Fat Head Pizza – Kebabpizza

28 september, 2017

Fat Head!?
En del av er vet precis vad jag menar och en del av er har aldrig hört talas om det!
Fat Head är en dokumentär från 2009 regisserad av Tom Naughton som också är huvudrollsinnehavare. 
Den här pizzadegen har gått viral efter det. Jag har inte provat receptet förrän nu och jag är nu hooked! En perfekt LCHF / Keto / Lågkolhydrat pizzabotten!
Så god att mina barn och en klasskompis inte förstod att det inte var vanlig brödbotten 😉
För någon som jag, som varit mjölknarkare så känner jag ju skillnaden – inte smakmässigt eller direkt konsistensmässigt utan mjölkicken i min hjärna uteblir. Tur det! 😉 Annars hade jag ätit tredubbelt mer.
Receptet varierar lite men så här gör jag!
Riven mozzarella (i påse)
Färskost
Ägg
Mandelmjöl
Naturellt ekologiskt proteinpulver
vitlökssalt
Riven mozzarella (Jag har provat Galbanis färdiggrivna och Arlas) blandas med naturell färskost (jag köper Arlas) och smälts i mikron. Man kan givetvis smälta i kastrull på spisen också.

Sedan blandas 1 ägg ner i ostsmeten tills det blir en smidig deg. Blanda noga.
Jag använder min Kitchen Aid (flatblandaren) men det går bra för hand också.
Sedan är det dags att blanda ner mandelmjöl (Ica), proteinpulver och vitlökssalt.
Proteinpulver? (annonslänk till det jag använder) Ni hittar naturellt proteinpulver i hälsokost eller hos Bodystore.com. Mitt kommer från MMsports.
Behövs det?
Nej det ingår inte i originalreceptet men jag har provat att göra pizzan både med och utan och det blir definitivt en mer brödliknande konsistens med, så det rekommenderar jag!
Om inget proteinpulver används så halvera färskosten.
Jag använder dessutom alltid Ica’s mandelmjöl för jag vet att många som använder Risentas mandelmjöl inte får samma resultat som jag får i olika bakverk, jag misstänker att det beror på att det är väldigt finmalet.

Degen är supersmidig att arbeta med. Den ska inte vara för klibbig utan lättarbetat.
Jag formar en klump med händerna. Lägger sedan på bakplåtspapper (b a k – plåtspapper, inte s m ö r – papper) och lägg ytterligare ett papper över. Kavla metodiskt ut till en rund platta. Vill man ha en extra vacker rundel kan man lägga på en oljad tallrik och skära efter!


Pricka hål i degen innan den gräddas i ugnen.

Efter 8 minuter i 220 gr så är den gyllenbrun!



På med vald topping!
Mitt recept på kebabpizza följer nedan! YUM! (Jag tycker Coops kebab är bra! Gör din egen om du hellre vill det!)






Skriv ut

Fat Head Pizza – Kebabpizza

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 4

Ingredienser

  • 145 g färdigriven mozzarella i påse (knappt 3,5 dl)
  • 
4 msk färskost (ca 56 g) *
  • 1 ägg
  • 2 dl mandelmjöl (ca 85 g)
  • 2 msk naturellt proteinpulver *
  • lite salt eller gärna vitlökssalt! (godast!)
  • Topping:
  • Fryst kebabkött
  • 1 skivad lök
  • 150 g riven ost
  • 1 dl tomatsås
  • strimlad isbergssallad
  • tomat, gurka, pfefferoni
  • Vitlökssås:
  • 2 dl creme fraiche
  • ca 1 dl majonnäs
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • smaka av med salt och peppar!

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 220 gr.
  2. Lägg den rivna mozzarellan i en mikrosäker bunke. Klicka ner färskosten.
  3. Smält i mikron i 1,5-2 minuter beroende på mikrougn. Jag kör på 750 w i 2 minuter.
  4. Rör ihop med en gaffel.
  5. Vispa ner ägget så det blir en slät smet.
  6. Vispa ner mandelmjöl, proteinpulver och salt. Använd gärna en matberedare, det tar någon minut att få ihop degen. Degen ska vara klibbig men inte kladdig. Pudra ner lite mer proteinpulver om degen är för kladdig.
  7. Lägg degklumpen på bakplåtspapper (b a k – plåtspapper, inte s m ö r – papper) och lägg ytterligare ett papper över. Kavla metodiskt ut till en rund tunn platta. Nagga med gaffel.
  8. Grädda i 6-8 minuter tills bottnen är gyllenbrun.
  9. Stek kebaben med lök i stekpanna, låt fettet rinna av. Fördela tomatsås och riven ost på bottnen, sedan kebabkött. Grädda längre ner i ugnen tills osten smält.
  10. Lägg på strimlad isberg, hackad tomat, gurka, pfeferoni och vitlökssås vid servering

Har du lagat detta receptet?

