Därför går vi ner i vikt med LCHF

3 oktober, 2011

 

Detta var min frukost i morse. En omelette på två ägg, lite vatten (utesluter grädde och creme fraiche just nu) och stekt i en stor klick kokosfett. Den ser ganska trist ut men den var inte det. Min hunger/mättnad är +/- 0 nu och det börjar närma sig lunch. Jag är inte sugen, inte hungrig eller däst, är inte heller för mätt. Så här tycker jag om att må. En sådan här frukost är full av protein och nyttiga fetter och detta innebär en lång mättnad och ett stabilt blodsocker och en rejäl boost för fettförbränningen. Denna frukosten ger inte ett överskott av energi, inte för mig. Min PT äter en omelette på  å t t a  ägg! Så man får ju lägga till energi/dra ifrån utifrån sina behov. Jag är en tjej på 1,63 (och en halv!) på strax över 60 kg och det enda jag ska göra idag förutom kontorsjobb är att stå på löpbandet i 45 minuter 😉
Jag vill äta tre gånger om dagen, hade jag bara ätit två gånger så hade frukosten varit större. Vid lunch och middag adderar jag till grönsaker, men inte till frukosten!

Varför går vi ner på en lågkolhydratkost med naturliga fetter?
Jo summerat av tre olika anledningar egentligen:

1. En ökad mättnad.


Fett och proteinrik mat mättar så mycket bättre än en kolhydratrik mat, detta innebär att energiintaget minskar och detta leder till viktminskning.

2. Ökad ämnesomsättning
Vid proteinrik mat å förlorar vi inte så stor andel muskler vid viktminskning, detta hjälper till att inte minska ämnesomsättningen för mycket fast vi förlorar fettvikt och äter mindre energi än vi gör av med. Det är skillnad på om kalorierna vi äter kommer från kolhydater, fett eller protein. Det finns i dag ingen vetenskaplig grund som stöder att fett och proteinrik kost höjer ämnesomsättningen men många vittnar om att de fryser mindre och har ökad energi med LCHF så det kan peka på att vi faktiskt får en bättre ämnesomsättning när vi ökar fett och proteindelen i kosten.

3. Minskat sug
Att viktminska eller hålla sin vikt kan var svårt om man ständigt är sugen på socker och kolhydrater. LCHF ser till att vårt blodsocker inte åker berg och dalbana och därför försvinner sockersuget för många. Se bara till att du inte upprätthåller suget genom att drick lightläsk, tugga tuggummi, få i dig dolt socker i livsmedel eller kemikalier! Pga dåliga val så har mitt sötsug varit mycket större än vanligt under sommaren. Jag blev lite övermodig och tänkte att visst kan jag äta detta, och detta men se det kan jag inte. 4 kg + på vågen och massivt sockersug så för mig är det nolltolerans som gäller just nu. Vi måste vara ärliga mot oss själva och stå för de val vi gör.

Men, LCHF kan ta tid för många och vi ska akta oss med att börja mixtra för mycket de första 6 månaderna på kosten!  Många som inte går ner i den takt de vill börjar dra ner på grönsaker, kör ”fakir” och överdriver intag på antingen det ena eller det andra hållet. Vad gör detta? Det skapar bara en ännu otryggare kropp!

61 kommentarer
0

Du kanske också gillar

61 kommentarer

Millan 21 januari, 2012 - 23:36

Hej!
Du har en mycket intressant o spännande blogg som jag följer nästan dagligen!
Men min fråga är : Är det värre att ha grädde o creme fraiche i maten än kokosfett?

Svara
Åse 22 januari, 2012 - 15:00

Nej men kombinera gärna! Kokosfettet är NYTTIGT medans vispgrädde höjer livskvaliten och du får i dig nyttigt fett men lite kohydrater. Däremot förespråkar jag inte att man äter mängder av grädde och gräddsåser per dag, för viktminskningens skull blir det oftast bäst att hålla sig till ca 1-2 dl per dag.

Svara
Catti 15 januari, 2012 - 19:19

Jag gillar verkligen din avslappande inställning till LCHF-kosten. Min första kontakt med LCHF var Skaldemans bok ”Ät dig ner i vikt” och där handlade det mycket om att också vara försiktig med protein. Protein försämrar insulinkänsligheten, var budskapet i den boken. Men jag har märkt att protein gör mig mätt (t o m mättare än fett) och att mkt protein i kosten gör att jag bränner mer kalorier. Ju mer protein jag äter, desto lättare går jag ner i vikt. Sedan går det ju inte heller att frossa i protein som det går att göra i godis etc – man blir helt enkelt mätt långt innan man hinner överäta. Skönt att läsa dina inlägg om proteinets betydelse jämte fettet!

Svara
Åse 15 januari, 2012 - 20:16

Gäller mig också. Vi är alla unika och så länge man inte överdriver proteinintaget så är det bra att vi får i oss minst 450 g per dag ( faktisk mängd)
jag diggar protein!!

