Falskt Surdegsbröd LCHF

14 september, 2014

Jag lovade er brödet som jag bakade för några dagar sedan.
Brödet är fritt från både mejeri och spannmål, dock inte nötfritt.
Jag tycker att brödet påminner lite om surdeg och är ett enkelt bröd att svänga ihop.
Gott att rosta!

012A0235

Skriv ut

Falskt Surdegsbröd LCHF

  • Förberedelsetid: 5
  • Tillagningstid: 75
  • Totaltid: 1 hour 20 minutes

Ingredienser

  • 7 dl mandelmjöl (280 gr)
  • 10 msk psylliumfröskal
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk havssalt
  • 5 msk äppelcidervinäger
  • 6 äggvitor (ca 198 gr)
  • 3.5 dl kokande vatten

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180 g (160 g varmluft)
  2. Blanda de torra ingredienserna ordentligt och rör sedan ner äggvitor och äppelcidervinäger till en tjock deg. Rör sedan ner det kokande vattnet. Blanda till en fast deg.
  3. Tryck genast ut i smord form och sätt in i ugnen och grädda i 75 minuter.

Notering

  • Om brödet blir lite för tungt, prova att dra ner lite på både psylliumfröskal och vatten nästa gång,
  • speciellt om Fiberhusk (som är psylliumfröskal av märket Lindroos) används då Fiberhusk är så absorberande.
  • Per skiva: 87 kcal – 4 g protein – 7 g fett – 1.5 g kh

Näringsinnehåll

  • Portioner: 20

45 kommentarer
0

Du kanske också gillar

45 kommentarer

Cecilia 9 mars, 2015 - 22:01

Hej! Hittade nyligen hit, blev verkligen inspirerad. Testat recept, bl a bakat denna limpa, För andra gången i dag, Vid båda tillfällena blev limpan hög och fin med brun krispig yta. Men sjönk ner kort efter den tagits ur ugnen. Provskiva visade att limpan var degig i botten (ett par cm tjockt degigt lager). Och det trots att jag följde receptet noga – och nu vid andra tillfället minskade vatten och husk (använda Finax psyllium). Vad kan det bero på att limpan blev så? Vad kan jag ändra för att det ska bli detta luftiga, höga, fina bröd, jag sett bild på? .Vill kunna baka en sån! Brödet är ju så jättegott! Tacksam för svar. Cecilia

Svara
sj 9 november, 2014 - 18:23

Supergoda! men varför kokande vatten?

Svara
Åse 10 november, 2014 - 09:28

Det ska vara det enligt henne som har utformat receptte, finns säkert en väldigt bra anledning till det men jag vet inte.

Svara
EmmaMaria 5 januari, 2015 - 13:19

Det är väl för att psylliumfröskalen ska få sin bindande funktion.

Svara
Åse 5 januari, 2015 - 13:21

Njaae det får de ändå även av kallt vatten, men jag ska låta det vara osagt det kan vara så att det blir någon form av annorlunda reaktion med hett vatten.

Svara
Rune Thomassen 17 september, 2017 - 10:14

Jeg tror det har med eggehvitene å gjøre. Eggehviter stabiliseres med varme. Tenk på marengs som man enten tilsetter kokende sukkerlake eller visper over vannbad. Da stabiliseres marengsen.
Men det kan jo være en helt annen årsak til det kokende vannet. Kanskje har det noe med mandelmelet å gjøre. Kanskje det sveller ut, eller noe.
Samtidig kan det ha noe med fiberhusken å gjøre også. For den sveller ut momentant i varmt vann, det tar lengre tid i kaldt.
Kokende vann aktiviserer bakepulveret umiddelbart. Kanskje det er derfor brødet må inn i ovnen direkt.
Egentlig har nok det kokende vannet litt å gjøre med alt, tror jeg; eggehvitene, fiberhusken og jäsning (bakepulveret). Og kanskje mandelmelet.
Nå har ikke jeg bakt dette brødet, men tenker bare teoretisk.

Åse 17 september, 2017 - 10:16

Tack för tankar!=)

Denise 8 oktober, 2014 - 23:02

Kan man byta äppelcidervinäger mot nåt annat då jag är allergisk mot äpple? 🙂

Svara
Åse 9 oktober, 2014 - 08:13

Inte säker men du kan prova med vitvinsvinäger, men vet inte om den är för skarp.

Svara
1 2 3

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.