Tagga @56kilo.se på instagram och hashtagga det #56kilo


Botten per portion: 308 kcal, 17.7 g protein, 3-9 g kolhydrater, 24.1 g fett (lägg till för topping)
Prova gärna Pepperonipizzan på samma botten också!
SparaSpara

18 kommentarer
0

Du kanske också gillar

18 kommentarer

Nadia Al Harbiti 29 april, 2018 - 17:46

Supergod pizza!älskar alla dina recept 🌸

Svara
Mini Calzones / Piroger LCHF Glutenfri - 56kilo - Wellness, LCHF och Livsstil 23 mars, 2018 - 15:48

[…] hade jag Fat Head degen! Jag kyler gärna ner degen en stund innan för då blir den lättare att arbeta […]

Svara
Ellinor 22 december, 2017 - 17:17

Jag älskar denna pizza botten, jag gör utan proteinpulver och tar då lite extra mandelmjöl bli toppen 👍

Svara
Kattis 14 oktober, 2017 - 19:24

Hej. Har lagat mycket av dina recept som blivit jättebra men detta blev helt misslyckat. Fick öka till dubbel mängd proteinpulver o öka mandelmjölen med en dl och ändå rann degen. Fick snabbt göra en blomkålsbotten istället. Vad kan ha blivit fel? Brukar aldrig misslyckas när jag följer recept. 😟

Svara
Åse 14 oktober, 2017 - 19:30

Helt omöjligt tyvärr att svara på utan mer info. Jag har gjort receptet 10 tals ggr och det blir jättebra varenda gång, receptet är dessutom ett mkt beprövat och populärt recept över hela världen (jag adderar bara till proteinpuver) så vet inte hur det kunnat bli rinngt? Är du säger på att du använde exakta mått och vikt? Vilket märke på mandelmjölet? Vilken ost?

Svara
Petra 10 oktober, 2017 - 16:11

Hej! Stort tack för en suveränt inspirerande blogg! Jag ska testa detta recept, det ser grymt gott ut! Jag undrar över om du tror att det går att frysa bottnarna? Så man kan förbereda i förväg…;) mvh Petra

Svara
Åse 10 oktober, 2017 - 16:12

Tack själv för att du hänger här!
Det går nog utmärkt!

Svara
Anna 9 oktober, 2017 - 12:01

Hej! Har sett varianter på Fat Head-bottnen på andra ställen och den verkar toppen, är dock lite nyfiken på varför man ska smälta osten? Tänker att det borde gå bra att bara riva osten, blanda med resten och sedan låta ugnen sköta smältandet, men det kanske försämrar det färdiga resultatet?

Svara
Anna 29 september, 2017 - 19:26

Tack för god pizza!
Fick dock inte till degen så bra. Den blev kladdig. Beror det på att jag inte hade proteinpulver i? Den blev ändå bra när pizzan var klar så det här ska jag göra fler gånger. Barnen ( dotter 18 och pojkvän 21) tyckte det var mycket gott.
Trevlig fredag!

Svara
Åse 29 september, 2017 - 19:30

Yes! Proteinpulvret binder ju vätska så därför är övriga ingredienser anpassade efter det. Prova 2 msk färskost nästa gång!
Vad roligt att kidsen gillade!!

Svara
Linda 28 september, 2017 - 20:07

Nu blir jag sugen på pizza. Får göra denna i helgen. Tack för all inspiration!

Svara
Jenjo 28 september, 2017 - 15:39

Oooo vad spännande. Detta recept måste provas! 😀 Ser fantastiskt ut. 🙂
Ha det bäst!

Svara
Anna Haeggman 28 september, 2017 - 13:01

Åh så gott det ser ut. Du skriver att du inte tror Risentas mandelmjöl blir bra. Vilket mandelmjöl använder du?

Svara
Åse 28 september, 2017 - 13:06

Jag använder allti Ica’s eget alternativt Reco markets.
Det är mkt möjligt att Risentas fungerar i detta receptet men jag vet bara att i många bröd som jag har så blir inte resultatet bra med Risentas.

Svara
Anna Haeggman 28 september, 2017 - 18:55

Tack för ditt svar. Jag har just nu ett mandelmjöl från Lidl. Jämförde för skojs skull näringsdeklarationen mellan Lidl och Icas egna mandelmjöl. Ganska lika förutom att Lidl hade (enligt näringsdeklaration) mindre kolhydrater och liiite mer protein.
per 100g Icas Lidl
Fett 53g. 53g
Kolhydrat 8.8g 5.7g
Protein 21g 24 g
Pizzan ser supergod ut och jag kommer testa att göra den snart! 🙂

Svara
Åse 29 september, 2017 - 07:19

Ja det skiljer en del från Mandelmjöl till Mandelmjöl – blir inte ngn nämnvärd skillnad dock i recept då man ju är flera som delar 🙂

Svara
Anna Haeggman 29 september, 2017 - 09:38

Absolut är det så! Det var inte därför jag jämförde. Kollade mest för att se om det var stor skillnad mellan innehållet i Icas eller det jag hade hemma (i detta fall Lidl,s.) Tänkte om jag kunde förvänta mig lika bra resultat eller om jag skulle behöva åka till Ica och handla. Men innehållet verkar rätt lika men det kanske skiljer på hur grov-/finmalt det är. Jag får testa! 🙂

Åse 29 september, 2017 - 11:56

Risentas har också liknande makros som Icas men det är konsistensen som skiljer – vet inte varför det fungerar annorlunda. skumt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.