Svara
Eva 24 november, 2011 - 14:42

Hej.
Jag blev tipsad om din sida och den är ju väldigt kreativ med mycket smått och gott att hämta. Blir lite bekymrad bara när du skriver att mejeriprodukter inte är så bra. Det kanske därför jag inte går ner i vikt, jag som lever på ost och en och annan chorre.
Har vi inget särskilt för oss på helgerna lagar jag gärna mat, och gör storkok så det finns bra rester, men det är tyvärr inte alltid. På vardagarna bara öser jag ner mej i TV-soffan med ett glas kallt grönt te (suverän ersättning för ett glas öl!!) och en ostbit med några valnötter.
Vad ska jag ta i stället när jag bara inte ORKAR laga nånting när jag kommer hem sent, eller när jag känner mej ”onöjd” (sugen på nåt)?

Svara
Åse 24 november, 2011 - 14:57

Ät hellre protein än ostar etc. Äggmuffins, kall kycklingfilé, en god skinka med lite oststavar i. Man får absolut äta både ost, grädde och crème fraîche men det ska vara som fettkälla till protein och grönsaker i en måltid, inte som extra.

Svara
Lenah 11 november, 2011 - 15:34

Tack för en fantastisk blogg och för riktigt fina tips. Dina recept har alltid otroligt smakliga bilder att man blir sugen, trots att det är viktminskar-mat. Keep it up!

Svara
Åse 11 november, 2011 - 16:36

Tack!! =) Trevlig helg!

Svara
Camilla 26 oktober, 2011 - 09:21

Hej Åse! Tack för en inspirerande blogg. Är nybörjare och har gått på LCHF 6 v. Gick ner nästan 8 kg 🙂 Kör mycket smör, vispgrädde, bacon, ägg, tonfisk, makrill och ren kyckling, fisk, kött…
Men, fuskade i helgen med kolisar (potatis,chips, bröd, drink)Inte bra, verkart ha rubbat viktminskningen rejält; både igår och idag visar vågen på pluss…Nu kör jag på igen sedan i Måndags och är väldigt målmedveten- ska jag skära ner på mejeriprodukterna tycker du, för att få upp farten bättre? Kram

Svara
Åse 26 oktober, 2011 - 09:39

LCHF är ju ingen metod utan en kosthållning, laborera inte om det fungerat bra för dig! Ge det tid. Ät varierat som du gör! Tänk dock på att bacon inte är världens bästa livsmedel, kan fungera som ”klrydda” men inget vi bör äta dagligen.

Svara
Camilla 27 oktober, 2011 - 09:54

Tack för svar…Ok, på G igen…Nix, äter inte bacon varje dag. Kram 🙂

Svara
Tarina 5 oktober, 2011 - 06:44

Hej Åse!
Önskar att jag hade samma syn på LCHF som du.
Men jag har för stor koll på hur jag äter och vad jag stoppar i mig.
Inget sker avslappnat. Måste ha koll på allt i gram och det gör mig knäpp.
Men nu har jag bestämt mig för att jag ska skärpa till mig och äta riktigt,
har mest levt på ost och kaffe med grädde nu än riktig mat. Så där ska det ske en stor förändring.

Har stoppat i mig en ”mega” frukost idag, två stekta ägg med ett paket bacon, samt en kopp kaffe med 40g grädde :O. Äter jag kanske för mycket?

Tack för en riktigt bra blogg än en gång, frukostbullarna du gjorde har jag redan bakat två ggr. De är super! 🙂

Svara
Jenjo 4 oktober, 2011 - 15:09

Det är lustigt hur man (iaf jag) fungerar… Jag har haft en motivation som varit noll. Jag äter helt fel. Massor med kolhydrater OCH fett… Igår var jag på en restaurang och vräkte i mig en supersize clubsandwich med pommes. På vägen därifrån köpte jag en dubbeljapp som slank ner i bilen på vägen hem. Så har det varit nu i någon vecka…

Det roliga i det hela är att när jag känner att det spårar iväg så slutar jag läsa sådant som jag vet borde inspirera mig. Jag har inte klarat av att läsa denna blogg på ett bra tag, för jag tolkar det fel i min hjärna. Jag blir mest olycklig över att du är så duktig medan jag själv är så värdelös…

Varför gör man så? Varför tar man inte hjälp när man behöver det som bäst…? Jag har dock legat vaken stora delar i natt och funderat. Jag vet att jag har ett matmissbruk och jag måste lära mig att hantera det. Men det är inte lätt…

Nu har jag iaf legat vaken och övertalat mig själv om att faktiskt läsa din blogg. Ta vara på dina tips och dina idéer. Försöka lära mig hur min kropp fungerar! Jag har problem med uppblåst mage emellanåt, och det blir ju knappast bättre av att äta så onyttigt… 🙁

Så nu har jag bestämt mig att ta tag i detta. Jag känner i hjärtat, att min stund av matmissbruk i form att frosserier är över. Nu blir det LCHF för hela slanten. Jag VET att du har rätt, och jag VET att du inspirerar mig. Jag ska klara detta nu.

