Fransk Höstgryta med passande vin

28 september, 2017
Samarbete / Reklam för The Wineagency

Hösten = Grytor!
Håller ni inte med? En god värmande mustig höstgryta! Och min favorit på höstgryta är en fransk höstgryta även känd som Burgundisk köttgryta eller Boeuf Bourgignon!
Jag tycker det är smidigt att göra den i min Crock Pot men det går så klart att göra även på spisen i gryta.
Grytan fick gå i 8 timmar i ”Pottan” i går – köttet var sååååå mört!
Jag valde fina grytbitar i går och när de får långkoka så länge blir de perfekta! 
Till grytan provade jag ett vin som jag faktiskt testat förut – nämligen MJ Le Petit Pas 2016
Finns i systembolagets ordinarie sortiment.
99:-
Vinet passar perfekt till rätter av nöt, lamm eller fläsk och är ett torrt, fruktigt och något kryddigt rött vin från södra Frankrike med smak av björnbär och jordgubbar samt en aning vanilj toppat med en fin kryddighet
Vi tyckte det var väldigt gott till höstgrytan!



Jag serverade blomkålsris till grytan och en härlig sallad med fetaost.
Åts i soffan, med tända ljus och en make som tog om flera gånger haha!

Saltgurka är ett MÅSTE! men vet ni vad jag glömde!? Jag hade ju köpt Smetana till! En god klick smetana är ett måste!


Jag reder med lite naturell färskost och en skvätt grädde, det är valfritt att utesluta det och hellre reda med något annat.
Skriv ut

Fransk Höstgryta med passande vin

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar
  • smör att steka i
  • 1 paket bacon
  • 1 stor morot
  • 1 stor gul lök
  • 250 g champinjoner
  • 3 vitlöksklyftor
  • 5 dl rött vin
  • 3 msk koncentrerad kantarellfond (eller oxfond)
  • 4 lagerblad
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • salt, svartpeppar
  • 1 msk svart vinbärsgelé (gör mkt för smaken!)
  • 12 små lökar
  • 1 kruka bladpersilja
  • 50 g naturell färskost
  • 1/2 dl grädde

Instruktioner

  1. Stek köttet i smör i het panna. Salta och peppra. Lägg över i Crockpot.
  2. Skala och skär morötterna i bitar. Skala och skiva löken, finhacka vitlöken.
  3. Stek baconet lagom knaprigt. Lägg över i grytan.
  4. Sätt crockpoten på 8 timmar låg. När det är 40 minuter kvar lägg i smålöken och låt gå klart med resten. Red med naturell färskost och grädde sista 10 min.
  5. Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt valfritt tillbehör.
  6. Om vanlig gryta används. Koka grytan i 1,5 timme och låt champinjoner, stekt bacon och pärlök steka med ytterligare 30 minuter sedan.

Har du lagat detta receptet?

Tagga @56kilo.se på instagram och hashtagga det #56kilo


 
SparaSparaSparaSpara
SparaSpara

Print Friendly, PDF & Email

14 kommentarer
0

Du kanske också gillar

14 kommentarer

Renée 11 mars, 2018 - 13:15

Vad menas med ”12 små lökar”?

Svara
Åse 11 mars, 2018 - 13:24

12 smållökar: typ steklök, pärllök

Svara
Cecilia 7 oktober, 2017 - 09:39

Hej!
Det står inget om när champinjoner, vin, fond, tomatpuré och kryddor ska i men jag gissar att det bara ska i efter baconet…..?
Mvh/Cecilia

Svara
Lena 29 september, 2017 - 12:29

Låter väldigt gott. Har en fråga, det är inte bara på denna bloggen utan många andra, det dricks bubbel, vin, drinkar etc. Hur tänker du kring det och sund kost och träning?

Svara
Åse 29 september, 2017 - 13:07

Hej! Det ingår i min livsstil och jag ser inga problem med att äta och leva hälsosamt och samtidigt dricka 1-3 glas torrt vin i veckan.

Svara
Monika 29 september, 2017 - 07:22

Ja grytor är fantastiskt gott!
Vad roligt att få se ditt hus på instastory. Ni har fantastiskt fint hemma hos er!
Önskar dig en skön fredag!

Svara
Åse 29 september, 2017 - 08:25

Tack Monika! Roligt att höra! =)

Svara
Helén 29 september, 2017 - 01:06

Håller med! En favorit här oxå! Ser väldans gott ut ! Ska prova ditt recept!
(Jag har rimmat sidfläsk i min istället för bacon. Låter svålen koka med för mer smak 😉.)
Blev tipsad om ett bra rött, kryddigt och mustigt vin att ha i grytan som heter Dão Casal Mor, 2015 från Portugal. Sen kan man välja annat att dricka till 😁
Ha en skön helg!

Svara
Åse 29 september, 2017 - 08:56

Yuuuuuuum med rimmat sidfläsk!!
Tack för tips! Ska lägga det på minnet! Kram o trevlig helg!!

Svara
Carina Ruthberg 28 september, 2017 - 20:10

Hej Åse
Använderdu du samma vin i grytan som ni dricker till?
Vänlig hälsning
Carina

Svara
Åse 28 september, 2017 - 20:13

Nej det gjorde jag inte i detta fallet. Jag hade en halv flaska som stod. Men generellt är det ju oftast en bra idé att göra det.

Svara
ÅsaS 28 september, 2017 - 18:54

Säg inte att Du köper färdiga grytbitar?! Köp högrev, bog eller fransyska i bit istället! Billigare, finare, godare! Nästa gryta jag gör får inspireras av denna. Tvungen att utesluta vissa ingredienser pga kinkiga/petiga tonåringar.. 😒 Men det är ju såå gott med grytor!
Njut kvällen!
Kram ÅsaS

Svara
Åse 28 september, 2017 - 19:20

Du jag köper ALLTID högrev men dessa bitar var superfina, mindre tid att skära bort fett o rensa – så mkt billigare tycker du? Jag rensar alltid bort det mesta av fett etc så jag upplever ett 40% svinn när jag köper högrev! Kommer tvärtom oftare köpa fina grytbitar 😄

Svara
ÅsaS 29 september, 2017 - 07:04

Jag är ”fetträdd” när det kommer till kött.. Jag skär också bort alla senor och det mesta fettet (trots att fettet är smakbärare), skitlöjligt, jag vet..
Oftast köper jag grytköttet när det är kampanjpriser, 49:90-69:90/kg, och lägger i kylen/frysen hemma så jag har hemma när suget efter gryta kommer. Hållbarheten är lång på vaccat bitkött, så det finns nästan alltid en bit redo hos mig..
/ÅsaS

Svara

Lämna en kommentar