Tortillas på blomkål (paleo, lchf, glutenfri)

22 februari, 2014

När man inte använder vetemjöl eller annat spannmål i sin matlagning så blir det generellt så att man (läs jag) använder mandelmjöl eller andra nötmjöler. Och i nästan alla recept där jag använder mejeri eller nötmjöl så får jag en kommentar med frågan vad som kan användas ”istället för” – som ni förstår så är det omöjligt att svara samma sak, om och om igen =)
Därför känns det bra att kunna ha recept där det varken ingår mejeri eller nötmjöler eller andra ingredienser som en ny lågkolhydratare / paleo inte har hemma.
Detta eller liknande recept florerar friskt i framför allt amerikanska bloggar och på Pinterest och jag tycker det är ett riktigt bra recept!
Så här gjorde jag! Blev riktigt bra och jag kommer göra detta fler gånger!
4-6 tortillas
1 blomkålshuvud
2 hela ägg
2 äggvitor


salt, peppar + eventuellt andra kryddor som oregano eller chilikryddor
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär ner blomkålen i buketter och skär bort stammen.
I en matberedare, skär ner till fint, fint blomkålsmjöl. Lägg blomkålsmjölet i en skål och kör i mikron i ca 4 minuter på max.
Rör i blomkålsmjölet efter halva tiden. Om du inte vill använda mikron eller har en mikro, lägg i en stekpanna med kanter och häll på 1 dl vatten och koka blomkålen i ca 7-8 minuter.
När mjölet är kokt (antingen via mikron eller panna) så lägg mjölet i en ren handduk och låt svalna. Krama sedan ur vattnet med hjälp av handduken, vrid handduken ordentligt och pressa, pressa och pressa, det är viktigt att i princip 2 dl vätska kramas ur!
Skrapa ner blomkålsmjölet i en bunke med ägg, äggvitor och kryddor och blanda ordentligt.
Lägg bakplåtspapper på plåt och klicka ut smet, med baksidan av en sked, bred ut till tortillastora plattor. Så tunt som möjligt utan att pappret syns igenom.
Grädda i ugnen i ca 15-17 minuter, vänd tortillan efter 10 minuter.

Ta ut och låt svalna på galler.
IMG_7557

IMG_7559

Mina var inne liiiite för länge som ni ser.
IMG_7565

Pulled chicken med grönsaker och salsa och guacamole (ja guccan saknas på bilden) – SÅ GOTT!!
 
 

10 kommentarer
0

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Suz 12 januari, 2017 - 23:19

Går det att frysa in färdiga tortillas, utan att de tappar i smak/konsistens?

Svara
Åse 13 januari, 2017 - 11:53

Kan tyvärr inte svara på det, aldrig provat! Men det kan eventuellt fungera hur bra som helst.

Svara
Tortillas på blomkål, LCHF versionen av min favoriträtt – Hitta din Beach Form - NU! 12 augusti, 2015 - 14:06

[…] Hittade av en slump ett recept på 56kilo.se som lät intressant, Tortillas på blomkål […]

Svara
Lotta 26 februari, 2014 - 22:45

Är dessa så att man kan ha dem
Som ett vanligt tortillabröd o vika dem o hålla i handen utan att det går sönder för lätt.
Jag gjorde ett alternativ som var mer som pannkaka o det gick väldigt lätt sönder. Visserligen gott men som sagt sårbart 🙂 hur var detta?

Svara
Åse 27 februari, 2014 - 09:25

Yes! Dessa håller! Gör dem inte för tunna =)

Svara
Malin´s Diner 25 februari, 2014 - 13:31

Wow, alla dessa recept! Är så tacksam för alla tips!
Just nu står det vansinnigt still viktmässigt, har tom gått upp. Och detta trots att jag ä superduktig. Har börjat träna lite, kan det påverka? Låter konstigt att det skulle påverka så direkt. Så tråkigt när man tycker man är duktig och så går man upp… Grrr
Kram kram

Svara
Linda 24 februari, 2014 - 21:13

Jag provade dessa i går och de blev toppen! 🙂

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 23 februari, 2014 - 11:00

Vilket härligt recept, som nog måste passa de flesta! Blomkål är verkligen en fantastiskt ingrediens om man vill minska på kolhydraterna.

Svara
Anna 22 februari, 2014 - 18:41

Hittar inte rismjöl bland ingredienserna men i beskrivingen, Ska det vara rismjöl och hur mkt i såfall?

Svara
Helena W 22 februari, 2014 - 19:12

Jag kollade på filmen som Åse länkar till och det är inget rismjöl i det receptet utan bara de ingredienser som Åse har skrivit upp här. Intressant recept tycker jag och självklart vill jag prova det vid tillfälle!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.