Det jag egentligen vill säga är ett stort TACK för att du finns här i cyberspace. Ett stort TACK för allt jobb du lägger ner här. Du inspirerar och engagerar. Du är en ”vanlig” tjej och skriver så otroligt bra och har gjort det i alla år jag följt dig!

Tusen tusen kramar till dig och än en gång, TACK för att du finns!!! <3

Svara
Åse 5 oktober, 2011 - 13:50

Hej vännen, tack för din kommentar! Åh vad jag känner igen mig! Sådan har ju jag också varit, när man haft sina downperioder så stoppar man huvudet i sanden och vill väl inte läsa sådant man vet är rätt, man vill inte läsa om att det går bra för andra när man själv knappt kan hålla huvudet ovan vattenytaan!! Massa pepp, massa kramar och jag tänker och tror på dig!!

Svara
Rosis 4 december, 2011 - 14:55

Känner igen mej helt och hållet!
LCHF är det som gäller för min del, klarar inte av nåt annat 🙂

Tack för en fantastisk blogg!

Svara
Catrin 4 oktober, 2011 - 08:58

Som vanligt ett fantastiskt välskrivet och informativt inlägg! Du skriver så otroligt bra, lyckas alltid fånga intresset och uttrycka dig så att det blir både lärorikt och begripligt. Jag gillar särskilt att du utgår från egna erfarenheter – det blir mindre vetenskapligt och mer konkret då. Jag har många gånger haft nytta av dina tips på vad man ska göra om det går trögt, om sötsuget kommer tillbaka osv. Och de har alltid visat sig funka!

Detta har länge varit min favoritblogg jämte Anna Halléns blogg. Nu har Anna tagit bort kommentarfunktionen och samlat all kommunikation på Facebook. För mig som ännu inte har Facebook-konto (jo, det finns faktiskt sådana människor) innebär detta att din blogg blir min huvudsakliga inspirationskälla framöver när det gäller lchf-kost.

Svara
Åse 4 oktober, 2011 - 10:26

Vad roligt att höra, blir jätteglad! Ha en toppendag, det kommer jag ha efter din kommentar! =)

Svara
Kristina Sv 4 oktober, 2011 - 07:44

Hej

Det var ett tag sedan jag skrev. Jag läser dock alla inlägg.
Skriver apropå inlägget nedan om att det är trögare att gå ner om man redan har gått ner en gång på LCHF. Min fundering ett tag har varit om det är svårare att gå ner om man inte har så stora mängder att gp ner? Att det fungerar bra för dem som kanske behöver gå ner minst 15 kg eller så?
Jag har nu hållt på sedan mitten på augusti och fortfarande inte gått ner något. Eller jag gick ner lite efter ett par veckor, men snart var jag tillbaka igen utan att ha gjort någon förändring.
Vill så gärna se mer resultat, men eftersom jag ”bara” önskar gå ner ca 6-7 kg kanske kosten är svår att få att fungera?? Vill ogärna ge upp, men om jag ändå står still på den vikt som jag också stod ganska still på MED kolhydrater så är det ibland svårt att motivera sig 🙁

Hälsar Kristina

Svara
Kristina Sv 4 oktober, 2011 - 07:48

Ps. Är inte fixerad vid vikten. Har mindre uppblåst mage vilket är jättebra då det gör att jag känner mig smalare. Men för övrigt är det inte så stor skillnad på kläder, vilket hade räckt för mig, behöver inte ha bevis på vågen för att vara nöjd….

Svara
Åse 4 oktober, 2011 - 08:20

Kristina: men om jag inte är helt fel ute så har du haft en del undantag? Om så är fallet så är det anlednigen, har man bara några få kg så måste man tyvärr löpa linan ut med lchf.
LCHF är ju främst ingen viktminskningskost utan viktminskning är en effekt. Äter man ibland kolhydrater (i know) så är inte kosten optimal för viktminskning. KRAM!

Svara
Jenina 3 oktober, 2011 - 21:10

Samma här. LCHF fungerar bäst för både sug, vikt och välmående! MEN jag vill så gärna unna mig kolhydrater emellanåt. Det är ju så otroligt gott ju!! Gjorde frasvåfflor med sylt o grädde igår, buu! Jag unnade mig hela helgen. Man blir liksom besatt av att äta då. Direkt upp 2 kg efter helgen :-(.. Men det kanske går snabbt ner också om man skärper sig i veckan, Vill ju bara ha balans, inte hela tiden behöva tänka….Gah!!

Svara
Åse 3 oktober, 2011 - 21:11

Ja som sagt, lite svår balans det där och ibland fungerar det och ibland inte..

Svara
1 2 3

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.