Äggfasta – ett smart verktyg!

21 november, 2016

Äggfasta tycker jag egentligen är fel ord för fasta betyder att man bara intar flytande föda under en tidsram.
Men.. 
Äggfasta har jag skrivit om här för massor av år sedan, innan det började kallas för just ”Äggfasta” – Jag tror jag kallade det för ”Ägg och smör” Haha!
Ni vet hur jag är sååå emot quickfixes numera – det ska vara en hållbar livsstil för att man ska kunna hålla det och det är därför jag är så emot alla pekpinnar kring tex vad och vad som inte ingår i en viss kostmodell (som LCHF, paleo, etc) – Och det finns INGET som heter ”Får man äta det på kostmodell” Det finns riktlinjer men till syvende och sist så får man komma fram till vad som fungerar för just DIN och MIN kropp.
Jag är med det sagt FÖR smarta verktyg så att man enkelt kan hålla sig till den kost eller det kostupplägget man mår bra av. För mig är Periodisk fasta ett sådant smart verktyg.
Jag håller blodsockert lågt, jag kan äta lite mer kolhydrater som sötpotatis, rotfrukter, någon frukt etc när jag komprimerar tiden jag äter, dvs om jag vill ligga på 20-30 gram kolhydrater per dag för att dra nytta av effekterna av lågkolhydratkost så finns det inget som säger att jag måste sprida ut kolhydraterna över hela dagen, jag kan välja om jag vill äta allihop i en måltid efter gymmet t.ex.
Äggfasta är ett annat verktyg som jag tar till när jag känner att jag slarvat lite med kosten, varit på semester, ätit borta och ute mycket (Det sk. LIVET) och jag känner att jag snabbt vill tillbaka till må-bra-formen.
Ett mycket effektivt sätt och åtminstone jag är mätt, nöjd och har inga problem med det. Enklast är det så klart om din kropp redan är på fettdrift – dvs du inte äter en kolhydratbaserad kost i dagsläget.


Som ni vet så innehåller ägg i princip allt man behöver förutom C-vitamin (pressa i lite citron i vattnet så har du din C-vitamin) så det är inga konstigheter, ett fantastiskt naturligt livsmedel som är sprängfyllt med nyttigheter! Det är nog dessutom det som gör att äggfasta är så effektivt – kroppen får vad den behöver!
För mig är det betydligt enklare och effektivare än att jag under en dag ska behöva dra in på mängden mat eller räkna kalorier. Jag äter helt sonika bara ägg och smör/ost. 2-3 måltider med vardera 3 ägg och 20 g smör+ smör/kryddor! Plättlätt! Och så dricker jag massor av vatten! Foolproof liksom.
Det finns inget som säger att du måste hålla dig till just 6 ägg, du kan äta några till om du behöver det, men för mig fungerar just mallen 6 ägg + ca 50-60 gr smör per dag (+ lite ost) då jag bara slänger in några sådana dagar här och var. 
Att emellanåt äta mindre energi än annars är inget som varken sänker ämnesomsättningen eller skapar brister. 
Som ni förstår så äggfastar jag inte flera dagar på raken, utan jag slänger in några sådana dagar här och var, det är något som fungerar bäst för mig, det gör inte att jag känner mig berövad på övrig mat och det innebär att jag varierar mitt energiintag – dvs vissa dagar mer energi, vissa dagar mindre – det är mest naturligt för kroppen.
SJÄLVKLART behöver en äggfasta inte innebära att du måste äta ägghack med smör som jag – jag är bara lat och gör det enklaste och så tycker jag att det är förbaskat gott!
Men dina äggfastemenyer kan tex vara:

  • Äggmackor utan skinka, dvs stekta ägg med ost
  • Hackat ägg med majonnäs
  • Ostomelett, stekt i smör eller kokosolja
  • Äggröra stekt i 20-30 gr smör
  • Pannkakor med fiberhusk (använd vatten istället för grädde)

Decembermånad är en sådan månad då vi kanske äter lite extra, lite liberalare än annars – prova att slänga in lite äggfasta! Det fungerar bra för mig så kanske även för dig! 
I dag äggfastar jag och i morgon åker jag till Jylland för att äta gourmetmat:) Works for me! 

012a6162

17 kommentarer
6

Du kanske också gillar

17 kommentarer

Alexandra 15 november, 2018 - 08:27

Tack för alla dina underbara tips Åse🤗 Får sådan inspiration från dina recept. Dags att boosta idag med ägg-smör😉

Svara
Sara Lindholm 15 september, 2017 - 09:15

Hej! Jag ska på ett bröllop om en vecka och semesterkilon har gjort att min mage syns lite väl mycket i klänningen. Är det möjligt att minska svullen mage och tighta till den lite med äggfasta på bara en vecka? Hur ska jag dela upp dagarna bäst isåfall, bara köra äggdagar, 2+2+2 eller 3+3?
Tacksam för svar!

Svara
Åse 15 september, 2017 - 09:22

Ja dte är fullt möjligt. svullen mage beror allt säkert på för mycket kolhydrater och för mycket mejeri och spannmål.

Svara
1 2

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.