Falska surdegsfrallor LCHF

av Åse

Nej detta är ju inte surdeg i den bemärkelsen men de stora hålen i brödet påminner verkligen om surdeg!
Brödet har jag lagt upp här tidigare och det är Maria Emmerich som är upphovsmakerskan till originalreceptet.
Jag hittade lite andra mått i Expressens LCHF receptbok och provade det, enkelt och bra!

Så här kommer receptet! PS! Fantastiska att rosta! Eller att göra vitlöksbröd av – eller bruschetta!



Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Falska surdegsfrallor LCHF


  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 10

Ingredienser

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 dl Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk himalayasalt
  • 3,5 dl kokande vatten
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 3 äggvitor
  • 1 msk brödkryddor

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 gr.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Vispa äggvitorna hårt.
  4. Blanda vatten och äppelcidervinäger och häll över de torra ingredienserna. Vispa med elvisp och vispa sedan ner äggvitorna.
  5. Ta upp degen och forma till en smal limpa, dela i 10 delar och forma till bullar. Lägg på bakålåtspapper och grädda längst ner i ugnen i 50-55 minuter. Låt dem svalna ordentligt innan de skärs upp.

Skön måndag på er!
Det är tyst om er, hade varit så roligt att få lite mer feedback på allt jag lägger ut här på bloggen. Det blir lite monologt stundtals.
😊

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

103 kommentarer

Kate 15 september, 2023 - 12:37

Supergoda! Tog vitvinsvinäger istället för cidervinäger.

Svara
Caroline 23 januari, 2021 - 08:43

Hej
Tycker jättebra om din sida. Jag har några små frågor.
Spelar det någon roll ikea mandelmjäl och fiberhusk man använder? Är det 175 grrader i varmluft eller vanlig ugn?
När man blandar ihop det kokande vattnet med de torra ingredienserna vilken konsistens är blandningen då? Den färdiga degen är den kladdig eller inte så kladdig?
Mitt första förslag blev totalt misslyckat men jag skulle gärna vilja prova igen.
Kram Caroline

Svara
Åse 23 januari, 2021 - 09:26

Hej!

Jag skriver alltid ut om det är varmluft.
Det enda fiberhusk jag använder och kan uttala mig om är just Fiberhusk (Lindroos) övriga heter nog bara husk. Mandelmjöl ska inte spela för stor roll tror jag så länge det är finmalet. Det är länge sedan jag gjorde detta nu så kan inte på rak arm tala om hur degen blir men det blir ju en deg, inte kladdig. Lycka till!

Svara
Annika 10 augusti, 2020 - 20:06

Jag älskade verkligen de här frallorna!!!
Äntligen hittade jag ett recept som verkligen smakar och känns som bröd, speciellt efter att ha haft dem i brödrosten. Tur för mig att recepten ligger kvar i flera år.
Tack! 🙂

Svara
Åse 11 augusti, 2020 - 18:49

Vad roligt att höra att du gillade dem så! =) tack för feedback!

Svara
Petra 4 juni, 2020 - 19:13

Både jag och min man ÄLSKADE dessa frallor🤩🤩🤩

Svara
Carina 15 juli, 2019 - 18:43

Andra gången jag gör dessa frallor, första gången såg de ut som på bilden men idag blev det bara ett stort hål i mitten. Så det blev frallor fyllda med grönsaker, ost och köttfärssås till middag! Jättegott, men vad kan skillnaden berott på? Åskvädret???

Svara
Åse 16 juli, 2019 - 09:59

Jag vet faktiskt inte varför detta sker ibland, har hänt någon gång hos mig också.

Svara
Eva von Kern 20 mars, 2019 - 19:33

Tack för dina fantastiska recept! De har hjälpt oss enormt mycket i övergången till lchf, Tack!🌺
Eva von Kern

Svara
Ingamaj 16 oktober, 2018 - 16:48

Nu har jag ett gäng frallor i ugnen. Spännnande

Svara
Regina Bengtsdotter 28 augusti, 2018 - 22:54

Perfekt recept! Ät färska eller frys in direkt.

