Fransk Höstgryta

av Åse

Hösten = Grytor!
Håller ni inte med? En god värmande mustig höstgryta! Och min favorit på höstgryta är en fransk höstgryta även känd som Burgundisk köttgryta eller Boeuf Bourgignon!
Jag tycker det är smidigt att göra den i min Crock Pot men det går så klart att göra även på spisen i gryta.
Grytan fick gå i 8 timmar i ”Pottan” i går – köttet var sååååå mört!
Jag valde fina grytbitar i går och när de får långkoka så länge blir de perfekta!

Jag serverade blomkålsris till grytan och en härlig sallad med fetaost.
Åts i soffan, med tända ljus och en make som tog om flera gånger haha!


Saltgurka är ett MÅSTE! men vet ni vad jag glömde!? Jag hade ju köpt Smetana till! En god klick smetana är ett måste!



Jag reder med lite naturell färskost och en skvätt grädde, det är valfritt att utesluta det och hellre reda med något annat.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fransk Höstgryta


  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar eller högrev i bitar
  • smör att steka i
  • salt, peppar
  • 1 stor morot
  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 paket bacon
  • 250 g champinjoner
  • 5 dl rött vin
  • 3 msk koncentrerad kantarellfond (eller oxfond)
  • 4 lagerblad
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • salt, svartpeppar
  • 1 msk svart vinbärsgelé (gör mkt för smaken!)
  • 12 små lökar
  • 50 g naturell färskost
  • 1/2 dl grädde
  • Garnering:  1 kruka bladpersilja

Instruktioner

Stek köttet i smör i het panna. Salta och peppra. Lägg över i Crockpot.
Skala och skär morötterna i bitar. Skala och skiva löken, finhacka vitlöken. Skiva champinjonerna.
Stek baconet lagom knaprigt. Lägg över grönsaker och bacon i grytan.
Häll i rödvin, kantarellfond, lagerblad, tomatpuré, timjan, , svart vinbärsgelé.
Sätt crockpoten på 8 timmar låg. När det är 40 minuter kvar lägg i smålöken och låt gå klart med övrigt. Red med naturell färskost och grädde sista 10 min.
Strö gärna över hackad persilja och servera med valfritt tillbehör.
Om vanlig gryta används. Koka grytan i 1,5 timme och låt champinjoner, stekt bacon och pärlök steka med ytterligare 30 minuter sedan.

SparaSparaSparaSpara
SparaSpara

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

16 kommentarer

Renée 11 mars, 2018 - 13:15

Vad menas med ”12 små lökar”?

Svara
Åse 11 mars, 2018 - 13:24

12 smållökar: typ steklök, pärllök

Svara
Cecilia 7 oktober, 2017 - 09:39

Hej!
Det står inget om när champinjoner, vin, fond, tomatpuré och kryddor ska i men jag gissar att det bara ska i efter baconet…..?
Mvh/Cecilia

Svara
Lena 29 september, 2017 - 12:29

Låter väldigt gott. Har en fråga, det är inte bara på denna bloggen utan många andra, det dricks bubbel, vin, drinkar etc. Hur tänker du kring det och sund kost och träning?

Svara
Åse 29 september, 2017 - 13:07

Hej! Det ingår i min livsstil och jag ser inga problem med att äta och leva hälsosamt och samtidigt dricka något glas torrt vin i veckan 🙂

Svara
Monika 29 september, 2017 - 07:22

Ja grytor är fantastiskt gott!
Vad roligt att få se ditt hus på instastory. Ni har fantastiskt fint hemma hos er!
Önskar dig en skön fredag!

Svara
Åse 29 september, 2017 - 08:25

Tack Monika! Roligt att höra! =)

Svara
Helén 29 september, 2017 - 01:06

Håller med! En favorit här oxå! Ser väldans gott ut ! Ska prova ditt recept!
(Jag har rimmat sidfläsk i min istället för bacon. Låter svålen koka med för mer smak 😉.)
Blev tipsad om ett bra rött, kryddigt och mustigt vin att ha i grytan som heter Dão Casal Mor, 2015 från Portugal. Sen kan man välja annat att dricka till 😁
Ha en skön helg!

Svara
Åse 29 september, 2017 - 08:56

Yuuuuuuum med rimmat sidfläsk!!
Tack för tips! Ska lägga det på minnet! Kram o trevlig helg!!

Svara
Carina Ruthberg 28 september, 2017 - 20:10

Hej Åse
Använderdu du samma vin i grytan som ni dricker till?
Vänlig hälsning
Carina

Svara
Åse 28 september, 2017 - 20:13

Nej det gjorde jag inte i detta fallet. Jag hade en halv flaska som stod. Men generellt är det ju oftast en bra idé att göra det.

Svara
ÅsaS 28 september, 2017 - 18:54

Säg inte att Du köper färdiga grytbitar?! Köp högrev, bog eller fransyska i bit istället! Billigare, finare, godare! Nästa gryta jag gör får inspireras av denna. Tvungen att utesluta vissa ingredienser pga kinkiga/petiga tonåringar.. 😒 Men det är ju såå gott med grytor!
Njut kvällen!
Kram ÅsaS

Svara
Åse 28 september, 2017 - 19:20

Jag köper alltid högrev men dessa bitar var superfina, mindre tid att skära bort fett o rensa – Jag rensar alltid bort det mesta av fett etc så jag upplever ett 40% svinn när jag köper högrev 🙈 Kommer tvärtom oftare köpa fina grytbitar 😄

Svara
ÅsaS 29 september, 2017 - 07:04

Jag är ”fetträdd” när det kommer till kött.. Jag skär också bort alla senor och det mesta fettet (trots att fettet är smakbärare), skitlöjligt, jag vet..
Oftast köper jag grytköttet när det är kampanjpriser, 49:90-69:90/kg, och lägger i kylen/frysen hemma så jag har hemma när suget efter gryta kommer. Hållbarheten är lång på vaccat bitkött, så det finns nästan alltid en bit redo hos mig..
/ÅsaS

Svara
Birgitta Mazetti Andreasson 3 september, 2023 - 12:10

Den ska jag absolut prova. Älskar mustiga grytor. 😊

Svara
Åse 3 september, 2023 - 12:25

Vad roligt att höra, hoppas det smakar! <3

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!