular det sönder sig om jag skär med vanlig kniv.´…eftersom alla nötterna skall vara hela…..?

  14. Jag tycker det här receptet verkar spännande. Jag ser direkt att det är ganska dyrt att göra ett sånt här bröd men man äter säkert mycket mindre än av vanligt bröd.

    I alla fall så läser jag på nätet att krossade linfrön kan vara giftiga. Är det något du håller med om eller inte?
    https://www.ica.se/halsa/artikel/hur-farliga-ar-krossade-linfron/
    Där står det Varför är krossade linfrön farliga för kroppen?
    – Linfrö innehåller ämnet linamarin som omvandlas till vätecyanid i kroppen. Vätecyanid är mycket giftigt.
    Livsmedelsverket avråder också så sent som 2017-04:
    https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/notter-och-froer/linfro

    Jag kommer nog att använda hela linfrön i stället för säkerhets skull. Linfröolja kan ju vara ett alternativ också men det får jag nog kolla upp bättre.

    En annan fråga är blötläggning av nötterna.
    Det lär ju vara mycket hälsosammare att blötlägga nötter och en del fröer innan man äter dem. Vad är din åsikt om det?

    Jag ska helt klart prova det här brödet.

    1. Det går säkert bra att ersätta med hela linfrön.
      jag oroar mig dock inte över de 3 gram krossade linfrön man får per skiva bröd speciellt inte då brödet hettats upp i ugn under lång tid.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..