Hej hej på er!
Det är inte klokt, jag är fortfarande kvar i Dubaitid! (+ 3 timmar) – Somnar snortidigt och vaknar tidigt!
Men jag klagar inte, har aldrig varit en kvällsmänniska och det är bara skönt att vakna av sig själv, speciellt nu i december när det brukar vara så tufft att komma upp! Min man snoozar t.ex tre ggr nu varje morgon, hehe :)

I går var det lillörda’! Nästan den skönaste dagen på hela veckan! Det är liksom en lördag med lugn och ro eftersom våra helger oftast spenderas borta eller tillsammans med gäster.
Jag provade ett vin i samarbete med Vinia och denna gången var det ett ekologiskt Chardonnay från kvalitetsområdet, McLaren Vale i Australien. Producenten är en av pionjärerna inom ekologi i Australien och har en stor andel 20 år gamla ekologiska vinrankor.

Jag ÄLSKAR ett gott Chardonnay! Detta vinet var mycket trevligt och föll mig verkligen i smaken och ett torrt Chardonnay passar ju saffransrecept ypperligt!
Vinet har toner av nektarin, äpple, persika, citrus och lime.
Sockerhalt: 4g /l

Vinet finns på Systembolaget: HÄR 

02122015-012A7998

Detta receptet på fisksoppa finns bl.a i min bok Ät & Njut!
Som vanligt så ändrar jag lite smått i recepten när jag gör dem 😉
Denna är såååååå god! Gör den i helgen hörrni! 

02122015-012A8010

02122015-012A8011

Fisksoppa med saffran och fänkål

Författare: åse falkman fredrikson   Portioner: 4

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 fänkål, strimlad
  • 2 gulbetor eller potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 dl grädde
  • 2 dl créme fraiche
  • 2 fiskbuljongtärningar eller 3 msk fiskfond/hummerfond
  • 2 dl vatten
  • 1 pkt saffran
  • 1 kapsyl ljus rom
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • smör att steka i
  • 400 g torskfilé
  • 300 g laxfilé
  • 250 g skalade räkor

Instruktioner

  1. Lös upp saffran i lite rom (alkohol utvecklar saffranssmaken och färgen)
  2. Skölj och strimla purjolöken, finhacka lök och vitlök. Skala och skär moroten i slantar, skala och skiva gulbetorna eller potatisen, strimla fänkålen.
  3. Fräs grönsakerna mjuka i smör. Häll sedan i grädde, vitt vin, creme fraiche, vatten, saffran, fiskbuljong, tomatpuré, timjan och smaka av med salt. Låt allt sjuda i 10-15 minuter.
  4. Skär fisken i kuber och lägg ner i soppan och låt på ett uppkok, inte mer än 5-6 minuter. Servera med aioli och toppa med räkor och gärna en timjankvist.
LOADING..