Nu är det dags att strama upp livet lite känner jag.
Det har varit så otroligt mycket jobb senaste månaden att jag slarvat med både kosten och träningen. För lite träning, lite för många undantag.
Påföljd: Trött & energilös.

Så nu blir det lite ordning och reda med både maten och träningen och jag kommer prova ett annat fasteprotokoll som vi hade i Sitges som jag känner passar mig och min kropp väldigt bra.
I stället för att förlänga nattfastan och äta en senare frukost så kommer jag bryta nattfastan och äta en rejäl frukost med fokus på fett och protein och sedan fastar jag över dagen fram till kvällen i stället.
Varför jag fastar? Jag och min hjärna mår inte bra av att äta för ofta. Bäst mår jag när det går 6-7 timmar mellan målen.

Med kosten sker inga stora förändringar. Det blir mindre mejerier och mindre kaffe och mer mörkgröna grönsaker och kål som är fulla av C-vitamin och klorofyll! Mer av det goda helt enkelt!
Träningen kommer jag satsa rejält på! Mådde extremt bra när jag körde på som jag gjorde innan Sitges! Var full av energi!  Så det blir någon träningsform varje dag. Yoga, styrketräning är prio. Cardio, not so much!
Sömnen: Jag sover alltid bra men är en 8-timmare så jag vill hinna med sömntåget som går runt 22.(Då är sömnhormonet melatoninhalten som högst i kroppen)
Utvärderar här om 2 månader!

Min goda frukost bestod av Chiapudding, lite ekobär och 1 kokt ägg med majonnäs. Gott gott! I muggen har jag Yogi Roobios (African Spice), älskar det teet!
Receptet på chiapuddingen kommer nedan! Jag gillar puddingen när den är lite lös, gillar inte när det är för tjockt. Om du vill ha den lite tjockare öka receptet med 0,5-1 msk chiafrön.

27102014-012A2031

27102014-012A2033

 

kokos chiapudding

Författare: åse falkman fredrikson   Portioner: 2

Ingredienser

 • 3 dl krämig kokosmjölk (Jag köper Santa Marias Extra Creamy eller garants)
 • 3 msk chiafrön
 • lite vaniljpulver eller arom + ev lite sötning (Jag använder Steviadroppar med vaniljsmak)
 • Toppa med lite bär

Instruktioner

 1. Blanda ingredienserna i en skål och sätt in i kylskåpet någon timme. Rör ihop lite och häll sedan upp i portionsglas. Låt stå några timmar, helst över natten så förbered gärna innan sänggående.
 1. Jag tror på dig och du kommer garanterat fixa detta. Spännande att höra hur det kommer att fungera med ditt nya sätt att äta (även här hemma).
  Men den här puddingen. Jag är kanske lite trög, men fattar inte hur jag ska göra. Ska jag bara blanda detta? Det ska inte värmas, vipas eller på något sätt tillredas? Man bara blandar ihop, eller?
  Kramar

 2. Tack för pepp! Jag har inte gått ner någonting de senaste 3 veckorna trots att jag trodde att jag gav mig själv förutsättningar för det. När jag nu måste ställa in lunchträningen och sitter hungrig så började jag lockas av de där dumma tankarna ”det spelar ju ingen roll vad jag gör och vad jag äter, jag kan lika gärna…”.
  Men nej, det ska jag inte!

 3. Det bliver så spændende at følge dine nye spisevaner! Jeg er selv virkelig begejstret for 16:8 (ingen mad om morgenen), som jeg lærte om ved at læse din bog. Det har gavnet mig utrolig meget at spise på denne måde. Men nu bliver jeg jo nysgerrig, hvordan den anden metode fungerer…… Jeg må følge med på sidelinjen!;-)

