Filé Mignon Black and White på mitt sätt

16 december, 2015

Jag hade en bit oxfilé i frysen som jag tinade och freebasade fram en Filé Mignon Black and White typ 😉
Eftersom jag inte hade kalvfilé hemma så blev det kycklingfilé istället och det blev såååå gott!
Först marinerade jag oxfilén några timmar, blev såååå gott så missa inte det!
Marinad:
2 dl rödvin
1/2 dl balsamvinäger
2 tsk dragon
1 tsk timjan
1 finhackad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
svartpeppar
Låt filén marineras i minst 6 timmar.
15122015-012A8868
Jag gjorde ugnsrostade grönsaker: Sötpotatis, purjo, gul lök, morot, rotselleri, palsternacka, röd paprika.
Olivolja, salt och rosmarin ovanpå. (225 gr ugn ca 30-40 min)
Jag hade även en RAW sallad med grönkål, rödkål, strimlad rödbeta, lime och äpple. Fräscht till!
15122015-012A8876
Kycklingfiléerna gjorde jag som jag brukar:
Snabbmarinera i olja och kinesisk soja, timjan och salt och peppar.
In i ugn: 200 gr i ca 20-25 minuter. Låt vila under aluminiumfolie i ca 10 minuter innan kycklingen skärs upp – Blir lltid saftigt och gott! Kyckling ska inte överstekas!
Oxfilén skars upp i 2 cm skivor, saltades och pepprades och stektes i olja på hög värme. När köttsaften tränger upp vänder jag på köttet och steker i ca 2-3 minuter till, då blir de medium rare!
Jag hade Lohmanders bearnaise till, men jag har ju ett gott recept här om ni vill göra egen!
Rödvinsåsen har jag gjort i flera år men tror aldrig jag lagt upp? Här kommer det i allafall!
Enkel rödvinssås 2 portioner:
1 dl rött vin 
1 msk koncentrerad ox- eller kalvfond 
1 msk mörk balsamvinäger
1 tsk flytande honung
1 msk smör 
salt, peppar
2 msk hackad persilja
Koka upp rödvin, fond, honung och balsamvinäger och reducera till ca hälften. Smaka av med salt och peppar och blanka av med lite smör innan servering, rör sedan ner den hackade persiljan.
Det är gott att ha i lite grädde också i såsen, som jag har ovan.
15122015-012A8884
En supergod bjudrätt eller när man vill ha det extra gott hemma =)
❤️
 

Print Friendly, PDF & Email

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Jenny 16 januari, 2016 - 21:00

Bland det godaste jag ätit ?

Svara
Åse 17 januari, 2016 - 09:54

Tjohoooo vad kul!!

Svara
Gunnel 16 december, 2015 - 12:40

Låter och ser jättegott ut men en fråga ang balsamvinägern i marinaden, ska det vara 1 dl eller 1/2 dl, det har smygit in ett snedstreck i listan over ingredienserna?!

Svara
Åse 16 december, 2015 - 13:29

2:an saknades 🙂 Det ska vara 1/2 dl =)

Svara
Carina 16 december, 2015 - 12:36

Mums så gott.! Idag ska vi också ha ugnsrostade grönsaker samma som dina ungefär och med helstekt fläsk karréstek till. Igår gjorde jag mos på morötter, palsternacka och rotselleri. Fantastiskt gott och till det köttfärslimpa.. Jätteglad att jag hittat till din fina blogg och alla bra recept. Ska köpa några av dina böcker men inte bestämt vilka ännu. Tusen tack för att du bloggar

Svara
Åse 16 december, 2015 - 13:38

Låter verkligen jättegott!! Härligt att du trivs här på bloggen =)

Svara
Liv 16 december, 2015 - 12:21

MUMS! Måste nog gå på lunch nu! ?

Svara

Lämna en kommentar