De godaste omeletterna!

8 januari, 2019

Hej hej!

Här går det lite på halvfart, sista dagen för barnen på deras jullov och i morgon så blir det till att ställa klockan. Jisses hur ska detta gå?
Jag som tyckte det var motigt att vakna strax innan 8 i morse haha!

Ligger just nu och läser Erik Hemmingssons grynmt bra bok som jag tipsade om för några dagar sedan! Sedan ska jag beta av lite Blacklist på löpbandet, ska bara bli liiiiite mindre mätt för då kommer jag osökt in på dagens inlägg – ÄGG! 😉
Jag åt Vagotts proteintoast med två ägg till frunch och blev så galet mätt.
Ägg är ju HELT FANTASTISKT! Ägg är ett av de mest näringstäta livsmedlena vi har.
Det innehåller allt vi behöver förutom C-vitamin. C-vitamin hittar vi sedan i tex paprika!
Ägg har en perfekt näringsprofil som passar oss människor, proteinrika och ger oss som sagt alla viktiga vitaminer och mineraler.

Jag äter ägg varje dag och kan med säkerhet säga att ägg har varit bland det viktigaste jag tillsatt min egen kost.
Det skapar mättnad, mindre sug, är det perfekta livsmedlet efter träning, att ha på språng etc.

Omelett är ju en gudasänd rätt! Gör en proppmätt så man håller sig borta från onyttigheter och blodsockerfall och är ju både enkelt och snabbt att svänga ihop!
Här kommer därför några av mina personliga favoriter 💛

Omelett med svamp och mozzarella – 1 portion

2 ägg
1 msk grädde
1 msk smör att steka i
salt, svartpeppar


50 gram riven mozzarella
40 gram rökt skinka
3 stora svampar
Ev en halv tomat

Smält smör i pannan.
Vispa ihop ägg med grädde, salta och peppra.
Strimla skinkan och skiva svampen, fräs i fettet. Lägg upp på tallrik. Sänk värmen något och häll i omelettsmeten. Rör lite i bottnen så att all smet kommer i kontakt med värmen i bottnen. Fördela skink och svampröran ovanpå och strö osten ovanpå, lägg på ett lock. Låt stå ett tag och servera sedan, gärna tillsammans med lite tärnad tomat.


Foto: Lisa Wikstrand

Ostomelett med pesto – 1 portion

2 ägg
1 msk vatten eller grädde
salt, svartpeppar
3 msk riven lagrad ost
2 msk pesto
7-10 svarta oliver
smör eller kokosfett att steka i

Vispa ihop ägg med vätskan, salta och peppra och häll lite fett i en omelettpanna. Häll ner smeten och skrapa lite mot botten med stekpannan så att all smet når botten. Strö osten över och låt omeletten bli klar. Klicka ut pesto och oliver och toppa gärna med lite färska basilikablad.

IMG_1875
 Omelett med kallrökt lax , babyspenat och feta – 1 portion

2 ägg
2 msk vatten eller grädde
3 skivor kallrökt lax
50 g feta
1 handfull babyspenat
salt, svartpeppar

Vispa ihop ägg med vätskan, salta och peppra och häll lite fett i en omelettpanna. Häll ner smeten och skrapa lite mot botten med stekpannan så att all smet når botten. Lägg på kallrökt lax och feta och toppa med babyspenat. Låt omeletten stelna på låg till medelstark värme. Servera

Äggröra med kallrökt lax och cheddar – 1 portion

2-3 ekologiska ägg
1 msk grädde eller vatten
salt, peppar
2 skivor kallrökt lax (strimlad)
smör eller kokosolja att steka i
1/2 dl riven cheddar

Blanda ihop ägg, vätska med lite salt och peppar (tänk på att laxen är salt)
Strimla laxskivorna. Hetta upp lite smör eller kokosolja i en stekpanna och sänk omedelbart till 3-4 på ett 10/P vrede.
Häll i äggsmeten och rör sakta med en degspatel tills äggröran börjar bli krämig. Rör ner laxen. Rör sakta tills äggröran har gått ihop. Strö osten över och stäng av plattan men lägg på ett lock.