 4. Hej Åse!

  Vad spännande d låter med lite nya rutiner!
  Jag har precis funnit chiapuddingen o älskar den!!
  Jag har följt dig o dina toppen tips o råd ett bra tag nu o trivts väldigt bra med periodiska fastan.
  Men nu har jag precis som du börjat föra in mer o mer träning i mitt liv, framförallt styrka. Då undrar jag lite hur du äter dom dagarna du tränat stryka? För visst e d bra att äta efter man tränat? För att ge energi till musklerna? Tycker d e svårt o kombinera d me fastan…svårt att alltid träna precis innan lunchtid…Känner inte att jag är i behov av mat innan träning.
  Jätte tacksam för dina råd!
  Tack!
  Kram

 5. God afton!
  Mm, chiapudding är så gott! Men jag låter faktiskt den stå kvar på köksbänken över natten, tycker det blir godare då och inte lika tjock/hård. Eller så gör jag smoothie på den och lägger i lite chiafrö för magens skull. Har blivit en sucker för kokosmjölk 🙂
  Jag äter alla mina mål mellan 5.30-12.30, och fastar därefter.. Om jag blir sugen på kvällen blir det en stor varm choklad med vispad grädde, honung och kanel eller en liten bit ost och te. Jag mår jättebra!
  Jag är dock väldig dålig på att träna, men älskar pw i alla väder!
  Och nu ger det resultat, har fått gå in ett hack på bh’n och när jag provade kläder i helgen och tog min vanliga storlek fick jag gå ut och hämta en storlek mindre för det var för stort. Blev så förvånad att jag glömde bli glad 🙂
  Åt din kålpudding igår, den var magiskt god!
  Tack för inspiration!
  Kram från ett regnigt Stenungsund (är ungefär som att gå in i en biltvätt)

 6. Hej Åse!
  Intressant med sömntåget. ”Går” det för alla människor vid ca 22-tiden eller är det just ditt sömntåg som går då? Jag brukar nämligen också vara trött nångång nu vid 21-tiden men sen piggnar jag till och då kan det vara svårt att komma i säng istället.

 7. Mumsig frukost! Liknar min, men jag kör lite mindre chia…
  Kan du kanske svara på varför ”alla” recept på chiapudding baseras på 2 msk frön, trots att det är över rekommenderade maxgränsen/dag? Tack!

  1. Det vet jag inte, jag tar 1,5 msk per portion. Men maxdos?? Tänker du inte på linfrön eller kan du länka källa? Intressant att läsa.

 8. Hej,

  Vad spännande med det nya fastefönstret! Har inte testat fasta förut, men kan det vara en tanke om man har ett fåtal kilon kvar som man vill bli av med? Får jag fråga hur du i så fall lägger upp din dag och hur mycket ungefär du äter vid varje tillfälle?
  Tack för en kanonbra blogg!!
  Hälsningar Maria

  1. Att inte äta ofta är bra för både hälsa och vikt, men jag rekommenderar bara fasta om man äter lågkolhydratkost med naturliga fetter.
   Jag äter frukost runt 10 och äter mig mätt och belåten på fett och protein, tex dagens frukosttallrik.
   Sedan fastar jag fram till kvällen, ev tar jag en kopp kaffe med lite MCT olja i. På kvällen äter jag en näringsrik lågkolhydrattallrik (mina recept)

 9. Var i Hbg hittar du Garant?

  Sugen på att testa Chiapudding, gissar att jag står mig bra på det om jag äter det till frukost. Jag är eg en allätare, inte mycket jag inte tycker om, däremot har jag svårt för konsistenser. Brukar inte gilla typ chokladpudding, smörkrämer (vilket iofs är bra 🙂 ) så hur är Chiapudding i jämförelse?

 10. Hej!

  Har också lite frågor om chiapuddingen. Har köpt hem för att kunna testa, verkar supergott och smidigt.
  Men hur länge kan den stå kallt?
  Kan man göra två portioner tex ikväll och sen äta en portion imorgon och en på fredag?

  Tack för en bra blogg!

  Kram

 11. Supergott men en liten varning: jag åt upp resten som inte fick plats i mina små skålar. Drack dock inget vatten vilket resulterade efter ett dygn fruktansvärda smärtor. Divertikulit, inflammation i tarmfickor. Jag antar att det beror på fröna och har haft liknande smärtor efter intag av fröknäcke.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..