Caipirinhapaj / Limepaj LC

30 maj, 2012

Pajbakandets dag i går! FYRA pajer blev det innan jag var nöjd med receptet! Trial and error heter det ju! NU har jag fått till en helt underbar lågkolhydratpaj, en limepaj som får heta Caipirinha eftersom den innehåller lime och rom! Den har en ganska söt/syrlig smak så gillar man inte kontrastrika smaker så är inte detta en paj för er 🙂
Jag har mixtrat och provat mig fram och nu tycker jag att jag fick fram en underbar pajdeg och en underbar fyllning!!
Jag är ju galet glad i lime, beställer nästan alltid limedrinkar ute och finns inget godare än doften av färskpressad limejuice! MUMS!!!
Jag hade en lite för stor form och nästa gång ska jag ta en liten form och en med löstagbar botten – så ett tips! Här har jag nu beställt min form med löstagbar botten!

8 personer

Degpajen (räcker till en liten pajform (24 cm), gärna med löstagbar botten! Öka degen till större formar)
100 gram smör
5 msk sockerersättning typ stevia/erythritol blandningar som Ica stevia strö
3 dl mandelmjöl

Smält smöret. Blanda ihop sockerersättning och mandelmjöl
Rör ihop allt med en gaffel.
Fördela i form med gaffeln och tryck ut. Platta ut med händerna och tryck ut på kanterna.

Förgrädda pajskalet i ugn, 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått lite färg.

Fyllningen

2 dl creme fraiche
0,5 dl grädde
1 ägg
skalet (rivet) av 1 lime och saften av 2 lime.
3 msk vit rom (kan givetvis uteslutas)
1 dl sukrin melis eller sötrix flor, ersätt gärna en del med lite stevia om du vill bryta av erythritolsmaken (kall eftersmak)

Vispa ihop allt, gärna med stavmixer och häll i det förgräddade skalet! Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Titta emellanåt så pajskalets kanter inte får för mycket färg, lägg lite aluminiumfolie över då.
Låt svalna och stå kallt! Häll lite sukrin melis över genom sil innan servering! Servera gärna med något syrligt! Tex en klick smetana eller lite grekisk yoghurt. OCH gärna lite skivade jordgubbar =) Mums!!

22 kommentarer
0

Du kanske också gillar

22 kommentarer

Linda B 26 mars, 2013 - 04:52

Började förra veckan med lchf och när jag ser din paj så förstår jag varför 🙂 Tänkte bjuda min familj som inte äter lchf på den nu i påsk. Kan man göra den en dag innan?

Svara
Tove 25 mars, 2013 - 09:17

Hej Åse! Tack för många goda och insprirerande recept! Älskar din bok!
Jag har en fråga angående sötningsmedel. Jag klarar inte av stevia smaken (eftersmaken) och tycker att ren erytrithol blir för kallt. Har du något bra tips till något annat sötningsmedel (som inte innehåller kolhydrater) man kan ersätta t ex ICA Stevia Strö eller Sukrin med?

Svara
Åse 25 mars, 2013 - 10:30

Njae, oftast blir ju stevia och erythritol bäst när de kombineras som i Ica Stevia Strö och gillar man inte det så får man antingen ta sötning med kolhydrater eller annat sötningsmedel som är kemiskt, tex Hermesetas flytande.

Svara
Tess 22 mars, 2013 - 20:41

Så glad att du provar fram bra recept så jag slipper. 🙂 Hoppas du gör fler böcker i framtiden!

Svara
Elisabeth Lisa Boman 22 mars, 2013 - 19:47

Älskar lime. Älskar Caipirinha! Har en äkta Canario Cachaca ståendes i barskåpet som jag köpte i Västindien…. 😉 Måste ju baka denna då !!!

Svara
Eva Persson 22 mars, 2013 - 19:33

Hej

Denna pajbotten går att använda till olika sorters fyllning?
Den knivudden stevia, kan det vara Ica stevia? Förvirrande
värld, steviavärlden..

Tack

Eva

Svara
Emelie 25 juni, 2012 - 15:27

Ser verkligen gott ut, ska prova den när jag har fest med mexikanskt tema 🙂 Tror du att det går lika bra med mörk rom?

Svara
Caroline 2 juni, 2012 - 15:13

Bakade denna idag men fick ta vanlig citron istället. Har ej smakat ännu då jag vill att den ska kallna först. Dock så insåg jag när den stod inne i ugnen att jag glömt lägga degen upp mot pajformskanten :/ Gaaahh… jaja det får gå ändå haha.

Svara
Caroline 1 juni, 2012 - 11:33

Ja jag håller med alla andra! Den ser supergod ut! Tror faktiskt jag ska testa denna ikväll då jag har ALLA ingredienser hemma hihi. Har en gourmetostkaka i ugnen nu som få funka till lunch!

Tusen tack för bra baktips! 🙂

Svara
Matgiken 30 maj, 2012 - 12:39

Åh, även jag älskar lime. Det här ser sagolikt gott ut! 🙂 Men en fråga: Varför använder du ren erythriol i fyllningen och inte t ex Stevia strö även där? Jag tänkte just eftersom den rena erythriolen gärna upplevs lite kall i smaken, precis som du själv säger.

Svara
Åse 30 maj, 2012 - 12:43

För att jag vill ha flor varianten :)) lite lenare smak och just flor där är inte etythritol bismaken så tydlig. Blandar man den med en knivudd stevia så blir det perfekt.

Svara
Josefine 30 maj, 2012 - 10:55

Låter gott, måste provas! Kanske kan passa till midsommar?

Svara
Åse 30 maj, 2012 - 12:03

Absolut! Friskt och gott!

Svara
Fröken Nilsson 30 maj, 2012 - 10:35

Ooohh, det vattnas i munnen 😉

Svara
Anna Truelsen 30 maj, 2012 - 09:55

Men va gott det ser ut, måste prova..

Svara
Maria 30 maj, 2012 - 09:24

Ser underbart god ut!! Lime är ju så friskt & gott till desserter ..
Recept är sparat!
=)

Svara
irene 30 maj, 2012 - 09:06

Ohhh, va du är duktig.. älskar din sida..
tack snälla
irene

Svara
Åse 30 maj, 2012 - 11:50

Varsågod <3

Svara
Annika Rogneby - Bakglädje med LCHF 30 maj, 2012 - 08:36

Den pajen ser ju galet god ut!! O lime som är så smarrigt 🙂
Bra jobbat!!! Måste prova vid tillfälle. Kram!!

Svara
Åse 30 maj, 2012 - 08:47

Ja prova och se vad du tycker! KRAMAR!

Svara
Annika 30 maj, 2012 - 08:36

Ha ha… Jag läste först: ”Pojkbandetsdag”! 😀

Svara
Åse 30 maj, 2012 - 08:48

Haha, det hade ju varit ääääääännu trevligare!! =))

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.