Äpplepaj med mandeltäcke

3 september, 2013

Jag tycker givetvis att man ska äta söta saker ytterst sällan. (Om man vill göra det överhuvud taget)
Bättre att äta det ibland och då ska det vara riktigt gott än att försöka göra substitut som man äter fler gånger i veckan – tycker jag. Söta smaker mår vi bäst av att inte äta regelbundet, spelar ingen roll om det ger kolhydrater/kalorier eller ej.
Här kommer därför en grymt god äpplepaj som är glutenfri och som är saftig och helt underbar! Svärmor blev bjuden på den i fredags 🙂
Nu dignar äpplena i trädet och man ska ju ta till vara på det som naturen erbjuder tycker jag!
Vad du använder för sötning, får du bestämma själv! Jag brukar säga så här: Välj det som du inte får konsekvenser av! Konsekvenser kan ju vara viktökning, ingen önskad viktminskning, ökat sug, hunger, blodsockerdipp etc.
I mitt fall så äter jag sådant här väldigt sällan (och tar bara pyttelite) och då undviker jag vetemjöl men jag använder råsocker eller honung.
1 paj
4-5 äpplen


3 dl mandelmjöl
Sötning med sötma motsvarande 1-1,5 dl socker
125 gram smör
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär äpplena i tunna skivor och lägg i en liten pajform. Pudra lite sötning över om äpplena är väldigt sura.
I en matberedare med knivar blanda övriga ingredienser till en deg. Platta ut degen ovanpå äpplena som ett täcke. Jag använde en matsked och händerna som hjälp.

Grädda i 30 minuter. Jag lät sedan min paj stå kvar i ugnen på efetrvärme (folie på!) så allt gottade till sig riktigt ordentligt!
Min pajform var lite för stor så degen täckte inte helt, försök att använda en form som är ca 20 cm.
IMG_1963

IMG_1965

IMG_1966

IMG_1970

22 kommentarer
0

Du kanske också gillar

22 kommentarer

Eva 4 november, 2013 - 09:41

Hade inget mandelmjöl hemma, så jag mixade mandlar och nötter. Tog ca 1/4 vardera av hasselnöt och pecannöt och hälften mandel, blev jummy!

Svara
Anita 29 oktober, 2013 - 19:06

Har testat att baka pajen din, men utan socker och bakpulver funkar kanon. Äpplena är så söta ändå tycker jag. 🙂

Svara
Louise 4 september, 2013 - 12:53

Haha menade akaciahonung 🙂 (lite förvirrad) hur mycket tror du då jag behöver ta?
/Louise

Svara
Åse 4 september, 2013 - 12:54

samma mängd som i receptet =)

Svara
Louise 4 september, 2013 - 12:08

Hej Åse!
Om jag använder agavesirap som sötning, hur mycket tror du då att jag behöver ta?
Tack för en bra och inspirerande blogg!
/Louise

Svara
Åse 4 september, 2013 - 12:47

Agave är väldigt högt på fruktos så du vet, det är därför det har lågt GI, metaboliseras direkt i levern och är mer fettinlagrande än vanligt socker.
Men om du vill använda så dosera lite mindre än honung

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.