Byta ut livsmedel?

Jag får så många frågor när det gäller bröd och bakrecepten om vad man kan byta det ena och det andra mot. Jag kan tyvärr inte svara på alla de frågorna då det är samma frågor om och om igen.
Att baka naturligt glutenfritt är en trial and error procedur, dvs man får ofta prova sig fram!

Tål du inte nötter? Har du inte XX hemma?
Många recept inom lågkolhydratbak använder mandelmjöl och det går inte alltid att byta ut och bli bra.
Du kan prova att ersätta enligt formeln: 1 dl mandelmjöl byts ut mot 2 msk kokosnötmjöl + 1/2 dl pofiber + 1 msk Fiberhusk (psylliumfröskal) (pulvriserat psylliumfröskal)
Sesammjöl kan också ersätta mandelmjöl (byt ut rakt av)
Det går inte att rakt av byta ut mandelmjöl mot kokosnötmjöl.
Fröer i recept går generellt att byta ut mot andra fröer. 
Nötter går generellt att byta ut mot andra nötter.


Pofiber är pofiber och kan inte ersättas av Fiberhusk (psylliumfröskal) eller tvärtom, de har olika användningsområden.
Kruskakli går oftast att byta ut mot Fibrex.
Honung är sötare än vitt socker och sötningsmedel så ta lite mindre.
Men naturligt glutenfri bakning är ofta förlåtande så prova dig fram! Har du inte något hemma så prova att ersätta med något liknande, det kan fungera.

Ta ett annat recept!
Jag har många olika recept, så det enklaste är att om du inte tål nötter i ett brödrecep, ta då ett brödrecept UTAN nötter, tex mina ostbröd. Det blir inte alltid bra att byta ut livsmedlen.