Citronsockerkaka – Glutenfri, sockerfri, mejerifri

27 april, 2016

Ja ni vet ju hur glad jag är i lime/citron så att det blev just den smaksättningen i denna kakan kan ju inte vara en surprise hehe 🙂
Barnen smaskade glatt i sig i går och även jag åt en bit efter middagen!

012A3711

Jag hade tänkt använda Xanthan, men bestämde mig för mandelmjöl till slut. 
Som vanligt så lämnar jag det till er vad ni vill söta med, för en del vill absolut bara ha naturliga sötningskällor och en del bryr sig enbart om att få ner kolhydratnivån och en tredje sötar med vanligt socker.
Jag använde en kombination av ekologisk honung och steviadroppar med citronsmak. Så ”sockerfri” i detta receptet beror alltså på vad du väljer att söta med. 
012A3712

Jag köper kokosolja på MMSports men Lifebutikerna har superbra!
012A3713

012A3717

En saftig och sååååå god citronsockerkaka som knappt smakar annorlunda än en vanlig bakad på vetemjöl!
012A3723

012A3724

Är du nötallergiker så kan du byta ut mandelmjölet mot ca 2-3 msk kokosmjöl, öka fiberhusken med 1/2 msk och gärna ha i 2-3 msk pofiber. Jag har inte provat, så kan inte garantera resultatet men det bör bli bra. Berätta gärna här i kommentarsfältet om det fungerade.
Skriv ut

Citronsockerkaka – glutenfri, sockerfri, mejerifri

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 5 ägg
  • 3/4 dl smält kokosolja
  • 3/4 dl honung eller sötning (Jag tog 1/2 dl honung och en halv pipett steviadroppar)
  • 3/4 dl färskpressad citronjuice + skalet av 1 citron
  • 1 dl kokosmjöl (Aman Prana)
  • 1 dl Mandelmjöl (Ica)
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 160 gr varmluft eller 180 gr vanlig ugn.
  2. Vispa äggen pösiga.
  3. Pressa citronerna.
  4. Rör ihop de torra ingredienserna.
  5. Vispa ner citronjuice, skal, olja, sötning i äggen och vispa sedan ner de torra ingredienserna. Smeten ska inte vara tjock och stabbig utan mer fluffig och ska kunna klickas ner enkelt i smord liten form.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Känn med sticka om den är klar. Låt svalna, stjälp upp och skär i skivor.

Notering

  • Per skiva: 122 kcal, 4.7 g kh, 9 g fett, 4 g protein

Näringsinnehåll

  • Portioner: 14

18 kommentarer
0

Du kanske också gillar

18 kommentarer

Clara Magnusson 22 maj, 2017 - 16:40

Hejsan!
Jag är på jakt efter ett alternativt (nötfritt och mjölkfritt) fikabröd till en studentexamen och detta recept ser verkligen supersomrigt och mumsigt ut!
Undrar lite om kakan lutar mot en mer torr eller saftig variant? och om man ska göra den nötfria varianten, ska man då ersätta andelen mandelmjöl med mera kokosmjöl? utöver den dl som redan är angiven, ska man addera 2-3msk till?
Har du även något smarrigt tips på tillbehör till kakan? Hade tänkt göra den i en springform och kanske garnera med soyagrädde och lite blommor, tror du det hade fungerat?

Svara
Clara Magnusson 22 maj, 2017 - 16:38

Hejsan!
Jag är på jakt efter ett alternativt (nötfritt och mjölkfritt) fikabröd till en studentexamen och detta recept ser verkligen supersomrigt och mumsigt ut!
Undrar lite om kakan lutar mot en mer torr eller saftig variant? och om man ska göra den nötfria varianten, ska man då ersätta andelen mandelmjöl med mera kokosmjöl? utöver den dl som redan är angiven, ska man addera 2-3msk till?
Har du även något smarrigt tips på tillbehör till kakan? Hade tänkt göra den i en springform och kanske garnera med soyagrädde, tror du det hade fungerat?

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.