Svara
Veronica 24 juli, 2018 - 08:39

Kan man frysa bröden?

Svara
Åse 24 juli, 2018 - 10:13

Det ska gå bra!

Svara
Camilla 10 juni, 2018 - 13:55

om man är mandel allergiker man man byta ut mandelmjölet mot nå annat?

Svara
Åse 10 juni, 2018 - 13:56

nej det tror jag inte, det är baserat på mandelmjölets bakegenskaper.

Svara
Annie 11 april, 2020 - 10:36

Kan jag använda något annat istället för fiberhusken ? Jag tycker inte om hur detta smakar.

Svara
Åse 11 april, 2020 - 10:36

Nej fiberhusk behövs som bindemedel

Svara
Vitlöksbröd LCHF - Magiskt gott! - 56kilo.se 21 maj, 2018 - 11:27

[…] LCHF bröd […]

Svara
Marie 11 april, 2018 - 14:23

Hej! Dom här bullarna är verkligen goda! Jag undrar vad du tror om att minska lite på fiberhusken och ta med äggulorna i smeten? Gjorde iofs torsk med äggsås där såsen innehöll bara gulor! 🙂

Svara
Birgitta 18 mars, 2018 - 11:11

Hej Åse! Passar det här brödet till att göra korvbröd tror du? Eller har du något annat av dina recept som passar bättre?

Svara
Åse 18 mars, 2018 - 12:04

Hej! Det blir nog jättebra!

Svara
Jenny 5 september, 2020 - 17:20

Underbart bröd

Svara
Moa 22 februari, 2018 - 12:12

Tack för ett jättegott recept! Jag provade precis att göra dem på quinoamjöl istället (bara för att testa) och de blev inte lika luftiga som med mandelmjölet utan mer kompakta frallor – men smaken blev lika god! Det är roligt att prova sig fram lite 🙂

Svara
Åse 23 februari, 2018 - 10:03

Kul att höra om att du provat dig fram! Tack för feedback!

Svara
Åsa Lennström 21 februari, 2018 - 19:22

Hej! Har precis börjat med LCHF och gillar din sida skarpt. Skulle testa Falska surdegs frallor LCHF men undrar över om det är rätt med en deciliter fiberhusk? Tyckte det verkar mycket mot vad jag sett i andra recept (oftast någon matsked).
Mvh Åsa

Svara
Åse 21 februari, 2018 - 19:26

Hej, receptet är korrekt =)

Svara
Jennie 3 februari, 2018 - 16:53

Hej! Som LCHF:are och totalt brödgalen så är jag alltid på jakt efter bra brödrecept! Är dock dessutom mandelallergiker och äggallergiker vilket gör allt lite svårare.. men det här receptet tilltalade mig och jag ville gärna prova så jag har experimenterat lite med det och jösses va bra det blev! Böt ägg mot 1 dl iskall aquafaba som jag vispade hårt med hälften av saltet och hälften av äppelcidervinägern. Böt mandelmjölet mot 2 dl finax urkraft mjölmix och 1 dl kokosmjöl samt lade till 1 msk pofiber. I övrigt gjorde jag exakt som det står i ditt recept. Tänkte bara ifall du vill ha lite variation 😁 Det blir 51 kalorier per fralla!

Svara
Jan-Yngve 23 januari, 2018 - 14:35

Jag har gjort dessa ”frallor” flera gånger. De en lite gummiaktiga men ta mig tusan, de är ändå beroendeframkallande. Det funkar att tillsätta lite olika grejor i dem som tex lite riven morot. Utmärkta att rosta och framförallt så är de perfekta att baka när jag gjort majonnäs, då går inget av ägget till spillo. Keep up the good work 🙂

Svara
Linda 19 december, 2017 - 00:18

Har precis gjort dessa mitt i natten typ. Helt klart godkända. jättegoda. Jag gillar inte brödkryddor så använde istället Pomeransskal, vet inte om det blev nån smak av dem men goda bullar iallafall! Kommer göras fler gånger.. Kanske även till jul med vörkrydda i istället 🙂

Svara
Åse 19 december, 2017 - 07:53

Låter gott!! Kul de smakade!

