Leilas Formfranska

26 januari, 2010

Här kommer receptet på formfranskan!
Jag äter relativt lite vitt bröd, men när jag gör så är det nästan alltid detta! Det är fantastiskt gott och jag inbillar mig i allafall att jag håller mig längre på detta än ”köpe-vitt”.
Från boken ‘a piece of cake’ av Leila Lindholm.

20 skivor per bröd á 3 PP (5 PP för två skivor)

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk flytande honung


2 tsk brödsirap
1 dl god olivolja
1,5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10-11 dl vetemjöl special
Blå vallmofrön och smör till brödformarna
flingsalt till utbakningen

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.
Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.


Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.
Smöra och bröa formarna med vallmofrön.
Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.
Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.

IMG_5684

48 kommentarer
0

Du kanske också gillar

48 kommentarer

Smörgåsbakelse LCHF, Glutenfri (Smörgåstårta) - 56kilo - Inspiration, Hälsa och Livets goda! 12 november, 2015 - 15:00

[…] en smörgåsbakelse men man kan ju givetvis göra en hel smörgåstårta på detta receptet! Min formfranska är så användbart när det gäller alla rätter som kräver vitt formbröd. Till detta receptet […]

Svara
1 2 3 4

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.