Ugnsomelett med rökt lax, spenat och sparris – 6 portioner

8 ägg
1 dl grädde
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
peppar
Spenat 450 g fryst
1 gul lök
200 g kallrökt lax
1 dl västerbottensost eller annan lagrad ost
1 knippe sparris

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop ägg, mjölk/grädde och salt och peppar. Fräs spenaten i stekpanna tills all vätska kokat bort. Salta och peppra, lägg i botten på en ugnsform. Fräs finhackad lök i smör och lägg ovanpå. Fördela laxen ovanpå, sedan den rivna osten och sedan äggstanningen. Skär bort den grova stammen på sparrissarna och koka upp snabbt, häll av i durkslag. Lägg ner sperrisen i äggstanningen.
Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Lägg eventuellt på ett folie sista 10 minutrarna. Låt stå kvar i ugnen på eftervärme i ca 5 minuter och låt sedan svalna innan den serveras.
Skär i portionsbitar vid servering.


Gott med pepparrotscreme till!

Ostpanerad pizzaomelett – 1 portion

40 g riven ost (1 dl)
2 ägg
1 msk grädde eller vatten
salt, svartpeppar, italiensk salladskrydda
1/2 dl tomatsås
5 skivor pepperoni salami
6 skivade stekta champinjoner’
50-60 färsk mozzarella

Vispa ihop ägg, vätska, salt, peppar och italiensk salladskrydda.
Hetta upp den rivna osten i en mindre stekpanna, när osten börjar smälta sänk till drygt hälften.
När osten smält, häll över äggstanningen och låt stå på pannan tilsl stanningen nästan stelnat. Bred över tomatsås, sedan salamin och champinjoner, avsluta ed mozzarella. Vik över och servera genast!

012a6791

Ostpanerad färskostfylld Fajita Omelett – 1-2 portioner

4 skivor gouda
2 ägg
1 msk grädde eller vatten
salt, svartpeppar, 2-2 tsk sambal oelek
1/2 dl tomatsås
4 champinjoner
1/2 grön paprika, skivad
1/2 röd paprika, skivad
1/2 gul lök, skivad
4 msk färskost
smör att steka i

Vispa ihop ägg, vätska, salt, peppar och sambal oelek.
Lägg på ostskivorna i stekpannan (måste vara keramisk eller teflon), när osten börjar smälta sänk till drygt hälften.
När osten smält, häll över äggstanningen och låt stå på pannan tills stanningen nästan stelnat. Bred över tomatsås.
Fräs lök med paprika i lite smör. Lägg på omeletten. Lägg på färskosten och vik ihop. Låt stå ett tag och servera sedan.


Smaklig spis!

7 kommentarer
12

Du kanske också gillar

7 kommentarer

al68 8 januari, 2019 - 20:09

Har precis lyssnat klart på Erik Hemmingssons bok som du tipsade om, sjukt bra. Även om man visste nästan allt detta tidigare så får det en att tänka till lite extra nu, slutbantat här 🤗😘

Svara
Åse 8 januari, 2019 - 21:34

Sååååååååå bra ❤️ heja!! 😘

Svara
Jenny 8 januari, 2019 - 18:02

Tack för inspiration, behöver ha till frukostar…. Har kommit av mig under julledigheten med frukost, då brunch har blivit en vana😋 men nu åter till rutiner å jobb, då är ägg alldeles fantastiskt 👍🏼👍🏼 Går att variera och mättande 👍🏼👍🏼Lunchen där jag jobbar (förskola) är ej alltid LCHF- vänlig, äter något på min rast som kan bli på eftermiddagen, bra med mättande då👍🏼

Svara
VH 8 januari, 2019 - 17:16

Hej och tack för omelettrecepten!
Är nyfiken på vad du tycker om kolhydrats- och näringsinnehållet i proteintoasten? Har för mig att jag slutade äta dem under förra året för att det var lite för mycket kolhydrater i dem.

Svara
Åse 8 januari, 2019 - 17:45

Perfekta i min egen kost! Jag äter inte dem varje dag och eftersom jag generellt äter 2 mål så har jag ”råd” – jag får dessutom bäst resultat på träning och kroppsform när jag inte ligger för lågt i kolhydrater så 8 kh för två skivor anser jag vara lågt.

Svara
Nina 8 januari, 2019 - 16:39

Åh, så många goda recept! Omelett är ju bara så gott – och enkelt! Igår till frunch blev det omelett med rester av bolognesen jag gjort i slowcookern. Ditt recept och ditt tips med resterna. 😄🙏🏻
Jag håller med så svårt att komma tillbaka i gängorna igen, våra barn började idag…

Svara
Jenjo 8 januari, 2019 - 16:35

Oj vilka fina recept på omeletter. 😍 Älskar det verkligen och man kan ju variera omeletter i oändlighet. 😁
Kramar ☺️

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.