Blåbärscheesecake i glas med crunchy granola

28 juli, 2016

I Ica Maxi bladet hittade jag ett sådant gott recept som jag bestämde mig för att modifiera om så att den blev sockerfri och spannmålsfri och såååå god den blev!
Som jag brukar skriva, ni bestämmer själva vilka sötningskällor ni använder (eller skiippa om ni mår bäst av det!)
I detta receptet har jag använt både Honung (Manuka) och Fiber Sirup till granolan och chiasylten (jag brukar blanda sötningskällor) och till cheesecakecremen har jag använt steviadroppar och sukrinmelis – steviadroppar och sukrinmelis finns även i många välsorterade Ica Maxis. Anledningen till att jag blandar sötninsgkällor beror på att uppnå rätt smak och rätt konsistens och jag väljer att söta med honung trots att det är socker, det är trots allt den sötningskällan våra kroppar använt sedan urminnes tider (innehåller 40% fruktos jämförelse med socker som innehåller 50% fruktos) – Jag äter sötsmakande desserter så sällan att då väljer jag helt enkelt det som smakar bäst men samtidigt får mig att må bra, det gör generellt inte raffinerat vitt socker.
Först ut var chiasylten med blåbär! Den svänger man ihop enkelt och behöver bara stå i kylskåpet ca 30 minuter innan man kan använda den.
Jag rekommenderar inte de stora odlade blåbären från ICA då jag tycker de har för lite färg- och smak.

012A9246

012A9248

Skriv ut

Chiasylt med blåbär

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • Drygt 2 msk chiafrön
  • 1 dl vatten
  • 3 dl blåbär
  • 2 krm ekologiskt vaniljpulver
  • 2 msk honung eller valfri sötning

Instruktioner

  1. Mixa blåbären med en stavmixer och blanda sedan ner övriga ingredienser. Häll upp i glasburk och ställ kallt i kylskåp.

Granolan finns sedan tidigare här på bloggen och den finns även i min bok Ät & Njut. Inför Ät & Njut moddade jag om receptet lite till det bättre anser jag, så det receptet kommer här.
Skriv ut

Crunchy Granola

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 2 dl grovhackad mandel
  • 2 dl grovhackade rostade hasselnötter
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl kokosflingor
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl hela linfrön
  • 1 msk malen kardemumma
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1 msk honung eller annan sirapsliknande sötning (T.ex. Fiber Syrup)

Instruktioner

  1. Blanda ihop allt och fördela på plåt. Rosta allt på 150 °C i ca 20-30 minuter.
  2. Rör några gånger under tiden. Förvara i tät burk.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 24

012A9273

Nu är det dags för cheesecakecremen och sedan är det bara att montera i glas.
Cheesecakecremen går att förbereda innan och vid servering monteras med granolan och bär.
Skriv ut

Cheesecakecreme i glas

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 200 g philadelphia naturell
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1,5 msk sukrin melis (finmalen erythritol, dvs som florsocker)
  • några droppar steviadroppar
  • 1/2 citron, skalet
  • 1/2 dl chiasylt med blåbär

Instruktioner

  1. Vispa philadelphiaost, sukrin melis och grädde luftigt i ca 2 minuter med elvisp. Vänd ner citronskalet och sylten. Häll upp i fyra glas och servera med 2 msk granola per glas, blåbär och garnera gärna med citronmeliss.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 4

012A9253

012A9254

Hoppas det smakar!

Du kanske också gillar

3 kommentarer

Lena 7 januari, 2017 - 14:03

Fantastiskt gott!! Trodde denna skulle vara god men den var bättre än så, så god att jag var tvungen att lämna en kommentar 🙂

Svara
Åse 7 januari, 2017 - 15:53

Vad roligt att höra Lena!

Svara
Anna 29 juli, 2016 - 10:49

Hej! Jag tycker det är toppen när du lägger ut recept!Det är så fina recept som finns i din samling

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.