Fläskfilégratäng med soltorkade tomater

17 februari, 2017

Jag hittade ett gammalt recept i Året Runt som jag blev inspirerad av och bestämde mig för att ha som grund för mitt eget recept.
Istället för ris i botten så hade jag blomkålsris.
Det blev väldigt gott! 
En riktig fredagsrätt eller bjudrätt!
Jag ogillar generellt bitar av soltorkade tomater så jag använder creme istället (Röd pesto)





Skriv ut

Fläskfilégratäng med soltorkade tomater

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud, rivet och sedan mikrat i 8 minuter på full effekt.
  • 1 putsad fläskfilé ca 600 g
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • smör att steka i
  • 1 paket knaperstekt bacon

Sås

  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 dl chilisås, gärna med mindre socker
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk kalvfond
  • 2 msk röd pest (creme på soltorkade tomater)
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 skvätt tamarisoja
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 röd paprika
  • 1 orange paprika
  • 1 dl riven lagrad ost (jag hade cheddar/mozzarella)
  • 1 kvist romantica tomater

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Förbered blomkålsriset. Stek baconet.
  3. Putsa köttet och salta och peppra runt om. Bryn runt om i smör. Låt steka vidare på medelvärme i ca 15 minuter.
  4. Blanda grädde, chilisås, tomatpuré, fond, sambal oelek, soja och röd pesto i en kastrull. Låt koka upp. Låt koka några minuter så såsen tjocknar. Tillsätt finhackad timjan.
  5. Skiva köttet. Fördela blomkålsriset i en smord ugnsform och lägg det skivade köttet omlott ovanpå. Fördela baconet i bitar över. Häll såsen över. Kärna ur och fintärna paprikan. Strö över paprika, ost och lägg på en tomatkvist. Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter. Servera med en god sallad!

Näringsinnehåll

  • Portioner: 4

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Carina 14 februari, 2017 - 15:12

Tack snälla för alla fina recept Kan jag byta sambal olek mot något annat maken tål det ej

Svara
Åse 14 februari, 2017 - 15:14

Absolut! Uteslut bara :))

Svara
Irene 14 februari, 2017 - 13:52

Tack Åse för alla fantastiska recept som ger mig och våra gäster härliga smakupplevelser. Önskar dig en härlig Alla Hjärtans dag.❤❤❤❤❤❤❤❤❤

Svara
Åse 15 februari, 2017 - 07:44

Tack snaälla Irene! Hoppas du fick en fi dag i går! ❤️

Svara
Kristina 14 februari, 2017 - 11:54

Hej, har nog missat röd pesto i matlagning. Nu blir det till att handla hem en burk. då jag ska testa denna rätt och bräserade lövbiffsrullader med mozzarella och röd pesto som du skrev om för någon vecka sedan. Tack snälla för alla recept du delar med dig av. Din nya blåabok har jag också handlat men bara bläddrat igenom, den ska jag läsa under sportlovet då barnen hemma från skolan.
till brässerade lövbiffsrullader hade du gratinerad sötpotatis, hittar inte receptet på din sida, är det något du delar med dig av? //Kristina

Svara
Åse 15 februari, 2017 - 07:47

Hej Kristina! Roligt att du uppskattar alla recepten här!
Receptet ligger inte här än men jag ska lägga ut vid tillfälle =)

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.