Svara
Petra 19 december, 2017 - 08:47

Jag har testat med vörtkryddor och det smakade alldeles utmärkt!! 😋😋
Kram Petra

Svara
Petra 25 april, 2021 - 20:34

Hej Åse! Tack för bra blogg. Upplever att många lchf-bröd lätt faller sönder, segheten som finns i vanligt bröd saknas. Har ditt falska surdegsbröd en hållfast/seg/stark känsla (tex. bryta brödet med händerna ska vara segt/svårt) eller faller det samman som vanligt lchf-bröd? Tack på förhand!

Svara
Åse 26 april, 2021 - 16:30

Hej! Har du provat mitt ostbröd?
Men dessa är segar än många lchf bröd men man måste förstå att gluten är ett bindemedel och lågkolhydratbröd innehåller inte gluten.

Svara
Therese 19 november, 2017 - 10:09

Hej!
Jag har suktat efter dessa länge. Testade nu på morgonen men lyckades få en massa klumpar. Ska det vara Så? Konsistensen blev som en hög klimpig grahamsgröt. De är i ugnen nu, men det är en hel del klumpar i bullarna.
Kan jag göra något annorlunda kanske? Köra i degmaskinen istället för elvisp kanske?
Hade fint! Älskar dina recept!
Mvh// Therese

Svara
Åse 19 november, 2017 - 13:45

Hej! nej det ska inte vara klumpar! Vet inte rirkktigt varför det blivit så, enda jag kan tänka på är att du nästa gång blandar i vätskan lite i taget tills allt blandats.

Svara
Bibbi Jönsson 27 oktober, 2017 - 12:41

Bästa brödet hitintills, så himla goda bullar 👍 Tack för alla recept, hade inte klarat det utan dig 🌺

Svara
Petra 10 oktober, 2017 - 21:01

Bakade dessa idag. Fantastiskt goda. Till och med dottern frågade om hon fick ta en till. Det är bra betyg. 😊 Ska testa som rostat imorgon.
Tack för en jättehärlig blogg. 💐
Kram Petra

Svara
Tove 9 oktober, 2017 - 17:26

Hej Åsa
Også en lille kommentar fra Danmark, hvor vi ikke kender brødkrydderi. Kan du sige lidt om hvad det er? Skal nok selv mikse 😳

Svara
Åse 9 oktober, 2017 - 20:00

Hej! Anis, Kummin och Fänkål =)

Svara
Isa 8 oktober, 2017 - 08:33

Älskar dina recept och bilder. Du är så inspirerande! Följer dig men kommenterar aldrig.
Keep it up! 🌱

Svara
Åse 8 oktober, 2017 - 12:54

Tack vad glad jag blir! 🌺

Svara
Anna Rosendahl 7 oktober, 2017 - 19:26

Så himla goda!😋 Tack för att du delar med dig av receptet!

Svara
Titti 7 oktober, 2017 - 02:54

Dessa ser så goda ut, testas senare idag 👍

Svara
Anette 6 oktober, 2017 - 15:45

Nam! Disse skal jeg teste 🙂

Svara
Linda 6 oktober, 2017 - 08:50

Hej!!
Ska testa surdegsbrödet idag 🙂
Tack för alla recept du delar med dig av 🙂
Kram

Svara
Lisa Eriksson 5 oktober, 2017 - 20:44

Idag bakade jag surdegsfrallorna. Vilken skön känsla att knåda den varma degen och forma bullarna! Det gick så lätt och blev så bra. De ska jag göra fler gånger. Och ja, de blev ännu godare i brödrosten. Tack för receptet 😋

Svara
Åse 6 oktober, 2017 - 11:46

Härligt! Ja visst är de goda! Speciellt som du säger rostade med smör och ost! Yuuuum!

