Falskt Surdegsbröd LCHF

14 september, 2014

Jag lovade er brödet som jag bakade för några dagar sedan.
Brödet är fritt från både mejeri och spannmål, dock inte nötfritt.
Jag tycker att brödet påminner lite om surdeg och är ett enkelt bröd att svänga ihop.
Gott att rosta!
012A0235
Skriv ut

Falskt Surdegsbröd LCHF

  • Förberedelsetid: 5
  • Tillagningstid: 75
  • Totaltid: 1 hour 20 minutes

Ingredienser

  • 7 dl mandelmjöl (280 gr)
  • 10 msk psylliumfröskal
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk havssalt
  • 5 msk äppelcidervinäger
  • 6 äggvitor (ca 198 gr)
  • 3.5 dl kokande vatten

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180 g (160 g varmluft)
  2. Blanda de torra ingredienserna ordentligt och rör sedan ner äggvitor och äppelcidervinäger till en tjock deg. Rör sedan ner det kokande vattnet. Blanda till en fast deg.
  3. Tryck genast ut i smord form och sätt in i ugnen och grädda i 75 minuter.

Notering

  • Om brödet blir lite för tungt, prova att dra ner lite på både psylliumfröskal och vatten nästa gång,
  • speciellt om Fiberhusk (som är psylliumfröskal av märket Lindroos) används då Fiberhusk är så absorberande.
  • Per skiva: 87 kcal – 4 g protein – 7 g fett – 1.5 g kh

Näringsinnehåll

  • Portionerr: 20

Har du lagat detta receptet?

Tagga @56kilo.se på instagram och hashtagga det #56kilo

Print Friendly, PDF & Email

45 kommentarer
0

Du kanske också gillar

45 kommentarer

Cecilia 9 mars, 2015 - 22:01

Hej! Hittade nyligen hit, blev verkligen inspirerad. Testat recept, bl a bakat denna limpa, För andra gången i dag, Vid båda tillfällena blev limpan hög och fin med brun krispig yta. Men sjönk ner kort efter den tagits ur ugnen. Provskiva visade att limpan var degig i botten (ett par cm tjockt degigt lager). Och det trots att jag följde receptet noga – och nu vid andra tillfället minskade vatten och husk (använda Finax psyllium). Vad kan det bero på att limpan blev så? Vad kan jag ändra för att det ska bli detta luftiga, höga, fina bröd, jag sett bild på? .Vill kunna baka en sån! Brödet är ju så jättegott! Tacksam för svar. Cecilia

Svara
sj 9 november, 2014 - 18:23

Supergoda! men varför kokande vatten?

Svara
Åse 10 november, 2014 - 09:28

Det ska vara det enligt henne som har utformat receptte, finns säkert en väldigt bra anledning till det men jag vet inte.

Svara
EmmaMaria 5 januari, 2015 - 13:19

Det är väl för att psylliumfröskalen ska få sin bindande funktion.

Svara
Åse 5 januari, 2015 - 13:21

Njaae det får de ändå även av kallt vatten, men jag ska låta det vara osagt det kan vara så att det blir någon form av annorlunda reaktion med hett vatten.

Svara
Rune Thomassen 17 september, 2017 - 10:14

Jeg tror det har med eggehvitene å gjøre. Eggehviter stabiliseres med varme. Tenk på marengs som man enten tilsetter kokende sukkerlake eller visper over vannbad. Da stabiliseres marengsen.
Men det kan jo være en helt annen årsak til det kokende vannet. Kanskje har det noe med mandelmelet å gjøre. Kanskje det sveller ut, eller noe.
Samtidig kan det ha noe med fiberhusken å gjøre også. For den sveller ut momentant i varmt vann, det tar lengre tid i kaldt.
Kokende vann aktiviserer bakepulveret umiddelbart. Kanskje det er derfor brødet må inn i ovnen direkt.
Egentlig har nok det kokende vannet litt å gjøre med alt, tror jeg; eggehvitene, fiberhusken og jäsning (bakepulveret). Og kanskje mandelmelet.
Nå har ikke jeg bakt dette brødet, men tenker bare teoretisk.

Åse 17 september, 2017 - 10:16

Tack för tankar!=)

Denise 8 oktober, 2014 - 23:02

Kan man byta äppelcidervinäger mot nåt annat då jag är allergisk mot äpple? 🙂

Svara
Åse 9 oktober, 2014 - 08:13

Inte säker men du kan prova med vitvinsvinäger, men vet inte om den är för skarp.

