Enkel laxsoppa med fänkål och timjan

8 januari, 2017

Skön söndag på er!
I går fick vi snö här i Skåne! Iofs knappt så det täcker marken men ändå! Haha!
Jag älskar fisksoppor och har några godingar här i bloggen!  Saffransdoftande fisksoppa, Fisksoppa med saffran och fänkålFisk- och Skaldjurssoppa och den här goda Skaldjursfonden som är god att använda till sopporna!
Jag brukar oftast ta lite av det jag har hemma och igår blev det en enkel version med enbart lax och det gick hem hos oss alla! MUMS!!




Skriv ut

Enkel laxsoppa med fänkål och timjan

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 8 laxfiléer a ca 140 g
  • 3 gulbetor eller 4 stora potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 stora morötter
  • 2 st fänkål, strimlad
  • 4 msk konc. fiskfond eller 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 msk tomatpurée
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 4 dl grädde
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 tsk timjan eller 1 kruka färsk timjan (spara lite
  • salt
  • smör att steka i

Instruktioner

  1. Skala och skiva lök, finhacka vitlök. Skala och skär moroten i slantar, strimla fänkål. Skala och skiva gulbetorna eller potatisen. Skär laxen i kuber.
  2. Fräs lök, vitlök, fänkål och morötter mjuka i smör. Koka gulbetorna eller potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll sedan i vatten, fiskbuljong/fond, tomatpuré och timjan. Låt allt sjuda i 15 minuter. Slå i grädde, creme fraiche, vin och rör ner lax och gulbetor eller potatis. Låt allt puttra ihop ca 4 minuter.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 6

10 kommentarer
0

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Jenjo 10 januari, 2017 - 07:04

Fisksoppa överlag, men speciellt laxsoppa, är något som ligger mig varmt om hjärtat. Så detta måste provas! 😀
Ha en bra dag! Kram 🙂

Svara
Hanna 9 januari, 2017 - 15:50

Det där ser ju alldeles ljuvligt gott ut! Det måste jag prova.

Svara
mimmi 9 januari, 2017 - 14:46

Ser fantastiskt ut!! Måste också säga att din biff teriyaki är det godaste jag ätit.

Svara
Anna 10 januari, 2017 - 08:21

Jag kan bara hålla med! Många av recepten här och i Åses böcker är de godaste jag ätit…moussaka, soppor, gratänger, för att bara nämna några. Det jag särskilt uppskattar med Åses recept är att de är lättlagade och innehåller relativt få ingredienser som är lätta att hitta, samtidigt som de är fantastiskt goda. Det visar att god mat inte behöver vara krånglig!

Svara
Åse 10 januari, 2017 - 09:56

Är så glad att du gillar recepten Anna, tack snälla för dina rara rader! <3

Svara
Åse 10 januari, 2017 - 09:47

Vad roligt att höra! tack för feedback! =)

Svara
Åsa 8 januari, 2017 - 13:58

Läste ett äldre inlägg om mat som är bra att ha på språng och fastnade för ölkorv. Vilken ölkorv föredrar du? Alltså vilket märke. Finns ju en uppsjö och många lchf:are väljer ju gärna bort potatismjöl!

Svara
Åse 8 januari, 2017 - 14:01

Oj tyvärr ingen koll där. Äter själv inte ölkorv.

Svara
Lisen 8 januari, 2017 - 10:56

Hur mycket lax har du i?

Svara
Åse 8 januari, 2017 - 10:58

Haha sorry, det viktigaste föll bort! Jag har uppdaterat receptet nu!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.