Svara
Margareta 5 oktober, 2017 - 19:08

Hej Åsa. Har kört Lchf förut O min mage mådde bra. Men så fick jag kärlkramp O vart O sprängt några gånger. Läkarn tycker att man inte ska köra Lchf mer Utan ska gå över till medelhavsmat istället. Skulle du rekommendera att äta Lchf ialla fall. Jag har alla dina böcker O tycker du är en inperations källa. Margareta

Svara
Emma på berget 5 oktober, 2017 - 18:40

Hej!
Dessa verkar supergoda. Är det något speciellt med just Himalayasalt eller funkar det med vanligt?
Tack för alla goda recept!

Svara
Sabina 5 oktober, 2017 - 11:51

Hej Åse!
Bröden va supergoda trots att jag insåg att jag glömt ha i brödkryddor när de va i ugnen 🙈
Hur förvaras dessa bäst? Kan man ha dem i rumstemperatur eller är det kylen som gäller?

Svara
Åse 5 oktober, 2017 - 12:21

Kul att höra! Jag förvarar mina i frys! Enkelt att ta fram och alltid färskt då!

Svara
Jane 3 oktober, 2017 - 08:07

Hej!
Dessa frallor ser supergoda ut! Går de bra att frysa?
Kan du ge oss lite mer info om hur du äter just nu? För mig funkar knappt LCHF längre, trots att det funkat innan. Tänker om jag bör göra någon ändring av kosten som kan kickstarta igen.
Kram

Svara
Åse 3 oktober, 2017 - 12:22

Yes! Går jättebra! jag tinade själv ett gäng igår, kan tipsa om att de är ÄNNU godare att rosta!
Det kommer info på måndag, tänkte köra lite uppdatering då!

Svara
Carina 2 oktober, 2017 - 23:47

Hej
Frallorna ser ju fantastiska ut, men om man inte kan äta mandelmjöl, har du något bra tips på vad man kan byta ut det mot?

Svara
Åse 3 oktober, 2017 - 12:37

Tyvärr finns det inget substitut som jag kan rekommendera till det här brödet istället för mandelmjöl.

Svara
ÅsaS 2 oktober, 2017 - 22:13

Läser allt och kommenterar ibland. Lagar en del efter dina recept, men får lov att modifiera ibland, då vi har petiga tonåringar hemma (åtminstone EN som är petig och kinkig med maten). Törs sällan tala om vad den innehåller, för då tvärvägrar hon äta. *suck* Lök är livsfarligt, bl a…
Läste jag rätt?! Att en ny kokbok är på gång. Jippi! Den ska jag ha! Har redan 5 st i hyllan.
Brödet ovan, är det ’riktig’ brödkonsistens på det? Tar mandelsmaken över, eller anas den bara? Jag vill gärna ha det där brödtugget, men inte mycket mandelsmak då jag förknippar det med sötbröd.
Njut kvällen!
Kram ÅsaS

Svara
Åse 3 oktober, 2017 - 12:40

Med dina 450 kommentarer så tycker jag nog att du klassas som en frekvent kommenterare, dummerjöns! Haha!
Yeeeeees ny kokbok har precis påbörjats 😉 Tyvärr lång förläggartid så den kommer inte förrän i augusti NÄSTA år.
Det är riktig brödkonsistens speciellt om det rostas! mandelmjölet smakas absolut inte. KRAM

Svara
ÅsaS 3 oktober, 2017 - 15:06

Oops.. Skriver jag såå mycket?! Kanske dags att lugna ner mig då.. 😜
Puss på dig!
Kram!

Svara
Åse 3 oktober, 2017 - 15:07

Haha nääääää ska du inte 😂❤️

Svara
Jenny 2 oktober, 2017 - 21:56

Wow vilket bröd👍🏼 Måste testas någon dag här framöver… vi har typ ruggigt väder och då passar det bra att baka! Tack för inspiration😍😍

Svara
Iris 2 oktober, 2017 - 21:47

Jag har läst igenom kommentarerna för i dag, och förstår att jag är i ”gott” sällskap, det är svårt att komma sig för med att uttrycka förtjusningen och glädjen över alla recept från dig! Jag har provat många, i synnerhet bröd, senast förra veckan bakade jag en mjuk kaka ”från dig”. Den blev mycket uppskattad i min släktforskningsgrupp. Och dessa surdegsfrallorna måste jag absolut prova, men det blir nog inte den här veckan, tyvärr.
Tack igen och stor kram!!