Svara
Egg Benedict - 56kilo 5 oktober, 2014 - 13:15

[…] sägs om nästan 10 timmars sömn! Ahhhhhhh! Till frukost gjorde jag Egg Benedict till oss på det falska surdegsbrödet jag bakade i går kväll. Jag klämde två stycken så nu lär jag lätt hålla mig till kvällen, […]

Svara
Anchi 29 september, 2014 - 08:21

Tack snälla för ett fantastiskt ”bröd”!!! Det godaste jag ätit. Nu äter jag väldigt lite bröd men att rosta detta var magiskt, krispigt och alldeles alldeles underbart.

Svara
Åse 30 september, 2014 - 12:40

Kul att höra!!

Svara
Mona 23 september, 2014 - 17:09

Hej! Vilket mandelmjölsmärke använder du?

Svara
Carro 18 september, 2014 - 15:33

Hej!
Jag är ny på din sida men tyckte att brödet såg så gott ut så jag provade att baka det och mitt blev inte bra. Tror att jag kanske skulle haft det inne lite till, var nästan lite blött inuti.
Brukar du ha det inne lite längre än vad som står eller?
//Carro

Svara
Åse 18 september, 2014 - 15:51

Jag har bakat det två ggr och mitt blev bra men alla ugnar är olika så ha du det inne längre nästa gång.

Svara
Caroline 7 oktober, 2014 - 22:01

Mitt blev oxå lite småblött inuti… följde receptangivelsen till punkt och pricka förutom att jag fick använda Pofiber istället för psylliumpulver… men min deg blev väldans lös 🙂 kan det ha berott på att jag hade Pofiber istället tro?? Annars gillade jag det som rostat faktiskt.
/Caroline

Svara
Åse 7 oktober, 2014 - 22:06

Haha JA! Pofiber och psylliumfröskal är INTE samma sak 😉

Svara
Caroline 8 oktober, 2014 - 00:35

Hehe ja jag visste att det var NÅT iaf 😉 Fast det höll ihop bra ändå måste jag säga. Bara att det blev lite ”dence” inuti. Fast som rostebröd var det gött! 🙂 ska köpa psyllium och kanske Fiberhusk (psylliumfröskal) imorgon. Är fortfarande lite tveksam till Fiberhusk (psylliumfröskal) dock då jag förknippar det med magont. Vet du vad det kan bero på? För lite vattenintag kanske?

Svara
Åse 8 oktober, 2014 - 08:14

Ja för fiberhusk drar ju till sig vätska opch dricker du för lite eller redan har lite hård mage så kan det bli så =)

Åse 17 september, 2014 - 14:49

Hej va härligt att receptet kom ut nu:)! Ska baka här nu o blir osäker på om det är fiberhusk 10msk jag ska använda eller psylliumfrön? Är det samma sak? Och om inte vilken mängd ska jag ta i receptet om jag avböner fiberhusk istället för från? Tack 🙂 Åse

Svara
Åse 17 september, 2014 - 14:51

Psyllium och Psylliumfröskal är inte samma sak. Fiberhusk (psylliumfröskal) är psylliumfröskal precis som tex Finax Psyllium Husk.

Svara
Therese 16 september, 2014 - 22:06

HIttade en tutorial, är det nåt sånt här? http://www.wdmac.com/how-to-create-a-po-language-translation

Svara
Åse 17 september, 2014 - 07:22

Ja du gör en Po fil. jag använder Po-edit.

Svara
Therese 16 september, 2014 - 21:59

Tack för svar. Det kanske är superkomplicerat att förklara, men jag förstår inte hur jag skapar en sådan språk-fil. Vilken filtyp är det och vad skriver jag i den? Uppladdning är inga problem 🙂
Vore ju super att kunna översätta plugins 🙂
Tusen tack!

