Chokladkaka med mango och kolasås (Glutenfri, Low Carb)

22 maj, 2014

Här ska ni få ett recept på en härligt underbar chokladkaka som är låg i kolhydrater och betydligt hälsosammare än en bakad på vetemjöl och med vitt raffinerat socker.
Detta är en riktig chokladdröm och den kan njutas med gott samvete – ibland 🙂
Man kan utesluta bakproteinet om man vill ha den helt mjölkproteinfri, öka mandelmjölet lite då.
Vill man inte ha mandelmjöl i så kan man utesluta det också, då blir konsistensen lite kladdigare dock.
Chokladkakan: 8 bitar
Per portion: 242 kcal, 5.5 g protein, 10 g kh, 19 g fett (räknat utan sötning)
Kolasåsen:
Per portion: 119 kcal, 0,69 g protein, 10.9 g kh, 8 g fett


IMG_0780

IMG_0781

IMG_0785

Skriv ut

Chokladkaka med mango och kolasås (Glutenfri, Low Carb)

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Förberedelsetid: 10
  • Tillagningstid: 40
  • Totaltid: 50

Ingredienser

Chokladkaka

  • 100 g 70% mörk choklad
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • Sötning motsvarande sötman från 1 dl socker
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 2 msk bakprotein (går att utesluta)
  • 2 msk kakao
  • 250 g styckfryst mango (Ica)

Kolasås

  • 2,5 dl krämig kokosmjölk (Jag använde Garant)
  • 100 g ekologisk honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk kokosfett

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 g.
  2. Smält chokladen med smör i kastrull. Vispa ägg och sötning. Vispa ner kakao, mandelmjöl och bakprotein och chokladsmeten. Häll i smord form och tryck ner de frysta mangobitarna) grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
  3. Låt svalna. Pudra med sukrin melis innan servering.
  4. Under tiden koka kolasåsen: Vispa ihop kokosmjölk och honung och koka på svag värme i ca 40 minuter. Rör då och då. Rör ner vaniljpulver och kokosfett och låt koka några minuter till. Servera ljummen.

Notering

10 kommentarer
0

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Maria 15 juni, 2014 - 16:00

Va har man för sötning? Använder du sukrin?
Ny på detta med bakning inom lchf. Har gjort tidigare och använt då stevia men gillade det inte!
//maria

Svara
Annica 24 maj, 2014 - 16:49

Har också problem med både stevia och erythritol pga bismaken. Kan man använda björksocker eller kokossocker som finns av Renee Voltaire? Lågt GI. Bättre ur kolhydrat- och blodsockersynpunkt än honung och råsocker. Eller?

Svara
Åse 24 maj, 2014 - 16:57

Lågt GI i sötning ska man generellt akta sig för eftersom det innebär att det är högt i fruktos=belastande för levern och väldigt fettbildande. I min värld så finns det inget bättre än honung och dadlar som sötning, efter det råsocker och sedan sötningsmedel. Man ska äta sötsaker, desserter sällan så eg spelar det ingen roll vad man använder. Hellre sötning som faktiskt påverkar kroppen som den klarar av (vi har alltid ätit honung och frukt) (diabetiker undviker allt bloddockerhöjande dock)

Svara
Barbro 23 maj, 2014 - 13:08

vad gott får nog provas, men vad är one bake bakprotein kan ersätta det med något?
ha en bra helg
Kram

Svara
Carina 23 maj, 2014 - 10:20

Tusen tack Åse, håller på att göra den nu.
Desserten efter kvällens grillning 🙂

Svara
Carina 23 maj, 2014 - 10:02

Hej, denna ska jag absolut testa 🙂
Hur många grader ska det vara i ugnen?

Svara
Åse 23 maj, 2014 - 10:03

Oj har jag glömt lägga in det! =) 175 grader! Skriver in.

Svara
Helén 23 maj, 2014 - 08:35

Skulle precis börja googla en ”nyttig” dessert till lördag…o denna lät ju helt perfekt!
Ha en skön helg!

Svara
Åse 22 maj, 2014 - 19:08

Ja men det där såg ju inte så äckligt ut ;-P Fast jag skulle ha valt att baka med ekologiskt råsocker i stället för annars skulle jag få äta hela kakan själv pga ev bismak av sötningsmedel. Och att äta hela kakan, NÄE det kan jag inte! Då blir det plus x flera på vågen.
Farligt med sådana här goa inlägg!

Svara
Åse 22 maj, 2014 - 20:19

Me tooooo men ville baka den som jag vet att de flesta bakar den :)) Jag bakar helst med ekologiskt rådocker

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.