Svara
Åse 3 oktober, 2017 - 12:43

KRAM tillbaka! 🤗

Svara
Maria 2 oktober, 2017 - 21:17

Hej Åse jag läser varenda inlägg och testar recepten ganska ofta och gjorde kycklingsallad igår/idag så gott. Är dålig på att kommentera men det beror bara på att jag jobbar dubbla skift nu (nästan jämt) så då blir det inte av att kommentera alla dagar. ❤

Svara
Jenny 2 oktober, 2017 - 20:42

Dessa frallor ser verkligen goda ut! De ska jag testa.
Tack för allt ditt jobb. Jag kollar din sida varje dag för inspo och motivation. Jag är dålig på att kommentera men jag får bli bättre på det;)
Förstår precis hur du menar.
Jag tycker du är toppen!
Kram
Jenny

Svara
Nina 2 oktober, 2017 - 16:03

Hej Åse
Läser ofta din blogg och har använt massor av dina recept. Är generellt dålig på att kommentera på nätet vilket egentligen är mot min natur eftersom jag alltid tycker att man ska berömma den som berömmas bör. Är bättre på det irl men ska bättra mig också digitalt. Tack för inspiration och recept. Jag fortsätter följa dig!
Nina

Svara
Åse 2 oktober, 2017 - 16:30

Ingen fara Nina, tack för dina rader nu! <3

Svara
Elisabeth Nordvåg 2 oktober, 2017 - 15:46

Dessa skall jag baka på torsdag. Blev jätteglad när jag hittade detta receptet Åsa. Jag är en trogen följare men tyvärr dålig på att kommentera. 😉 skall bättra mig. Kramisar

Svara
Åse 2 oktober, 2017 - 16:31

Roligt att du gillar! 😍

Svara
Anna-lena Andersson 2 oktober, 2017 - 15:21

Tack för alla fina recept🌹🌹

Svara
Susanne Custovic 2 oktober, 2017 - 15:05

Tack för receptet. Lite sugen på att börja lite med LCHF tänk och detta blir det första jag ska göra. Ser jättegott ut ! Kram

Svara
irene 2 oktober, 2017 - 15:04

jag är oxå dålig på kommentarer men har dina böcker o följer dig varje dag..
irene

Svara
Åse 2 oktober, 2017 - 16:40

Du är verkligen inte dålig på att kommentera Irene! KRAM!

Svara
Irene 2 oktober, 2017 - 19:00

❤️

Svara
Anchi 2 oktober, 2017 - 13:58

Jag är här varje dag👐Tyvärr dålig på att kommentera…..Gjorde vitkålsmos igår till fläsk och löksås….mums. ”Redde” såsen med Philadelphia ost, mycket lyckat! Kram

Svara
Åse 2 oktober, 2017 - 16:41

Verkligen inte Anchi! Du har ett gediget register med kommentarer 🤗🌸

Svara
Bettina Sörup-Madsen 2 oktober, 2017 - 13:50

Tack för all inspiration!
En liten fråga. Längst ner men är det varmluft som gäller eller?

Svara
Åse 2 oktober, 2017 - 16:48

Aldrig om jag inte skriver det uttryckligen =)

Svara
Bettina Sörup-Madsen 3 oktober, 2017 - 08:28

Tack för svaret.
ha en underbar dag!

Svara
Sanna 2 oktober, 2017 - 12:35

Du är en stor inspiration! Längtar efter matdagboken! 🙂

Svara
Annika 2 oktober, 2017 - 11:58

När jag söker efter recept på internet slutar det alltid med att jag hamnar på din sida. Så mycket goda recept!!!

Svara
Elisabeth Nordvåg 2 oktober, 2017 - 15:42

Samma här 😀 Älskar Åsa´s receptsamling.

