Chili con carne med sötpotatis

15 juni, 2017

Gooood förmiddag!
I dag lyser solen och det är runt 20 grader, ser bra ut om man kollar väderappen framöver! Vill ju soooooool!
Vid en prenumeration av Elle Mat och Vin så fick jag två glas från Kosta Boda ”Bruk”, ääääälskar dem! vacker blå färg och perfekt som vattenglas!
Jag köpte 3 par till på Cervera för några dagar sedan 🙂



Lite nytt från Yankee Candle är också införskaffat, lite nya dofter har kommit in och just dessa tycker jag passar hos oss! =)
Passion fruit martini doftar verkligen gooooodis!



Illuma-Lid – både praktiskt och vackert! 

I går hade jag tagit fram en portion nötfärs från frysen och jag hade både bönor och sötpotatis hemma så det blev min goda chili con carne med sötpotatis i! Så gott!
En riktig vitaminbomb den här rätten! Bönor har ju fått nytt fokus på sistone och de är inte så dåliga som man trott, inte ens på lågkolhydratkost! Läs gärna Erik Litsfeldts bok: Låt bönor förändra ditt liv
Tim Ferris har ju pratat om bönor för viktminskning i flera år via 4 timmarskroppen! Intressant! Som jag alltid sagt: Det handlar inte bara om mängden kolhydrater i ett livsmedel!! 
Bönor har varit en del i mitt lågkolhydratliv i flera år och det kommer jag fortsätta med. Likaså sötpotatis!




Skriv ut

Chili Con Carne

  • Författare: åse falkman fredrikon
  • Portioner: 8

Ingredienser

  • 800 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor
  • 1/2 dl konc.kalvfond
  • 1/2 dl chilisås
  • 800 g krossade tomater
  • 3 msk chipotlepaste
  • 2 tsk koriander
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk chiliflakes
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 stor sötpotatis
  • 2 burkar bönor (svarta bönor, kidneybönor)
  • salt och svartpeppar
  • smör att steka i
  • Tillbehör: Gräddfil, bladpersilja och en god sallad

Instruktioner

  1. Finhacka lök, vitlök och paprikor. Fräs dem mjuka i smör. Lägg över i tjockbottnad stor gryta.
  2. Fräs nötfärsen och lägg sedan över i grytan. Skala sötpotatisen och skär i kuber, lägg ner i grytan. Rör ner resterande ingredienser som kryddor, tomatkross, fond, chilisåsallt utom bönorna.
  3. Låt småputtra i ca 20 minuter. Skölj av bönorna med vatten i durkslag och rör ner några minuter innan servering. Servera med en god sallad och gräddfil.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 8
  • Natrium: 19mg

Nu ska jag hasta in i duschen! Dags för frisörbesök och lite nytt i håret =)
Drog ju i mörk färg i botten och överhåret för ett tag sedan, trivdes inte när det var för ljust så dags för min duktiga frisör malin att snygga till det! Tänkte ha lite mer mörk balayage.
KRAM på er!

10 kommentarer
0

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Johanna 22 oktober, 2017 - 18:09

Jättegott! Som alla dina recept, man kan liksom lita på dem 🙂 Tack och hoppas du har en bra söndag! ❤️

Svara
Agneta Lind 19 juni, 2017 - 13:02

Supergod Chilconcarne, den bästa varianten jag någonsin gjort! Tack för receptet <3

Svara
Åse 19 juni, 2017 - 16:25

Tack för feedback! Roligt att höra! =)

Svara
Ullis 15 juni, 2017 - 18:58

Hej
Toppen blogg!!
Nån som har tips på omvandligs tabell om jag vill byta ut mandelmjöl mot kokosmjöl i bak OCH ska jag utesluta fiberhusk då? Eller dra ner på fiberhusk!

Svara
Malin E 15 juni, 2017 - 18:21

Mums!! Så bra med sötpotatisen i🖒🖒
Ska absolut provas
Ha en fin helg 🌞🌞

Svara
Malin E 15 juni, 2017 - 18:15

Mums, bra tips att ha sötpotatis i 😊😊🖒🖒
Ska absolut provas
Ha en fin helg.
🌞🌞

Svara
Gabriella 15 juni, 2017 - 14:11

Vad anser du om mandelmjöl? I de flesta lchf anpassade brödrecepten tex så är det ju ofta mandelmjöl men de innehåller ju mycket omega 6 som är inflammationsdrivande?

Svara
Åse 15 juni, 2017 - 14:12

Beror ju helt på hur mycket och hur ofta. Alla nötter och frön innehåller en hel del omega 6.

Svara
Gabriella 16 juni, 2017 - 13:27

Okej de visste jag inte! Men rapsolja då? Har läst att de både innehåller omega 3 och omega 6? Blir ju godast att göra hemgjord majonäs på rapsolja… men som sagt vill man ju inte få i sig massa onödigt omega 6

Svara
Åse 16 juni, 2017 - 13:52

Olivolja innehåller också omega 6 😉 Omega 6 är en essentiell fettsyra och är inte arlig men i västvärlden så får vi i oss ett överskott av omega 6 och ett underskott av omega 3.
Men tar vi bort mycket av den processade maten, saker friterade i solrosolja och majsolja etc så är det verkligen inga problem med att få i sig naturlig omega 6 från nötter, frön, rapsolja och olivolja.
Det går inte att äta och leva perfekt man får helt enkelt ta bort de värsta bovarna – det klarar de flesta sig ypperligt på.

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.