Proteinberikat Bovetebröd

2 april, 2014

Att göra så bra val som möjligt i vardagen är nog en ledtråd i min kosthållning.
Jag mår som allra bäst på en glutenfri kost, inte för mycket mejeri och givetvis att dra ner på tillsatt socker – så ser min vardag ut och det innebär att det inte finns några förbud för mig, jag utesluter ingenting från min kost (ja förutom rent skadliga saker som flugsvamp;))  Simple as that.
Men genom att göra så bra val som möjligt för min kropp till vardags så klarar den av lite annat, mindre bra vid några tillfällen – så är min kostfilosofi.
Jag vill givetvis ge mina barn så bra mat som möjligt och jag märker tydligt när de äter glutenbröd och främst ljusare bröd (för givetvis vägrar de grovt rågbröd med korn) att det finns inget stopp. De blir inte mätta och vill ha ”macka” efter macka.
Nu har vi löst det genom att hålla nere på brödkonsumtionen här hemma. Men jag har hela tiden varit på jakt efter ett bättre alternativ till spannmål. Bröd gjorda på frömjöl eller nötmjöl går inte hem hos mina barn, inte ens äldsta dottern som fyller 17 i år och som helst äter glutenfritt.
Så hittade jag de fantastiska bovetefrallorna (Tack Nillas Kitchen!) och jag provade dem på både min egen familj och syrrans familj och dra på trissar de gillades av alla! Bovete är inget sädesslag utan en ettårig glutenfri ört som är rik på mineraler och är lättsmält för magen.
Jag är dock lat när det kommer till mat & bak – och att rulla bullar är liiiiite för jobbigt tycker jag 😉 En läsare skrev att hon skulle prova att göra dem i långplåt och då bestämde jag mig för att prova. Jag misstänkte dock att degen inte skulle orka resa sig så mycket så därför har jag mixtrat fram följande recept, i mitt tycke blir detta perfekt! Detta kommer inte bli ett vardagsbröd för just mig men 1-2 ggr i veckan så!
Om ni inte vill använda bakprotein så prova originalreceptet eller experimentera själv, jag kan inte råda utan så här är mitt recept.


Kruskakli är egentligen glutenfritt men det kan ha kommit med gluten vid framställningen. Prova då att ersätta med tex Finas Fibrex! Kruskakliet hjälper till att göra brödet saftigt och luftigt.
IMG_8847

IMG_8853

IMG_8854

IMG_8856

IMG_8857

Skriv ut

Bovetebröd (proteinberikat)

  • Förberedelsetid: 120
  • Tillagningstid: 20
  • Totaltid: 140

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 9 dl kallt vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 430 g Risenta bovetemjöl (ca 7 dl)
  • 190 g Risenta rismjöl (ca 3 dl)
  • 20 g bakprotein (knappt 1 dl)
  • 8 g kruskakli (drygt 2 msk)
  • 45 g Finax psylliumfröskal (ca 0,75 dl)
  • ev 2 msk brödkryddor (blir jättegott!)

Instruktioner

  1. Rör ut jästen i kallt vatten. Jag använde flatblandaren till min Kitchen Aid.
  2. Mät upp och blanda de övriga ingredienserna. Jag vägde upp allt mitt, så det blev exakt.
  3. Vispa några minuter och låt allt sedan svälla i 10 minuter. Lägg ett bakplåtspapper i en form (ca 23 x 31) och fördela degen i den. Fördela försiktigt degen jämn, utan att trycka till den för mycket. Jag använder lite bovetemjölade händer och en slickepott. Strö bovetemjöl ovanpå och jäs under bakduk i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 225 grader och baka av i ca 30 minuter.
  4. Låt svalna helt innan brödet skärs upp annars faller brödet ihop lite och blir kladdigt.

Notering

  • 65 kcal – 2.5 g protein – 12.5 g kh – 0.5 g fett per skiva (om brödet delas i 34 skivor)

Näringsinnehåll

  • Portioner: 34

27 kommentarer
0

Du kanske också gillar

27 kommentarer

Ut på äventyr! - 56kilo - Inspiration, Hälsa och LCHF/Paleo 12 mars, 2015 - 15:01

[…] frukost med Mimosa (för mig, en zipp bara för D eftersom han skulle köra och dagen till ära, Bovetebröd så begav vi oss i väg till för mig hemligt […]

Svara
Saftig Glutenfri Bovetelimpa - 56kilo - inspiration, hälsa och ett gott liv! 20 oktober, 2014 - 19:10

[…] land…) Jag personligen är mer gluten än kolhydratkänslig så dessa bovetebrödrecept (1 och 2) kan jag äta utan […]

Svara
Carina wernersson 1 augusti, 2014 - 10:05

Bakprotein, kan man köpa det på ica?
Ska prova att baka brödet, har aldrig bakat glutenfritt förr.

Svara
Åse 1 augusti, 2014 - 10:37

Nej det finns i Hälsokost eller tex på MMsports.se

Svara
Anna-maria 3 maj, 2014 - 19:27

Just ja – hade inget bakprotein så jag minskade vätskan med 1dl och tog i 2 ägg på slutet. Ser lika fint ut som de på bilden. Kanske kan vara bra för någon annan att veta att det kan funka.

Svara
Anna-maria 3 maj, 2014 - 19:25

Testade detta idag och åtminstone ena barnet gillar’t. Ska testa att rosta till barnens frukost i morgon.
Undrar om någon har testat lägga smeten i en form och på så sätt göra formbröd av det? Eller blir det för kompakt då?

Svara
Linda 9 april, 2014 - 13:57

Jag äter helst inte bröd men familjen gör. Och idag har jag bakat detta. Givetvis var
Jag tvungen att smaka. Herrejösses vilket
Gott bröd! Blir lördagsmys ibland! Tack!

Svara
Åse 9 april, 2014 - 14:01

Vad roligt!! =) Visst är det gott!

Svara
Linda 8 april, 2014 - 00:44

Hej!
Tänkte provbaka brödet. Ser gott ut. Varför har du i bakprotein i brödet? Nyfiken.
Linda G

Svara
Åse 8 april, 2014 - 07:10

Hej! Tycker att konsistensen blir bättre! Luftigare och bördigare.

Svara
Helena 4 april, 2014 - 14:40

Tack! Tack! Tack! Äntligen ett bröd som barnen gillar. Ja, jag med för den delen. 😉 Jag testade att kalljäsa det över natten och det gick jättebra. Superlyxigt att ha riktigt nybakat bröd på morgonen. Nästa gång tar jag nog i lite valnötter också eller något annat smarrigt.
PS. Bra att du inte äter flugsvamp… 😉

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.