Svara
Åse 2 oktober, 2017 - 17:42

Tack Annika!🌺

Svara
Therese 2 oktober, 2017 - 11:50

Gjorde Fat head pizzan efter ditt recept och den var makalöst god!
Älskar din blogg och alla underbara recept du ger, ger mig inspiration dagligen!

Svara
madde 2 oktober, 2017 - 11:18

Dessa frallor måste jag testa!
Perfekt att detta recept kom den här veckan. Ska åka iväg med två brödätare på tors.
Då kan ju jag äta detta brödet.
Åse, tack för att Du delar med Dig!

Svara
Åse 2 oktober, 2017 - 16:56

Hoppas det smakar!! De är goda att rosta också!=)

Svara
Carina 2 oktober, 2017 - 11:07

Följer dig sedan flera år och köper dina böcker. Tycker om dina recept och upplever att du har en bra känsla för vad som är gott. Recepten har kvalitet och man vet att det blir gott. Lite flärd bjuder du också på. Det är fint att se en kvinna som är bra på att ta hand om sig. Blir det någon ny kokbok snart?

Svara
Åse 2 oktober, 2017 - 17:32

Vad roligt att höra Carina!
ja en ny kokbok är på gång =) Mer info kommer.

Svara
Monika 2 oktober, 2017 - 10:29

Gillar verkligen blandningen av inlägg som du har i din blogg!
Brödet måste testas!
Hoppas du får en fin måndag.
Kram

Svara
Sunny 2 oktober, 2017 - 10:15

Skärpning på oss 😉 vi är här och läser men jag är så sjukt dålig på att kommentera om det inte är något speciellt jag undrar över… vill liksom inte störa i ”onödan” 🙂

Svara
Åse 2 oktober, 2017 - 17:36

Kram på dig! Stör gör ni aldrig! 😉

Svara
Carin 2 oktober, 2017 - 10:12

Tack för alla dina fina recept! Läser och inspireras ofta. Har du räknat något på kolhydraterna på dessa frallor? Kram

Svara
Åse 2 oktober, 2017 - 17:43

Ca 1 per bulle =)

Svara
Anna B 23 februari, 2018 - 10:29

Menar du att det är 1 g kolhydrater? I falska surdegsfrallor.

Svara
Åse 23 februari, 2018 - 10:56

Ja per bulle

Svara
Katarina 2 oktober, 2017 - 09:59

Hej! Är också himla dålig på att kommentera dina inlägg. .ska bättra mig 😉
Men är inne och läser varje dag! 😊
Dessa frallor måste jag prova, ser supergoda ut!
Ha en skön måndag! 😊
Kram

Svara
Katti 2 oktober, 2017 - 09:42

E oxå dålig på att kommentera, men e här varje dag! Så vi e nog många som behöver få oss en påminnelse om att skriva några rader.
Tack för alla fina recept å allt jobb du lägger ner på att sprida bra å nyttig mat!

Svara
Laila 2 oktober, 2017 - 09:33

Hej Åse !
Tack för alla dina olika inlägg och inspiration!
Gjorde receptet på fat head pizzan och det var super! Jag lagar mycket mat från dina kokböcker och alla recept är lika goda!
Ha en fin dag i höstrusket
Kram från en tyst följare…/ Laila

Svara
Åse 2 oktober, 2017 - 17:44

Kul att den smakade!! =) Kram tillbaka och tack för dina rader!

Svara
anna 2 oktober, 2017 - 09:27

Hej! Är jättedålig på att lämna kommentarer även om jag läser och provar recept osv, ber om ursäkt för det.
Jag testade nu imorse din morgondrink, hade inga kalium-kapslar men gjorde resten, kändes uppfriskande 🙂
Och så måste jag säga, så snygg du är i håret just nu, både färgen och längden passar dig jättebra.
Kram kram

Svara
Åse 2 oktober, 2017 - 17:45

Ingen fara alls! Vad härligt att den smakade! =)
och tack snälla för rara rader ang håret! Kram tillbaka!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!