Biff Stroganoff på högrev

29 januari, 2014

Ni som ”känner” mina recept vet att jag gillar grytor, gratänger och det är ju inte så konstigt, vi är en stor familj och då är det enklast när allt sköter sig själv och det blir färre moment.
Att ångkoka kött är ju så himla gott! Pulled Chicken, Pulled Pork, Långkokta kotletter, köttgryta.. MUMS!
I går gjorde jag en Biff Stroganoff på högrev, jag har bara gjort på lövbiff innan. Det blev SJUKT GOTT! Den godaste biff stroganoffen ever, om ni frågar mig 😉
8 portioner
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1,2-1,3 kilo högrev i bit. Tänk på att en del försvinner vid puts 
smör, olja till stekning
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk paprikapulver
4 dl vatten
1 ekologisk köttbuljongtärning
2 morötter
1 palsternacka
1 liten bit kålrot (ca 100 gram)
4 msk tomatpuré
3 msk dijonsenap
2 röda paprikor
250 gram champinjoner
3 dl smetana
1 dl hackad saltgurka
saften av 1/2 citron
Ta fram köttet 30 minuter innan tillagning. Putsa och strimla i 1 cm strimlor.
Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i smör. Salta, peppra och strö paprikapulver ovanpå.
Hetta upp en panna med smör och olja och bryn köttet snabbt. Lägg över i tjockbottnad gryta tillsammans med lökfräset.
Häll på vatten + buljongtärning och låt sjuda i 1 timme och 10 minuter.
Skala rotfrukterna och skär i slantar/bitar. Halvera champinjonerna. Skär paprikan i mindre bitar. Lägg ner i grytan och späd eventuellt med ytterligare 1 dl vatten om det är lite vätska kvar. Koka allt i 20 minuter.
Rör ner smetana, tomatpuré och dijonsenap och låt allt puttra i ca 5 minuter. Rör till sist ner hackad saltgurka och pressad citron och smaka av med eventuellt mer salt och peppar.
Servera med en god sallad eller annat valfritt tillbehör.
IMG_6694
IMG_6696
IMG_6697

Print Friendly, PDF & Email

18 kommentarer
0

Du kanske också gillar

18 kommentarer

Frank Andreasson 26 januari, 2016 - 10:25

Men jisses vad god den blev. Barnen som vanligtvis inte tycker så mycket om palsternacka och kålrot slukade denna gryta.
Tack för ett fantastiskt recept!

Svara
Åse 26 januari, 2016 - 10:28

Härligt att höra Frank! =)

Svara
madeleine 31 juli, 2015 - 09:08

Gjorde den här rätten igår! Så himmelskt god! Inte sista gången den görs hemma hos oss inte! 🙂

Svara
Åse 31 juli, 2015 - 12:59

Vad roligt att det smakade! =)

Svara
Niklas 28 januari, 2015 - 09:37

Hej, hur är det med fettet i denna rätt? Spontant känns det som att det inte är jättemycket fett i den. Har du nåt tips om man skulle vilja ha mer fett i?
Med vänlig hälsning,
Niklas

Svara
Åse 28 januari, 2015 - 09:39

Det är tillräckligt! Smetanan är knappast fettfri 😉 LCHF handlar inte om att ösa fett på maten.

Svara
Caroline 17 oktober, 2014 - 02:44

Jisses va gott det ser ut! Även för en vegetarian:-) Detta blir det nog imorgon som fredagsgott till sambon. Der är inte bra att läsa matbloggar via mobilen i sängen. Man blir hungrig när man borde sova haha.

Svara
Marcus 27 september, 2014 - 21:49

Det här var verkligen fantastiskt gott, förgyllde verkligen lördagskvällen för oss – tack!

Svara
Anders 2 juli, 2014 - 21:17

Först och främst tack för en riktigt trevlig hemsida. Sedan jag återupptog min lchf-kost har din sida varit en inspirationskälla till nya maträtter.
Idag per post kom min nya köksleksak, en crockpot. Jag har ju sett på din hemsida att du använder crockpotten ibland och undrar om du använt den till denna rätt och om du modifierat den på något sätt? (tänker vätska och tilllagningstid?) Tänkte nog inviga den med din biff stroganoff nämligen.

Svara
LiveHealthyBeHappy :) 30 januari, 2014 - 08:20

Det både låter och ser otroligt gott ut!

Svara
Uppochhoppa 29 januari, 2014 - 20:45

Det här ser fantastiskt gott ut Åse! Högrev är ju fint kött och blir bra i de flesta långkok, men det här var en kul idé och bra användningsområde. Har massa fint ekokött i frysen ( köper från en kompis som driver köttgård, eko och krav, bästabästabästa!) och ska nog ta till det här receptet!
Dijon liksom, nomnomnom!

Svara
Åse 29 januari, 2014 - 21:16

Åh vilken lyx att ha tillgång till eko-kött så där!! *avis*
Hoppas det smakar!

Svara
ac 29 januari, 2014 - 19:40

Detta har inte med denna rätt att göra men jag gjorde din jordnötssås i helgen och GUD vad gott det var! Måste bara tipsa om tillbehör. Vi strimlade morot, rödlök och squash och stekte och blandade med shiratakinudlar. Himmelskt!!!! kram

Svara
Åse 29 januari, 2014 - 20:26

Låter förträffligt gott!!

Svara
Frida 29 januari, 2014 - 13:17

Lät supergott(som allt annat du tipsar om)älskar högrev,blir denna grytan i veckan.
tack för allt härligt du delar med dig av, kram

Svara
Yvonne 29 januari, 2014 - 12:41

Låter galet gott! Jag gör typ aldrig grytor, men min man gör det jämt! Jag borde kanske skärpa mig och börja jag med! Mysigt den här årstiden också, lite mastigare än soppor!

Svara
Åse 29 januari, 2014 - 12:47

Ja det är ju SÅ gott!!! =) KRAM

Svara
Paula 29 januari, 2014 - 12:07

Låter supergott. Har en bit högrev i frysen som jag funderat på vad som ska bli av den. Detta kanske är svaret?

Svara

Lämna en kommentar