Cevapcici med ajvar och tomatsallad

14 mars, 2019

God morgon!

Är ni på gott humör idag?
Jag är hemma med barnen själv i några dagar och vi hade en så mysig gårkväll med god mat (Detta receptet) och sedan kollade jag lite på Hallmark film i sängen. Sovit som en stock hela natten och vaknade pigg och utvilad klockan 6!  Åh nu är det ju så ljust ute <3
Kokade lite ägg till barnen och strosade runt, vilken skillnad det är nu med självgående barn! Sådan skillnad bara mot för 2 år sedan. Alice som är yngst är oftast uppe och skuttar, påklädd och på gott humör innan alla oss andra! Haha! Juni är hack i häl och femtonåringen är väl den som kommer släntrandes någon kvart efter de andra 😉

Funderar lite på vad vi ska äta ikväll, Michelle kommer hem en vända – lutar åt kycklingkebab, kanske tom en kycklingkebabpizza! Åh ja det får det nog bli!

Nåja hur som haver – jag lovade ju er receptet på Cevapcicin som min kompis Sara bjöd på, men hon använde sojafärs och det undviker jag helst. Jag gjorde dessa på 50% lammfärs och 50% nötfärs Blev väldigt gott!
Alla barnen utom Alice gillade dem, hon är lite kräsen med smaker, det var smaken av lamm hon inte gillade trots att den var ganska subtil. Jag älskar lammfärs! Och resterande barn gillade men så ni vet, är ni osäkra på om ni eller barn gillar lamm så ta 100% nötfärs (eller blandfärs, eller kycklingfärs) istället! Eller vegofärs =) Valet är ert!

Det som gör dessa så goda och saftiga med härlig konsistens är att de innehåller både ajvar och bulgur! Bulgur är inte glutenfritt (finns iofs glutenfri bulgur) och räknar man kolhydrater och drar öronen åt sig så innehåller 3 stycken Cevapcici 9 g kolhydrater, med andra ord väldigt lite om man sedan serverar dem med en god sallad. Uteslut bulgur om ni vill men jag kan inte garantera övriga mått då.

Detta blir ett rejält recept, 36 stycken. Halvera receptet om ni gör det till 5-6 stycken.
Annars är detta ett perfekt recept för buffébordet!

Jag stekte dem i både smör och kokosolja (utan smak)

Dessa stekte jag på tidig eftermiddag och sedan fick de vila i kylen och bara värmas på i ugnen när vi åt på kvällen.

Detta är nog den godaste sallad jag vet! Caprese! Mums!

Även goda att servera i pitabröd om man äter det!

YUMMIE!! Blev fantastiskt goda!
Serveras med smetana och mer ajvar.

Skriv ut

Cevapcici med ajvar och tomatsallad

  • Författare: Åse
  • Portioner: 10-12

Ingredienser

2 dl bulgur, okokt
500 g lammfärs
500 g nötfärs
2 gula lökar, finhackade
2 vitlök solo
2 dl ajvar (jag tog stark)
2 äggulor
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
knappt 1 msk paprikapulver
1/2 msk sambal oelek
smör + olja att steka i (kokosolja utan smak)

Tomatsallad:
30 små tomater i olika färger
1 kruka basilika
1 rödlök
2 kulor mozzarella
3-4 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
lite örtsalt


Instruktioner

Finhacka lök och vitlök.
Koka bulgurn enligt anvisning.
Gör tomatsalladen.
Blanda färs med kokt bulgur, äggula, ajvar, kryddor. Forma järpar med fuktade händer och lägg avsköljt fat.
Stek dem i omgångar runt om i matfett. Lägg på plåt.
De går att förbereda och sedan bara värmas upp i ugn vid servering.
Servera med ajvar och smetana / creme fraiche och salladen.


Notering

Satsen blir 36 stycken

12 kommentarer
7

Du kanske också gillar

12 kommentarer

Anette 20 mars, 2019 - 17:58

Hur tror du det blir om man byter ut bulgur mot glutenfri quinoa?

Svara
Nina 16 mars, 2019 - 18:58

Älskar också denna salladen….lääängtar till sommaren då det finns svenska småtomater, de smakar ju så mycket mer!
Provade att göra cevapcici, så gott det blev. Ajvar är ju gott till så mycket!
Dock gjorde jag dem utan lammfärs pga kräsna barn…och man 🙂 Det blev blandfärs, för det fanns hemma, men nästa gång funderar jag på kycklingfärs istället.
Ha en skön lördagskväll!

Svara
Caroline 16 mars, 2019 - 17:53

HUR kollar du på Hallmark?! Har inte lyckats hitta vem som erbjuder detta i Sverige trots idog research. Tack 🙂

Svara
Marianne 15 mars, 2019 - 14:45

Ville bara säga att de är jättegoda. Håller på att steka dem nu så man måste ju provsmaka.
Tack för tipset alltid roligt att pröva nåt nytt.
Ha en trevlig helg.

Svara
Åse 15 mars, 2019 - 15:10

Roligt att höra! 😊💞👌🏻

Svara
Jenny 15 mars, 2019 - 13:43

Hej Åse!
Älskar verkligen din blogg som många andra!!!

Jag undrar vad det är för färg på dessa iittala tallrikar som du har i detta inlägg?
De ser ut att vara en nyans av blå, men hittar inte den när jag letar?! Eller är de grå?

Trevlig helg!
Kram

Svara
Åse 15 mars, 2019 - 14:20

Hej!
De är grå! Du ser dem i nya inlägget från idag 🙂

Kram o tack för att du gillar! 💕

Svara
EVA 14 mars, 2019 - 19:47

Mums så gott det ser ut! Har massa älgfärs så får nog testa att göra detta recept😋

Svara
Tine 14 mars, 2019 - 13:18

Det ser gott ut, söndags middag 😊
Varför äter du inte soyafärs?

Mvh. Tine

Svara
Åse 14 mars, 2019 - 15:01

Hej Tine! Jag äter allt =) Men inte alltid och vissa saker undviker jag om jag kan. Jag tror inte att sojafärs är dåligt att äta ibland men det finns en hel del som jag ogillar med det. Soja har en dålig fördelning mellan omega 6 och omega 3 (vi får i oss väldigt mkt omega 6 vilket inte är bra)
Det finns ämnen i sojabönan som belastar sköldkörteln och så innehåller den fytoöstrogener, alltså växtöstrogener som liknar vårt mänskliga östrogen. Sojabönan innehåller även lektiner och fytinsyra som hämmar upptaget av mineraler. Tillverkningsprocessen lämnar väldigt mycket att önska. Även miljön får sig en känga (läs HÄR) Åter igen jag tror inte att det skadar att äta ibland men mitt personliga val är att jag hellre ersätter kött med grönsaker för att hålla nere på köttkonsumtionen.

Svara
Marianne 14 mars, 2019 - 10:32

Mums, det där såg gott ut. Det ska jag nog göra på fredag kväll med ett gott vin till.

Svara
Åse 14 mars, 2019 - 11:04

Smaklig spis! ✨

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.