Svara
Okänd 16 september, 2014 - 15:33

Hej
Jag vill först tacka för en kanonblogg som jag följer varje dag och får inspiration, utan dig hade jag inte klarat av att gå ned i vikt.
Jag vill ventilera mig lite bara efter att jag haft diskussion om LCHF. Det finns de som lägger sig i vad jag har på tallriken men jag kommenterar aldrig andra och det är tydligen okey. Men de som äter LCHF är väldigt konstiga, tycker vissa. Jag säger att eftersom jag mår så bra på denna mat och magen är i ordning så känner jag och litar på mina känslor att det är bra kost för mig så sa någon att kom tillbaka om 25 år så ska vi se hur dina kärl ser ut då!! Jag blev väldigt ledsen när personen sa detta till mig och var rent otrevlig.
Det känns som att jag inte kan visa vad jag äter och jag känner mig väldigt ledsen över det och vet ibland inte om jag orkar stå emot ”trycket” från andra.
Får du några sådana kommentarer och hur hanterar du det? Eller har nån annan fått sådana kommentarer och hur hanterar ni andra det?

Svara
Åse 16 september, 2014 - 20:55

Du får helt enkelt läsa på så att du kan ge svar på tal! Jag får sällan kommentarer längre för de människor jag har runt mig har alla förstått att det är nya rön som gäller och att det inte finns några som helst bevis för att mättat fett är orsaken till hjärt och kärl utan däremot socker och vitt mjöl.

Svara
Therese 16 september, 2014 - 09:24

Hej!
Använder du plugin:et ”Recipe card”? Hur har du fått det översatt till svenska?
Tacksam för svar.
Bästa hälsningar,
Therese

Svara
Åse 16 september, 2014 - 20:50

Jag har översatt det själv och laddat upp språkfilen i mappen Languages

Svara
Emma 16 september, 2014 - 08:28

Hej Åse!
En fråga som inte har med brödet att göra. När du skriver kokosfett i vissa recept kör du med smaksatt då eller utan smak?
Tack för en fantastiskt inspirerande blogg 🙂 kram!

Svara
Åse 16 september, 2014 - 20:51

Oftast det smaklösa jag använder i alla recept =)

Svara
Christina 16 september, 2014 - 06:43

Ser jättegott ut, måste prova det en dag.
Har provat göra äppelskivor med kanel i ugn, men mina blev mjuka, ska de inte bli hårda? Vad har jag gjort för fel? De var annars mycket goda:-)
Ha en bra tisdag!
Kram

Svara
Åse 16 september, 2014 - 20:51

De ska bli hårda ja!
Tyvär omöjligt att säga avd som gick fel, du får prova igen!

Svara
Stina 15 september, 2014 - 22:50

Ska testas…vad gör du med alla gulorna?

Svara
Åse 16 september, 2014 - 14:33

Glass 🙂

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 15 september, 2014 - 20:09

Åh, vilket fint bröd! Det här måste absolut sparas. Tack!

Svara
Carita 15 september, 2014 - 10:54

Det där super goda brödet har jag bakat i ca i 2 år och det heter Amazing Bread på Marias blogg, http://mariamindbodyhealth.com/amazing-bread/. Man kan göra en mindre sats (finns på bloggen) och baka små subs/baugetter osv.

Svara
Åse 16 september, 2014 - 11:41

Yes, länk till brödet hos Maria fanns redan i receptkortet, du missade nog bara det =)

Svara
Jeanette 15 september, 2014 - 06:39

Hihi, jag tänkte på linfrö där det stod psylliumfrö . det är ju fiberhusk du menar. Tänkte att fiberhusk inte stod med i receptet, därav korkad fråga:))

Svara
Åse 15 september, 2014 - 07:37

Hihi så kan det va! :)))

Svara
Jeanette 14 september, 2014 - 19:39

När och hur mycket fiberhusk ska i så fall blandas i?

Svara
Åse 14 september, 2014 - 21:31

Vad menar du med hur? Och du får prova dig fram, prova om det fungerar med 10 msk fiberhusk blir det inte bra så dra ner nästa gång..

Svara
Johanna 14 september, 2014 - 17:35

Ett litet tips bara, 10 msk = 1,5 dl. Enklare att räkna och lättare att få rätt mängd 🙂 Måste absolut testa detta bröd!

Svara
Camilla 14 september, 2014 - 12:38

En fråga bara, vart kommer vattnet in i bilden?:)ska prova detta recept som:)

Svara
Malin 14 september, 2014 - 12:34

Hej Åse!
Det låter jättebra men när skall vattnet i?
Hälsningar
Malin

Svara
Rosa 14 september, 2014 - 12:18

YES har längtat efter detta recept. Tack blir en laddning ikväll :). Önskar dig en fin söndag Åse

Svara

Lämna en kommentar