Basilikajärpar i Bolognesesås

13 januari, 2018
Inlägget innehåller annonslänkar till Ellos och Nordic Feel

Hej vänner!
Tack rara för krya-på dig hälsningar! Söta ni är, det kunde ju vara värre men man blir ju så opepp när man VILL HA och BEHÖVER energin.
I går eftermiddag hörde jag mammas röst i örat som hon altid sa när jag var yngre och ur gängorna / trött:
”Ta en dusch och fixa till dig så ska du se att det känns bättre efterråt!” – Det gjorde jag. Tog en lång dusch, sminkade mig, tog på parfym, extra mycket stroke of light 😂 och det kändes bättre!
I dag är jag så mycket piggare och inte alls lika tjock i halsen och täppt.
När vi var uppe hos Vickan så bjöd hon på en god Bolognese och det är så sällan jag gör det! Blir oftast fulversionen dvs köttfärssås där jag slänger i lite allt möjligt!
En äkta bolognese ska visst innehålla köttfärs, lök, morot, blekselleri, tomater, mjölk och vitt vin! Jag tycker rött vin också är supergott men det blev riktigt gott med vitt! Lite otippat på ngt sätt.
Jag gjorde dessutom järpar istället för köttfärs, lite annorlunda men så gott! Hela familjen gillade!
Jag hade körsbärstomater på burk men rekommenderar passerade tomater, gärna MUTTIS. Och se till att grönsakerna är riktigt finhackade – jag hade lite för stora bitar.


Såååååå god smak!

Järparna och Bolognesesåsen fick gå i 6 timmar! Muuuuums! Så enkelt sköter ju sig själv!
Multicoockern jag just nu utvärderar hittar ni HÄR

Klaaaaaart!
Jag tog upp järparna och vispa upp såsen och rörde ner parmesan.




Skriv ut

Basilikajärpar i Bolognesesås

  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • Järpar:
  • 500 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl finhackad basilika
  • 1/2 dl grädde (går att utesluta)
  • 2 msk kalvfond
  • salt, peppar
  • Bolognesesås:
  • 4 skivor finhackad bacon eller pancetta
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 blekselleristjälkar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 morötter, finhackade
  • 1 lagerblad, krossad
  • 400 ml passerade tomater (MUTTI)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 köttbuljong
  • 1/2-1 tsk chiliflakes
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • salt, peppar
  • När såsen är klar, rör ner: 75 g parmesan – smaka av med salt och peppar

Instruktioner

  1. Blanda smeten till järparna, forma järpar.
  2. Stek bacon och grönsaker i en stekpanna. Dra något varv med salt- och pepparkvarn. Låt överflödigt fett rinna av.
  3. Lägg över i gryta eller Crockpot / Slowcooker.
  4. Rör ner alla andra ingredienser och lägg järparna i tomatsåsen. Sätt på clowcoockern på 6 timmar låg. I gryta kan allt småputtra i en timmes tid.
  5. Lyft upp järparna när tiden är ute och rör runt i såsen, rör ner riven parmesan.
  6. Servera!

 

12 kommentarer
1

Du kanske också gillar

12 kommentarer

Ullie 16 januari, 2018 - 20:07

Jaha undrar om det skrev en kommentar ? Älskar denna rätt o gjort idag fast m gryta vanlig
Skrev oxå kikat in hos dej o vi kan många år m dålig att skriva kommentarer . Fin vecka kram ullie

Svara
Åse 17 januari, 2018 - 09:54

Hej Ullie! Roligt att det smakade och tack för feedback! <3

Svara
Erica 15 januari, 2018 - 08:50

Hej vilken crock pot rekommenderar du? Mvh Erica

Svara
Åse 15 januari, 2018 - 11:32

Hej! Jag har några olika! Jag gillar den här: https://bagarenochkocken.se/koksmaskiner/slow-cooker/crock-pot-duraceramic-6.0l-vit/
Vill man ha en allt-i-ett med sous vide så har Ellos en bra: https://www.ellos.se/emerio/sous-vide-cooker-6l/1022732

Svara
Erica 15 januari, 2018 - 11:47

Tack Åse. Vad menas med sous vide??

Svara
Åse 15 januari, 2018 - 12:24

Det är när man tillreder kött, fisk, fågel, grönsaker i vacuumförpackning i tempererat bad. Då får allt en perfekt jämn temperatur och blir väldigt mört / saftigt!
Du kan tex läsa om sous vide oxfilé HÄR: http://56kilo.se/oxfile-till-nyar-med-sous-vide/

Svara
CHRISTEL 14 januari, 2018 - 12:20

hur länge skall denna rätten lagas på en vanlig spis mvh Christel

Svara
Åse 14 januari, 2018 - 12:32

Hej! Det står i receptkortet =) ca 1 timme.

Svara
CHRISTEL 14 januari, 2018 - 22:55

ja det ser jag nu läste receptet för snabbt haha Jag ska laga detta i morgon verkar så gott tack för en trevlig blogg och för alla fina recept

Svara
Natalue 13 januari, 2018 - 22:24

Hej! Vad använder du för märke på kalvfond? Och buljong i övrigt?
Mvh Natalie

Svara
Nina 13 januari, 2018 - 17:31

Ååå, vad gott!!
Måste erkänna, jag gör i princip alltid köttfärssås, aldrig riktig Bolognese. Tack för inspiration! Det får det bli endera dagen 😋
Du har tipsat om Dead Sea Mineral Face Wash, så jag gjorde slag i saken och beställde. Har nu provat ett par dagar. Helnöjd! Tänker att det dessutom blir bättre och bättre allteftersom. Tacksam för alla dina tips på mat, men också hudvård, träning etc. TACK!

Svara
Åse 13 januari, 2018 - 17:36

Åh kul att höra! Älskar älskar den!
Hihi ja nu får du prova detta receptet! Och som sagt man behöver ju inte ha järpar utan kan ju steka färsen efter grönsakerna och blanda ihop.
Det gör mig glad att du trivs hos mig! 🌈

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.