Fajitasgratäng

10 december, 2014

God morgon!
Är ni pigga och glad i dag?? Vi kom i säng lite väl sent efter en trevlig kväll så i dag är ögonlocken lite tunga men jag ska strax ta mig till gymmet och piggnar ju till där om inte annat! 🙂
Vilket ruggigt väder det är! Blåsigt och bäcksvart!
I förrgår så slängde jag ihop (ja bokstavligen) en supergod gratäng, så enkel och uppskattad av hela familjen!
Jag blandar min egen tacokrydda och fajitakrydda men man kan givetvis köpa färdigblandad men jag tycker det är så trist att de innehåller så mycket socker!
Vill jag äta socker så ska det vara riktigt gott inte gömt i kryddor!
Man kan använda vilka grönsaker man vill, men jag tycker att paprika och lök passar till Fajitas! En klick guacamole hade ju också varit gott till!
08122014-012A3865
08122014-012A3868
Här kommer receptet!
Skriv ut

Fajitasgratäng

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Förberedelsetid: 5
  • Tillagningstid: 25
  • Totaltid: 30 minutes

Ingredienser

  • 1 kilo kycklingfilé
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk naturell olja (gärna deodoriserat kokosfett)
  • Fajitakrydda efter smak (motsvarande 1 påse)
  • 1 röd och 1 gul eller grön paprika
  • 1 gul lök
  • 3 dl gratängost
  • 3 dl grädde

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Putsa kycklingen och lägg i form. Pensla med soja, olja och lite salt och peppar.
  3. Strö fajitakryddningen över.
  4. Strimla grönsakerna och lägg ovanpå.
  5. Fördela osten ovanpå och avsluta med lite mer fajitakrydda och häll grädden över.
  6. Sätt in i ugnen i ca 25-30 minuter.

Näringsinnehåll

  • Portionerr: 6

Har du lagat detta receptet?

Tagga @56kilo.se på instagram och hashtagga det #56kilo


08122014-012A3873-Redigera 

Print Friendly, PDF & Email

14 kommentarer
0

Du kanske också gillar

14 kommentarer

Amanda Spångberg 9 mars, 2015 - 13:42

Om man vill göra detta receptet mejerifritt, vad kan man då välja som substitut för osten och grädden?

Svara
Åse 9 mars, 2015 - 13:52

Vad brukar du använda som substitut?
Osten finns det inget substitut för mig veterligen, grädde kan ju ersättas med kokosmjölk men hur gott det blir i denna rätten vete katten.

Svara
Tarja jlundin 22 december, 2014 - 20:30

Gjorde denna gratäng till middag här om dagen supet gott!!

Svara
Linn 10 december, 2014 - 10:53

Verkar jättegott (och enkelt)!
Skulle vilja göra denna – men vad menas med ”en påse” fajitakrydda? Vad motsvarar det i tex matskedar.. (eller jämfört med ditt recept)? Ditt recept på kryddblandningen står för ”två personer” – motsvarar det ”en påse” eller?
En annan fråga – Har du nån koll (eller vet vart man kan kolla upp det relativt enkelt), gällande vegetariska alternativ till kyckling.. såsom exempelvis quornfile/-färs eller dyl.. om det kan användas i LCHF-matlagning?
Älskar recept som är snabba att sno-i-hop + goda o mättande, mums! 🙂

Svara
Åse 10 december, 2014 - 10:54

Jag täckte kycklingfiléerna med krydda, ungefär som om du skulle krydda med grillkrydda.
Quorn eller Sojaprodukter rekommenderas inte i LCHF som är en artegen kost.
Kul du gillar recepten!

Svara
Linn 10 december, 2014 - 14:24

Tack för snabbt svar.
Ok,
tänkte mest på kolhydratinnehållet i tex quorn för att använda som vegetariskt alternativ till kyckling… 🙂
…för den kinesisk sojan i detta recept är en sojaprodukt – och isåfall inte rekommenderad antar jag då? Det är visserligen mycket mindre mängd, så kanske går bra pga det?

Svara
Åse 10 december, 2014 - 14:32

ja det är en väldigt liten mängd 😉 Jag använder nästan alltid Tamarisoja som är en naturlig fermenterad sojaprodukt.
Jag tror inte att det skadar att någongång ibland äta sojaprodukter men att dagligen äta sojaprodukter är inte hälsosamt. Sojaprodukter innehåller mycket antinutrienter och skadar med andra ord vårt upptag av mineraler och vitaminer och kan skada vår tarm (sk leaky gut) och därmed vårt immunförsvar.
Att ersätta rent protein med tex den här innehållsförteckningen (Hälsans Kök) hade inte jag gjort: Rehydrerat soja-/soyaprotein (53%), rehydrerat vete-/hveteprotein (14%), vatten/vann, lök, äggvite-/eggehvitepulver, vegetabilisk olja (solrosolja, rapsolja i varierande proportioner), salt, jäst/gjær/gær, maltodextrin, ärt-/erte-/ærtefiber, stärkelse/stivelse, aromer, lökpulver, vitlöks-/hvidløgspulver, maltextrakt (korn/bygg), stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl/guargummi, natriumalginat), kryddor/krydder/krydderi, druvsocker/dextrose, färgämne/fargestoff (karamelliserat socker), surhetsreglerande medel (citronsyra)
Kolhydratinnehållet är inte allt, du kan äta kolhydratsnålt men äter du skräpprodukter så kommer din kropp inte att se ut eller bete sig som du vill.

Svara
Linn 10 december, 2014 - 14:58

Jag gillar också att äta mer ”naturligt”.. och håller med om att den innehållsförteckningen var lång, samt att den representerar en del av utbudet av de vegetariska alternativen (men inte alla).
Quornprodukternas innehållsförteckning reduceras till ”svampprotein och äggvita” (beroende på märke kan det innehålla vete osv, men det kan man ju läsa sig till).
Det finns också såklart ”renare” sojaprodukter än den innehållsförteckning du angav (ev inte från Hälsans kök, det vet jag inte?) – dvs utan tillsatser/vete/socker/dyl… om man nu vill äta det ibland.

Åse 10 december, 2014 - 15:00

Det fungerar säkert som alternativ då och då =)

lizetti 10 december, 2014 - 10:26

Men, är tacokrydda och fajitaskrydda samma sak? Trodde att det var lite andra ingredienser i Fajitaskryddan?

Svara
Åse 10 december, 2014 - 10:32

Ja dte är olika ingredienser, det är fajitaskrydda i detta receptet och det finns länk till min fajitaskrydda..

Svara
Camilla Paleologou 10 december, 2014 - 09:01

Jag köpte Spicemasters taco krydda sist på Willys, finns även fajitakrydda…mycket god och inget socker 🙂

Svara
Åse 10 december, 2014 - 11:13

Åh bra tips camilla!!

Svara
Ulrika 11 december, 2014 - 09:50

Jag har också köpt de kryddorna, jag hittade dem på M:A:T i Hbg.

Svara

Lämna en kommentar