Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fisksoppa med saffran och fänkål


  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 fänkål, strimlad
  • 2 gulbetor eller potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 dl grädde
  • 2 dl créme fraiche
  • 2 fiskbuljongtärningar eller 3 msk fiskfond/hummerfond
  • 2 dl vatten
  • 1 pkt saffran
  • 1 kapsyl ljus rom
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • smör att steka i
  • 400 g torskfilé
  • 300 g laxfilé
  • 250 g skalade räkor

Instruktioner

  1. Lös upp saffran i lite rom (alkohol utvecklar saffranssmaken och färgen)
  2. Skölj och strimla purjolöken, finhacka lök och vitlök. Skala och skär moroten i slantar, skala och skiva gulbetorna eller potatisen, strimla fänkålen.
  3. Fräs grönsakerna mjuka i smör. Häll sedan i grädde, vitt vin, creme fraiche, vatten, saffran, fiskbuljong, tomatpuré, timjan och smaka av med salt. Låt allt sjuda i 10-15 minuter.
  4. Skär fisken i kuber och lägg ner i soppan och låt på ett uppkok, inte mer än 5-6 minuter. Servera med aioli och toppa med räkor och gärna en timjankvist.

Nutrition

  • Serving Size: 4